… és a két füstölgő puskacső – Ki vezeti a cégét? – 4. rész

Szerző: | okt 6, 2008 | cégalapítás, cégvezetés, életcél | 12 hozzászólás

ket_fustolgo_puskacsoLehet, hogy most azt hiszi, hogy amennyiben a Ravasz és az Agy jól dolgozott, akkor a cégét már egy idióta is ki tudja szolgálni. De ne gondolja, hogy a két füstölgő puskacső szerepét biorobotokra kell osztani! Véletlenül sem!

Fontos, hogy a cégében minden folyamatot olyan részletességgel szabályozzon, hogy átlagos képességekkel is bárki hibátlan munkát tudjon végezni, de ez nem azt jelenti, hogy Önnek kifejezetten képzetlen munkatársakkal kellene együtt dolgoznia.

A két füstölgő puskacső egy profi lőfegyver jól megkonstruált alkatrésze kell hogy legyen, és nem készülhet olcsó anyagból. Egyaránt fontos, hogy egy céllövő egyszerre legyen erős fejben, ne remegjen a keze, és tökéletes fegyvere legyen. A céllövő most az Ön cége.

A jó fegyver nem olcsó, de egyáltalán nem olyan drága, mint elsőre gondolná.

Milyen a jó puskacső? Ki lehet az Ön cégében jó végrehajtó?

Ha Ön jól szabályozta a folyamatokat, akkor a rendszer valóban úgy működik — egy határig —, hogy annak üzemeltetéséhez nem kellenek különleges képességű emberek. Ez jó hír, hiszen a képzetlen munkaerő olcsó.

Én mégis arra bíztatnám, hogy vegyen fel okosabb, ügyesebb embereket, mint az átlag, mondjon le arról, hogy olcsón dolgoztassa őket, és profitáljon a segítségükkel sokkal többet, mint amennyit azzal takarítana meg, ha biorobotokat alkalmazna. Hogyan?

Úgy, hogy visszajelzéseket kér tőlük. Hiszen a két füstölgő puskacső áll közvetlen kapcsolatban a céllal — magyarul: ezek az emberek találkoznak az Ön vevőivel, a vevők igényeivel, és Önnek tőlük kell visszajelzést kapnia. A Ravasz azt álmodik, amit akar, de az Agynak ismernie kell a piac elvárásait, hogy adott esetben újra tudja definiálni a két füstölgő puskacső feladatait.

Ne feledje: a puskacsőnél álló munkatársai kapcsolják össze az Ön jövendőbeli terveit a realitással — a vevői igényeivel, visszajelzéseivel.

Sokszor mondtam már, hogy büszke vagyok a munkatársaimra, és most sem kerülhetem el, hogy erről beszéljek. Ha azt szeretné, hogy kollégái örömmel dolgozzanak, akkor tegye őket érdekeltté abban, hogy eredményes munkát végezzenek. Én többek között azzal (is) motiválom a munkatársaimat, hogy nálam mindent megtanulhatnak egy online vállalkozás felépítéséről, elindításáról és üzemeltetéséről, mindenről, ami ahhoz szükséges, hogy felállítsanak egy saját online vállalkozást — természeteen egy másik szakmában.

Az idén két munkatársam is indított webes vállalkozást, mindketten remek munkát végeztek. Természetesen már nem dolgoznak nálam — ezt előre tudtam, amikor megmutattam nekik a módszereket. Egyikük már piacvezetővé nőtte ki magát a saját szakterületén — online vonalon mindenképpen. Büszke vagyok arra, hogy az ő elindulásukat segíthettem. Mit gondol, meghálálták nekem?

Most nézze meg a videót!

Bizony, hogy meghálálták!

Pedig fogadjunk, hogy Ön most azt hitte, hogy a hálátlan alkalmazott története fog következni. Nem! Előre megbeszéltük, hogy segítek mindent felépíteni, minden tudást megadok ehhez, cserébe azt kérem, hogy ezt a tudást az én cégemben — amíg együtt dolgozunk — is kamatoztassák, és amikor eljön a pillanat, amikor látszik, hogy a vállalkozásuknak rövidesen egész emberre van szüksége, adjanak nekem 2 hónapot, hogy megtaláljam az utódjukat, akit be is tanítanak.

