Miért fontos egy bélyegzőkészítőnek a fenntartható fejlődés?

Szerző: | júl 30, 2009 | fenntartható fejlődés, környezetvédelem | 6 hozzászólás

kornyezetvedelem_Eddig egyetlen blogbejegyzés sem érinthette Önt olyan mélyen, mint amennyire ez a mostani fogja. Ez annyira igaz, hogy ha az eddig megírt összes blogbejegyzésem közül csak egyetlenegyet választhatnék, amit a figyelmébe ajánlhatok, akkor ez a mostani lenne az. Nem lesz hozzá üzleti ajánlat, de nem is lesz vidám.

Bár épp most mondtam, hogy minenképp tudnia kell erről a bejegyzésről, mégis sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán megírjam-e. Mindenképpen arra kérem, hogy annak ellenére, hogy egy tetemes hosszúságú — 45 perces — videó is tartozik a hozzá, rágja át magát rajta.

Nem ígérek könnyű perceket, sőt, kifejezetten nehéz perceket ígérek, de egy olyan tudás birtokába fog jutni, amelyre nagyon rövid időn belül szüksége lesz. És azt is azonnal meg fogja érteni, hogy ennek a tudásnak a birtokában már nem élhet úgy, mint azelőtt, hogy minderről hallott volna.

A legutóbb épp arról írtam, hogy már látszik a fény az alagút végén: kifelé jövünk a válságból. Az elmúlt hetekben nem csak az EcoPrinty kampányán dolgoztam — nagyon sokat olvastam mind a környezetvédelemről, mind a fenntartható fejlődésről. Így találtam rá a Fenntartható Fejlődés és Erőforrás Kutatócsoport honlapjárara is. Amiről ott olvastam, nem egyszerűen megrázott, hanem arra késztetett, hogy mindenkinek mondjam el a környezetemben azt, amit tőlük megtudhattam.

Biztos vagyok benne, hogy Ön is másképp fog gondolkodni a jövőről, ha megismeri ezeket a tényeket. És hadd mondjam el rögtön: nincs abban a helyzetben, hogy megengedhesse magának azt a luxust, hogy ezekről a tényekről nem vesz tudomást.

Nem akarok pánikot kelteni, hiszem, hogy nincs okunk kétségbe esni, de tudnunk kell mindarról, amit Dr. Hetesi Zsolt, a fent említett kutatócsoport tagja 2009. január 29-én, az M2 Záróra című adásában 45 percben elmondott. Szeretném, ha az ott elhangzottak drámai élét csak az adta volna, hogy a szakember fel akarta rázni a hallgatóságát. Nem tudom megítélni. Ma hosszabb telefonbeszélgetést folytattam egy közeli barátommal, aki megújuló energetikai beruházások mellett bábáskodik, elmeséltem neki az itt elhangzottakat, és kikértem a véleményét. Az ő válaszát a videó után találja.

A gazdasági válságból tehát valahogy kikecmergünk, de ennek a problémának a megoldása csupán belépő egy újabb problémához.

A mai bejegyzést nem én írtam, az enyém csak a bevezető. Kérem, mindenképpen tegyen szabaddá 45 percet, kapaszkodjon a székébe, és nézze meg ezt a videót.

A lejátszás automatikusan indul.

A felvétel hossza 45 perc:

 

Ha mindezt megnézte, akkor az Ön számára is nyilvánvalóvá vált: teendőnk van. Önnek is.

Nem elég minden kreativitását bevetve az eddiginél sokkal takarékosabban felhasználni a rendelkezésére álló erőforrásokat. A környezetét is tájékoztatnia kell, és rá kell vennie arra, hogy a jelenlegi fogyasztását drasztikusan csökkentse. 

Mint a bevezetőben már elmondtam, ma felhívtam egy közeli barátomat, aki mindennapi munkája során megújuló energetikai beruházásokkal foglalkozik, és megkérdeztem, mennyire kell szó szerint érteni a videóban elhangzottakat. Ő elmondta, hogy sajnos Magyarország energiaimport-függősége valóban drámai, de a megújuló energetikai beruházások előtt különösebb technikai akadály nincsen. Igaz, nem minden ország mondhatja el magáról, hogy olyan tehetséges politikusok vezetik, akik az EU normák teljesítését azzal pipálják ki, hogy a széntüzelésű erőműveket átállítják fatüzelésűre, a helyzet ennek ellenére nem reménytelen.

