Energiatakarékosság a Bélyegző Expresszel

Szerző: | aug 5, 2009 | fenntartható fejlődés | 5 hozzászólás

zold_energiaHa olvasta a múltkori cikket, ha még a kapcsolt videót is megnézte, és még mindig velem tart, akkor Ön megértette, hogy nem riogatni akarom. Inkább mindannyiunk felelőssége tudatában azt szeretném elmondani Önnek, hogy cselekednünk kell annak érdekében, hogy mind a közeli, mind a távolabbi jövőben megfelelő mennyiségű energia álljon a rendelkezésünkre, és élhető környezetben lakhassunk. Mi is, a gyermekeink is.

Nem közeleg a világvége, de ha semmi nem változik, 3 éven belül lehetnek durva zökkenők az energiaellátásban. Márpedig nem biztos, hogy nagyon hiányzik a válságból épp kilábaló gazdaságunknak, hogy energiatakarékossági okokból üzemeket kelljen leálllítani. Sem a lakosságnak, hogy majd akkor kelljen enyhe télért szurkolni, amikor már helyzet van.

Ez az egész természetesen elkerülhető, de ehhez nagyon tudatosan kell fogyasztani. Nem kell leszokni arról, hogy éjszaka lámpát gyújtsunk, de oda kell figyelni néhány apróságra, hogy se ne pazaroljuk el az energiát, se ne szennyezzük tönkre a Földet.

Tippek következnek, egyszerű megoldási javaslatok lakásba, irodába.

Bár a környezettudatos, takarékos energiafelhasználás bonyolult, nyűggel teli dolognak tűnhet, valójában nem olyan zűrös dolog. Ráadásul egész kis odafigyeléssel meghökkentő megtakarításokat lehet elérni. A legtöbbször csak arra van szükség, hogy egy egész picivel jobban odafigyeljen arra, hogy hol folyik el fölöslegesen az energia. Fogadjunk, hogy az Ön cégében is könnyen megtakarítható 20% csak azzal, hogy ésszerűsíti a fogyasztását, és nem mond le semennyi komfortról! Ugyanez igaz az otthonára is. Mennyi is az éves villanyszámlája? Érdemes lenne megtakarítani a 20%-át?

Az előző blogbejegyzésem egyik legfontosabb és legégetőbb üzenete, hogy a világ elérte a kőolaj és földgáz kitermelés csúcsát. Ez azt jelenti, hogy a jelenleginél nagyobb éves mennyiséget nem tudnak már bányászni, sőt, mivel ezek az energiahordozók kifogyóban vannak, és a gazdaságosan kitermelhető mezők készletei fogynak, a kitermelés volumene évről évre csökkenni fog. Viszont a világ fogyasztása — ezen kell változtatni — folyamatosan nő, így 2012-re már Európában is 20% különbség várható a kitermelt földgáz és a kontinens földgázigénye között.

Ez nem csak azt jelenti, hogy a fűtésre kell majd odafigyelnünk. Ugyanis Magyarországon a villamos energia jelentős részét szintén gázzal üzemeltetett erőművekből nyerjük. Vagyis nem megoldás, ha télen kikapcsoljuk a gázfűtést, és villannyal melegítjük a lakást. A helyzet az, hogy egyrészt sokkal ésszerűbben kell fogyasztanunk, másrészt az eddig tömegesen használt energiahordozók helyett újabbak után kell néznünk. De mivel az ezekre való átállás időigényes, és mivel nem cselekedtünk időben, nagyon meg kell gondolnunk, hogy mennyire pazaroljuk az energiát.

Ha ezt nem tesszük meg, akkor a legjobb esetben is arra kell felkészülnünk, hogy durva árversenyben kell megszereznünk az egyre kevesebb kitermelhető energiát azoktól az országoktól — jórészt Putyin Oroszországától —, amelyeknek még van belőle. Ne legyenek illúziói: Nyugat-Európa tőkeerősebb nálunk, így nem valószínű, hogy egy olyan versenyben, ahol licittel dől el, ki veheti meg azt az energiamennyiséget, ami még eladó, szerényebbek az esélyeink. Éppen ezért nekünk az ésszerű felhasználásra és a megújuló energiaforrásokra kell koncentrálnunk. És hol tartunk ebben? Momentán sehol. Nos, ezen kell változtatni — van rá 3 évünk. De nem arra, hogy elkezdjük, hanem arra, hogy eredményesek legyünk benne. Elkezdeni most kell.

Ön mint magánember és mint egy cég tulajdonosa, vezetője vagy munkatársa a legtöbbet azzal teheti, ha odafigyel, mikor és mennyi energiát használ fel. Jó hír, hogy az esetek döntő többségében anélkül tudunk jelentős mennyiségű energiát megtakarítani, hogy a kényelmünkről le kellene mondanunk. Nem kell tehát gyertyával világítania, se nem kell nyers ételeket ennie, elég, ha betömi azokat a lyukakat, amelyeken keresztül az energia megszökik otthonából vagy munkahelyéről.