Mindketten a legjobb tudásuk szerint dolgoztak nálam, és mindketten lelkiismeretesen betanították az utódjukat. (Akik jelenleg szintén a vállalkozásépítés alapjaival ismerkednek, és nagyon lelkiismeretes munkát végeznek.)

Soha nem dolgoznék másképp.

Ön meg meri tenni ezt a lépést? Ha a megfelelő emberekkel dolgozik, akkor bátran megteheti.

Le fogja tarolni a piacot.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

 

12 hozzászólás

  1. Tulok Imre

    Kedves Attila!

    Nem lehetne video nélkül? Operával be sem jön és különben is lassan töltődik be. Egy szöveges verzió az olvasó lúzereknek? 🙂

  2. Emil

    Attila,

    gratulálok a sorozathoz, és még inkább gratulálok az alkalmazottaiddal szembeni hozzáállásodhoz!

    Számomra példaértékű.

    Üdv

    Emil

  3. Richard

    Lenne egy kérdésem, „felállítsanak egy saját online vállalkozást — természeteen egy másik szakmában.” Erre van valamilyen biztosíték – gondolok szerződésre – vagy az (ex)munkatárs saját etikájára van bízva a döntés a jövőben?

  4. Bélyegző Expressz

    Richard, a dolog lényege, hogy a készülő vállalkozásuk minden fontos lépését látom, mivel minden fontos lépésben segítek. Egyrészt hamar észrevenném, ha bélyegzőkészítő vállalkozást akarnának alapítani. Másrészt az egyik legalapvetőbb ismeret, hogy ne állj be egy piacvezető mögé ugyanazzal vagy hasonló ötlettel, mert a piac nagyon jól fogja látni, hogy nem te vagy a legjobb, csak valakinek az árnyékában vagy. Ezt ők is rögtön az elején megtanulják. (A versenytársak sokkal lassabban tanulnak.)

    A lényeg, hogy keress egy iparágat, amelyben nincs még profi online megoldás, és csináld meg te elsőként. (Egyszer én is ezt tettem az online bélyegzőkészítéssel.)

    Nem fogják tudni elvenni tőled az első helyet. Mindenki téged fog utánozni, de csak a formát fogják látni, a teljes háttér a te titkod marad.

    Szóval nem érdekük bélyegzőkészítő vállalkozást csinálni.

    És nincs szerződés. Nincs rá szükség.

  5. Vidi Rita

    na, ezen lepadlóztam!
    Fogalmam sem volt, mi fog kisülni ebből:)
    Néhány hónapon belül tervezem saját alkalmazott felvételét, és pont azon gondolkodtam, hogy mivel motiválhatnám? Pénz? Caffeteria? Ugyan… Vicc…
    Felvillant bennem, hogy „megtanítalak arra, amit én tudok, aztán, ha saját céget szeretnél, utadra engedlek és segítelek”, de abban a pillanatban el is vetettem.
    A mentalitásomhoz, jellememhez illik ez, de első ránézésre, sőt első ráérzésre mégsem tűnt olyan jó dolognak, főként az ismeretlen terület miatt.
    De ezek szerint a megérzésem most sem hülyült meg, íme a működő példa!

    Attila! Ezért imádok hozzád járni:) Már nem is tudom, hányadik megerősítő, bátorító, mindent tisztába tevő bejegyzésedet olvasom/látom.
    Köszönöm szépen:)

    (most már értem, miért van rengeteg helyen panasz az alkalmazottakra: mert le vannak nézve, csak alkalmazottnak, agy nélküli robotnak tekintik őket. Hát ilyen pozícióból nehéz is lenne bizonyítani…)

  6. Bélyegző Expressz

    Rita, nagyon fontos, hogy jól nézd meg a legelején, hogy kit veszel fel. Legyen talpig becsületes, legyenek ambíciói, akarjon tanulni, szeressen dolgozni, szeresse az embereket.