Dr. Hetesi Zsolt tanulmánya szerint a világ földgáz kitermelése és a valós földgáz igény közötti hiány 2012-re kb. 20% lesz. Vagyis ennyivel kevesebb földgázt fog tudni kitermelni a világ, mint amennyire az adott időben szüksége lenne. A barátom szerint amennyiben valóban bekövetkezne egy ilyen energiakrízis, amely Magyarországot is ilyen mértékben érintené, és ezt egy kormányzat fel is ismerné, valamint úgy érezné, hogy nem a kőolaj- és földgázlobbi érdekeit kell tekintenie, adottak a technikai feltételek ahhoz, hogy 2-3 éven belül megújuló energiaforrásokkal váltsuk ki azt a kb. 20%-ot, amennyi adott esetben 2012-re hiányzik a gázszektorból. Vagyis ha időben mozdulunk, nem kell télen leállítani az ipart ahhoz, hogy otthon fűteni tudjunk.

Ha például már most megmozdulnánk, szinte zökkenő nélkül lehetne átvészelni a problémát. De ehhez nem ártana most mozdulni.

Nem kell tehát kétségbe esni, de tudni érdemes, hogy a jelenlegi gazdasági-politikai trendek a kőolaj-földgáz érdekek mentén gondolkodnak. Nem azért, mintha a mozgástérrel rendelkező politikusok buták lennének, hanem azért, mert ebben érdekeltek üzletileg. Nyilvánvaló, hogy ezen a téren változásokra lehet számítani, de addig is érdemes úgy gazdálkodni az energiával, hogy 2012-re már megszokjuk, hogyan kell 20%-kal kevesebbet fogyasztani. Mind otthon, mnd az iparban. Ha véletlenül úgy alakulna, hogy a gazdasági-politikai érdekek nem akarnának elmozdulni a kifogyóban lévő, ezért egyre drágábban értékesíthető fosszilis energiahordozók mellől, nem árt felkészülten várni a helyzetet.

1979-ben — az olajkitermelési válság idején — a hiány mindössze 9% volt (most 20% várható). Ráadásul akkor még volt forrás bőven, csak 9%-kal kevesebbet termeltek ki, mint amennyire szükség lett volna. Mégis megrázta az ipart. Angliában kiürültek az autópályák, a válság rendeződéséig az ipar kénytelen volt átállni a 3 napos munkahétre. El tudja képzelni, hogyan reagálna a világ egy 20%-os hiányra?

Akárhogy is lesz, mindenképp meg kell tanulnunk kevesebb energiát fogyasztani, mert egyrészt a jelenleg nagy tömegben használt energiaforrásaink kifogyóban vannak, másrészt ezek felhasználásával tovább mérgezzük a környezetünket.

Vannak remek módszerek, amelyekkel a fogyasztásunk úgy csökkenthető, hogy ne kelljen jelentős kényelemről lemondanunk. Ugyanis az energiafelhasználásunk több, mint pazarló. Elegendő lenne a szükségtelen fogyasztást csökkenteni. Hetek óta mást sem teszek, mint ezeket a módszereket gyűjtöm.

Az elkövetkező hetekben ezeket fogom megosztani Önnel. Ön dönt, hogy kipróbálja-e őket. De a döntése mindannyiunkat érinteni fog.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

6 hozzászólás

  1. Rex

    Túl sok újat nem tudtunk meg, lesz ennél rosszabb is. Az ami jelenleg megy az hosszútávon nem fenntartható – kíváncsi vagyok rá, hogy mennyire tudatosan alakítják ezeket a folyamatokat. Az ipar ahogy ma működik, az emberek (fogyasztók) butítása, elég egész apró szintekig lemenni – mekkora energia és erőforrás kell egy kilogramm hús előalításához, készülékeink fogyasztása (ennyire lenne csak képes az emberi elme?), hány éves technológia az alapja a mai autóknak, környezetünkre gyakorolt hatásunkat nem is említem.

