Bélyegző Expressz

1163 Bp., Cziráki u. 26-32. (EMG Irodaház),
Főépület, I./115. | Tel.: +36 1 411 12 12
Nyitva: Hétfő-péntek 10:00-16:00 (Online 0-24)

Aláírás bélyegző biztonságosan, kényelmesen

Aláírás bélyegző? Így rendeljen, így használja!

Elmondom, mire jó és mire nem, hogyan használja és hogyan vigyázzon rá

Ne rendeljen aláírás bélyegzőt, míg ezt nem olvasta el
 Mire jó az aláírás bélyegző? Mire ne használja? Hogyan rendeljen, hogy tényleg szép, élethű lenyomata legyen?

Aláírás bélyegző - hogy ne kelljen 100-szor leírni a nevét
Minden olyan helyzetben nyugodtan használhatja, ahol az aláírása csak kommunikációs elem, és nem hitelesít semmit. Nem véletlen, hogy a koronavírus járvány idején rengetegen rendeltek ilyet.

A kulcsmondat az, hogy kommunikációra, és nem hitelesítésre való. Bár nincs sok kétségem afelől, hogy sokan arra is használják, fontos tudni, hogy nem pótolja Önt, csak kifejezi az Ön üzenetét.

Egy aláírás bélyegzővel percek alatt több száz iratot szignálhat, anélkül, hogy ínhüvelygyulladást kapna. És ezt nagyon fogja szeretni benne. Láttamozhat céges, belső használatú iratokat – ezzel jelezheti, hogy megtekintette a kérdéses dokumentumot. Személyesebbé teheti egy tömegesen kiküldött levél üzenetét azzal, hogy az aláírását egy ilyen pecséttel imitálja. Ha követi a lentebb leírtakat, és jól használható grafikát küld – nagyon egyszerű -, akkor az így aláírt lapok a megszólalásig hasonlítani fognak az igazi aláírására.

De az aláírás bélyegző nem hitelesítő eszköz. Bármilyen szerződés megtámadható, ha a hitelességét garantáló, sajátkezű aláírás helyett egy aláírásbélyegző lenyomata van rajta.

Amire nyugodtan használhatja:

  • céges levelezésben
  • marketing anyagokhoz
  • belső használatú iratokhoz
  • szóróanyagokhoz
  • karácsonyi/ünnepi üdvözletekhez
  • meghívókhoz
  • köszönő levelekhez
  • százféle írásos kommunikációhoz
  • PR anyagokhoz

Amire semmiképp ne használja

Nem hitelesíthet vele szerződést. Úgy értem, nem tilos, csak ha a másik szerződő fél valamiért meg szeretné támadni a megállapodást – például, mert az érdekei megváltoztak, vagy rájött, hogy valami számára előnytelen -, ezt nagyon könnyen megteheti arra hivatkozva, hogy Ön ezt a szerződést alá sem írta. Bár ettől, ha ő egyébként aláírt, az ő kötelezettségei nem feltétlenül szűnnek meg automatikusan, de tegye a szívére a kezét: szeretne egy ilyen miatt évekig pereskedni? Tény: azon a papíron NEM az Ön aláírása van. Csak egy bélyegző lenyomat.

Minden szerződés annyit ér, amennyit betartanak belőle. Csak olyan papírokhoz használja az aláírás bélyegzőt, ahol elegendő, ha Ön elismeri, hogy az aláírás valódi.

Nem indíthat vele banki átutalást. Bár már alig van olyan, aki nem online bankol, azért ez egy fontos információ.

Mindig nagyon vigyázzon az aláírás bélyegzőre

Mindig nagyon, de nagyon vigyázzon az aláírás bélyegzőre, és tartsa mindig olyan helyen, ahol csak Ön férhet hozzá. Soha ne engedje, hogy olyan férjen hozzá, aki hamisításra használná. Igaz, akármilyen ügybe is keverné Önt egy hamisító, egy írásszakértővel ki tudna mászni belőle. De ki szeret zavaros ügyek miatt hatóságok előtt magyarázkodni és bizonygatni? Szóval vigyázzon rá, és mindig arra használja, amire való: nem-hivatalos iratokhoz.

Hogyan rendelhet aláírás bélyegzőt, hogy tényleg szép, élethű legyen a nyomata?

Szükségünk lesz az Ön aláírására, lehetőleg – ez nem kritérium, csak nekünk egy könnyítés – az eredetinél nagyobb méretben. Azt szoktuk mondani, hogy az már nagyon jó, ha egy cigarettás doboz méretben alá tud írni egy fehér, de tényleg hófehér lapra. A golyóstollnál sokkal szebben szkennelhető a vékony hegyű filctoll, mondjuk 0,5 vagy 0,7 mm-es hegyű. A lényeg, hogy ne legyen bumfordi vastag.

Fontos, hogy a lap tényleg fehér legyen, mert szkennelni kell majd, és az a cél, hogy a háttér teljesen eltüntethető legyen, csak az aláírás vonalai látszódjanak, ne olvadjon egybe semmi a háttérrel. Ha személyesen rendel, akkor innentől mi jövünk, és mindent megoldunk. Ha e-mailben rendelne, akkor most következik a szkennelés, és itt van egy fontos lépés.

A szkenner az írott dokumentumokat alapesetben dokumentumként menti – PDF-ben, kis felbontásban. Ez nem jó. Mi azt szeretnénk, hogy nagy felbontású, részletgazdag legyen a grafikánk, ezért arra kérjük, fényképként szkennelje be az aláírást. A legtöbb szkenneren ez beállítható – ha nem ez, akkor a felbontás mértéke, ami, ha ez állítható, legyen legalább 600 dpi. Ha nincs ilyen konkrét állítási lehetőség, akkor válassza a legjobb felbontásra utaló beállításokat. A szkennelt aláírást juttassa el hozzánk e-mailben – vagy ha szeretné személyesen átvenni, akkor hozza el irodánkba. Ha e-mailben rendel, kérjük, adja meg a telefonszámát is, hogy egyeztetni tudjunk Önnel.

Lehet-e aláírási címpéldány vagy más dokumentum alapján aláírás bélyegzőt készíteni?

Nem javaslom. A legtöbbször az ilyen dokumentumokon az aláírás egy kipontozott helyre kerül. Egyrészt nagyon időigényes egy ilyen grafikából kipucolni a kipontozott vonal pöttyeit, úgy, hogy közben az aláírás ne sérüljön. Másrészt ezeket az iratokat golyóstollal írják alá, ami eleve rosszabb minőségben szkennelhető.

Az aláírás mindig kéznél van: használjon egy fehér lapot, szkennelje be nagy felbontásban, küldje el nekünk – a többit megoldjuk Önnek.