Tippek a lakásba

Tudta-e például azt, hogy egy háztartásban csak az, hogy egy csomó berendezés standby üzemmódban áll éjjel-nappal, valamint az, hogy a mobiltelefon töltőjét nem mindig húzzuk ki a konnektorból, ha a készülék feltöltődött, éves szinten 10.000.- forintnál is nagyobb összeggel emeli egy háztartás villanyszámláját? Figyelem! A töltő akkor is fogyaszt, ha a telefont levette már róla, csak a töltőt nem húzta ki a konnektorból.

standby1Egy kikapcsoltnak hitt, valójában standby üzemmódban hagyott TV készülék kb. 10-20 watt energiát fogyaszt. Miért? Azért, mert az az egység, amelyet Ön a távirányítóval kapcsol, és amelyen a kis LED világít, nem 220 volttal, hanem törpefeszültséggel működik. Ezt a pár voltos feszültséget egy transzformátor segítségével alakítják át a 220 voltos hálózatról. Ennek a feszültség átalakító egységnek a fogyasztása az a 10-20 watt. Hogy mennyi ez? Nos, ezzel a teljesítménnyel egy energiatakarékos izzó egy 60-100 wattos izzólámpa fényének megfelelő fényerőt tudna adni. Vagyis egy 24 órán át standby üzemben hagyott televízió annyi energiát használ el, amennyivel — igaz, energiatakarékos izzóval — 24 órán át be lehetne világítani egy átlagos méretű szobát. Rendes körülmények között egy szobában maximum napi 8 órán át ég a lámpa, így egy TV napi standby fogyasztása annyi, amennyivel Ön normál esetben 3 estén át tud egy 20 wattos energiatakarékos égővel annyi fényt gyújtani egy átlagos szobában, amennyit egyébként egy hagyományos 100 wattos égővel tudna. Vagyis ha 240 órán át készenléti üzemben van a TV kszüléke, akkor egy szoba egyhavi energiatakarékos világítását pazarolja el vele. 240 óra az 30 napon át 8 óra. Vagy 20 napon át 12 óra. Ennyit egész biztosan standby üzemben tölt az Ön TV-je is.

Oké, a távirányítós tévét nem azért találták fel, és Ön sem azért vette, hogy már a bekapcsolásához is sétálnia kelljen. De ha a készüléket standby üzem helyett csupán arra az időre kikapcsolva tartaná, amikor nincs otthon, már nagyon sokat tehetne a környezetéért, a saját pénztárcájáért, és máris megtakaríthatna pár százalékot az éves energiaszámlából.

Mennyit is takaríthat meg havonta, ha reggel 8-tól délután 5-ig standby helyett mindennap kikapcsolva tartja a tévéjét? Számoljunk!

1 óra alatt 10 watt — 100 óra alatt 1 kilowatt. 11 nap alatt takarít meg 1 kilowattot, azaz 1 év (365 nap) alatt 33 kilowattórát. Magyarországon 3,8 millió háztartás van, így ha mindannyian csak ennyit megtennénk, évente 125,4 millió kilowattóra energiát nem használnánk el fölöslegesen. A villamos energia ára kilowattonként 43.- és 50.- forint közötti áron jut el egy átlagos háztartásba. Ez azt jelenti, hogy 5,4 milliárd — 6,27 milliárd forint megtakarítás érhető el csupán azzal az apró mozdulattal, hogy este, amikor már befejezte a tévénézést, odalép a készülékhez, és tényleg kikapcsolja.

Ha ugyanezt megteszi a hifi toronnyal és a DVD lejátszóval is, akkor már nagyon sokat tett. Ha mindenki megtenné, 16-19 milliárdot — leírom: 16 000 000 000 — 19 000 000 000.- forintot — takaríthatna meg az ország.

Csak összehasonlításképpen: az egyetemek éves tandíjbevétele 2008-ban Magyarországon 2,4 milliárd forint volt. Vagyis egy gombnyomással 6 és fél évre elegendő tandíj összegét takaríthatnánk meg a gyermekeinknek ahelyett, hogy felélnénk a jövőjüket. Használható ötletnek tűnik?

Ugyanez a tipp az irodába

Ha a munka végeztével kikapcsolja a számítógépet, a monitort, a nyomtatókat, és csak reggel kapcsolja be újra, ugyanilyen drámai mértékű megtakarítást érhet el.

Nagy ügy?

Ugye, hogy nem.

Meglepő, de egy jól felszerelt háztartásban a készenléti állapotban hagyott berendezések fogyasztása akár a teljes villanyszámla 10%-át is kiadhatja. Magyarul: 1,2 havi — 36 napi! — villanyszámlát a semmiért fizetünk ki. Hoppá!

Ezzel el is pazaroljuk annak az energiamennyiségnek a felét, amellyel egy éven át tudnánk világítani a lakásban/irodában, ha kompakt fényforrást használnánk. Ugyanis egy kompakt égő a hagyományos izzólámpa fogyasztásának a 20%-ával üzemel.