    Ha megvolt a felismerés akkor egy picit nehezebb folytatni az életünket. Hogyan lehetne IGAZI változást elérni? Hogy lehetne a tömeget egy ésszerűbb irányba terelni? Milyen erőkkel kell szembenéznünk ha IGAZI változást szeretnénk?

    Ha valaki ezt megoldja az lesz az igazi Megváltó!

  2. Luighi

    Köszönöm hogy eljuttattad hozzám ezt az anyagot Attila!
    Az AlGore filmet én most néztem talán 2 hete, nagyon kemény benne a CO2 jelenlegi és várható szintjének a bemutatása! A keselyű 3 napja is a kedvenc filmem régről, mindenkinek ajánlom ezeket is megnézésre. Mit tehetünk? Én éppen most építem a brutál energiatakarékos házam, másnak is ezt javasolom, tegye minél energiatakarékosabbá a sajátját. És lehetőleg csináltasson házi szél erőművet is ha tud…
    Gondolkozzon nagyban, cselekedjen legalább kicsiben (globális gondolatok-lokális tettek)

  3. Székhely szolgáltatás

    Az egészben az a legszomorúbb, hogy pl. a mostani gazdasági válság töredéke egy a fent leírt problémához képest, mégis látjuk hová vezet ha megtörténik.

    A bankok tízezres nagyságrendben nyomorítottak meg családokat csak azzal, hogy diktatórikusan megemelték a törlesztőrészleteket, mert a vezetőink „besz*riak”.

    A vállalkozók örülnek, ha valahogy túlélik a megcsappant forgalmat, az emberek nagy része ugyanis ott spórol ahol tud.

    Maguk az emberek is bezárkóznak, ahelyett, hogy megragadnának minden lehetőséget és _küzdenének_.

    Egyénileg is nehéz eredményeket elérni, hát még „globálisan”.

  4. Benke Gábor

    Szia Attila!

    Köszi ezt a remek anyagot, kitettem a blogomba is hivatkozva Rád!

    „emberek gyártanak fölösleges dolgokat napközben, amit aztán hazafelé megvesznek” – hát ez nagyon találó volt ténylge

    Sok olvasómat fogja érdekelni a téma!

    Gábor

    • Bélyegző Expressz

      Gábor, ha nem vigyázol, ellövöd a puskaporomat. 🙂 A helyzet az, hogy most rendeltem meg tőled azt, amit ki fogok próbálni, és utána írni is fogok róla.

      És köszönöm az ajánlást!

  5. Csabi

    Aki még nem látta a Zeitgeist Addendum c. filmet, annak ajánlom figyelmébe (magyar felirattal):

    http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056

    Nagyon utópisztikus, de 100-150 évvel ezelőtt az volt utópisztikus, ahogyan ma élünk. A vallási részéről nem tudok, nem is akarok nyilatkozni. A pénzügyi és engergatikai kérdésekben viszont nagyon jó meglátások vannak benne. Nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, de egy hosszú folyamat eredményeként elérhetünk egy mindenki számára ideális élhető, fenntartható világot.

    Még mielőtt kételkednél és elvetnéd egy szebb világ lehetőségét, gondold végig, ha Edison kételkedett volna az utópisztikus ötletében, lenne-e ma villanykörténk?
    A kételkedés sohasem viheti annyira előre a világot mint a cselekvés, és próbálkozás közben szerzett tapasztalat.

    Cselekednünk kell! Amikor a többség a fenntartható, bio, stb. termékeket keresi, onnantól olcsóbbak lesznek. A napkollektorok is sokkal olcsóbbak és jóval fejlettebbek, hatékonyabbak lennének, ha sokan vásárolnák őket.
    Bocsánat, ha túlspiráztam volna a dolgot, de engem nagyon megérintett a Hetesi Zsolt „jövőképe”. Mivel van gyermekem ezért különösen érzékeny vagyok arra, hogy a gyermekeinknek is esélyük legyen élhető Földön jól élni.