Holnap újabb tippekkel jelentkezem, sőt, ha komolyan gondolja a tudatos energiafelhasználást, egészen kézzelfogható segítséget is ajánlok Önnek.

Addig is, ha Önnek is fontos, hogy gyermekeit már a felelősségteljes energiafelhasználásra nevelje, hadd mutassak Önnek egy játékot, amit érdemes nekik is megmutatnia. Nem lövöldözős, nem verekedős, gondolkodós.

>>> Itt a játék <<<

Holnap ismét jelentkezem. Van néhány remek tippem, és, amint ígértem, kaphat tőlem valamit, amit használni tud, ha komolyan gondolja a felelősségteljes energiafelhasználást.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

5 hozzászólás

  1. Péter

    Egy szabályt mindig betartunk a párommal, ha eljövünk otthonról: csak a hűtő megy, minden egyéb elektromos dolog kapcsolóval ellátott hosszabbítókra van csatlakoztatva. Szerintem megéri, és nyugodtabban is van az ember ha tudja, hogy tényleg ki van kapcsolva a készülék.

    Másik dolog, talán ez is ide kapcsolódhat, hogy munkám során ahol lehet, nem használok papírt. Az emailek végére is midig odaillesztem a következő felhívást: „Kíméld a bolygónkat, és csak akkor nyomtasd ki ezt az e-mailt, ha feltétlenül szükséges!”.

    Ha olyan papír kerül a kezembe, melynek csak egyik oldala van felhasználva és már szükségtelen rajta az információ, akkor is félreteszem, jegyzetelésre, gyors firkálásokra még bőven megfelel később.

  2. Bélyegző Expressz

    Igen, a lekapcsolható hosszabbító teljesen jó ötlet. Ráadásul így biztos lehetsz abban is, hogy nem felejtetted bekapcsolva a vasalót, és nem éghet le a lakás.

  3. Lóth Tamás

    Sok esetben tényleg apróságokról beszélünk, de ha ezeket az apróságokat támogatja, esetleg egyszerűsíti is egy rendszer, akkor mi is hajlamosabbak vagyunk tartani magunkat ehhez.
    Pár éve, a lakásom elektromos hálózatának felújításakor kialakítottam egy ún. világítási hálózatot, amely az összes lámpát és világítótestet (energiatakarékosak, 1 kivétellel) táplálja a szokásos kapcsolókon keresztül. A világítási hálózatot impulzusrelé kapcsolja, ezt a relét a bejáratnál és a nappaliban elhelyezett nyomógombokkal tudom átkapcsolni. Ugyanez az impulzusrelé kapcsolja a lakás dugaszolóaljzatainak egy részét, ezeket eltérő színű jelőlőcsíkkal láttam el. Azokat a fogyasztókat, amelyeknek működésére a távollétemben biztosan nincs szükség, a jelölt aljzatokba csatlakoztattam, pl. televízió, hi-fi, rádió, vezetéknélküli telefon, kávéfőző, stb. A készenléti állapotba kapcsolható készülékek egy része beállítható, hogy hogyan viselkedjen az elektromos áram visszakapcsolásakor, ezeket a stand-by üzembe visszatérésre kell állítani, így hazaérkezésünkkor nem fogjuk azonnal bekapcsolni a tv-t.
    Meg is lepődtem az első villanyszámlámon, érezhető a különbség.
    Ha szükséges, szívesen válaszolok további kérdésre, remélem ennyi tolakodást még tolerál ez a blog, csak a cél érdekében. 🙂

    • Bélyegző Expressz

      Tamás, ez nem tolakodás — ez a téma, és nagyon érdekeset mondtál! Azt sajnálom, hogy amikor a saját elektromos hálózatunkat terveztem, nem gondoltam erre a rém egyszerű és praktikus megoldásra.

      Van alternatív megoldásod azok számára, akik nem így építették ki a rendszerüket? Nekem a kapcsolós hosszabbító az egyetlen használható ötletem, vagy a biztosíték tábla átrendezése aszerint, hogy melyek a kikapcsolni való konnektorok. Távozáskor ezt a kis megszakítót egyszerűen le kell kapcsolni. Teljesen amatőröknek nem javaslom, hogy a ház/lakás biztosíték táblájába belepiszkáljanak, de egy villanyszerelő pár ezer forintért pillanatok alatt megoldja az átrendezést.

      Kösz az ötletet — remélem, mindenki figyel, aki a közeljövőben építkezik vagy újítja fel a lakását.

  4. Lóth Tamás

    Attila, ha már a kismegszakító átrendezésig eljutottunk, onnan már egyszerű a megoldás. Egyéb esetekben, ha az extra vezetékek behúzása nem megoldható, esetleg jöhetnének a távvezérelhető megoldások. Cseberből vederbe, mert azoknak is van standby üzemmódjuk, bár talán kevesebbet fogyasztanak, mint az általuk kapcsolt egyéb fogyasztók.