    Hogy is versenyezhetne egy mikrovállalkozás vagy egy kisvállalkozás egy multi fizetési- és karrier lehetőségeivel? Csak egyféleképpen: ha többet kínál középtávon, mint azt, hogy öt év ügyintézői munka után továbbléphet irodavezetővé. Te így azt tudod mondani, hogy aki hozzád jött, az ma még alkalmazott, de megtanítod neki, hogyan legyen a maga ura, és ha elég merész, holnap már vállalkozó lehet.

    A példát egyébként a nagy büdös civil életből hoztam. Egyetemista koromban évekig önkénteskedtem a Máltai Szeretetszolgálatnál. Ez ugye ingyen munka. De először is megtanultam szervezni, emberekkel dolgozni, problémát megoldani. És kaptam egy csomó olyan emberi értéket, amit sehol máshol nem kaptam volna. Nem érdekelt, hogy ez ingyenmunka. Túl voltam fizetve azzal, amit mellékesen kaptam barátságban, tanulási lehetőségben — nem sorolom tovább, miben még.

    Másodszor meg rájöttem, hogy egy ilyen szeretetszolgálat is kiválóan tud működni, ha minden fiatal, akinek lehetősége van rá, 4-5 évet odaad az életéből egy ilyen munkahelynek. Nem az egész életét tölti ott, csak pl. hetente 1 napot. Cserébe mindent megkap, ami ahhoz kell, hogy ne tévedjen el az életben. Oké, az üzleti fogásokat nem ott tanultam meg, de az adott szó hitelét ezerszer láttam.

    Szóval a pénz nem minden. (Persze fizesd meg a munkatársaidat, de a pénztől ne várj különösebb motiváló erőt. Adnod kell még valamit.

    Örülök, hogy neked is ez a megoldás jutott eszedbe zsigerből. Légy körültekintő a kiválasztásnál! Ha ezt megteszed, utána bátran lehetsz segítőkész. Nagyon fognak szeretni érte!

  7. Nagy Barna (Emc)

    Az én szakmámban ez egy kicsit nehezebben kivitelezhető, mert nagyon kevés a képzett munkaerő és 2 hónap nagyon kevés a betanuláshoz. De az elv nagyon jó, és igyekszem is hasznosítani.

  8. Szigeti Ami

    Még sok ilyen munkaadót a világnak!
    Sajnos a legtöbb helyen nem becsülik meg eléggé, sőt, sokszor nem is veszik emberszámba az alkalmazottat. Nemhogy még továbblépésre, a saját útjának és boldogulásának megtalálására ösztönöznék! Nem veszik észre, hogy mit veszítenek ezzel.
    El tudom képzelni, hányszor motiváltabban és hatékonyabban tud dolgozni ily módon egy alkalmazott.

  9. Zsolt a teateraszról

    Kedves Attila,

    nem tudok mást tenni csatlakozom Emilhez és Ritához, – bár még közel sem tartunk itt – fantasztikusan inspiráló ez a csattanó a történet végén. Gratulálok.

    Zsolt

    ui.: egy visszajelzés: valamiért a rendszer a 9+5 ellenőrző kódót nem veszi be, nem fogadhja el a 14-et helyes válasznak.

  10. Bélyegző Expressz

    Köszönöm a sok gratulációt! Valójában nem az én érdemem, annyi az egész, hogy ez egy nyertes-nyerts játék mind a cég, mind a munkatársak részéről, a harmadik nyertes fél pedig az ügyfél. És a nyertes-nyertes játékok mindig népszerűek. Másképp meg nem érdemes játszani, legalább is nem mindkét félnek.

    Zsolt, valószínű az történt — ahogy látom, Amival írhattál egyszerre —, hogy amikor ugyanabban a pillanatban egyszerre ketten akarnak hozzászólást küldeni, egyiküktől nem fogadja el a kódot. Ezt már észrevettük, és valószínű, most is ez lehetett a helyzet. Matematikailag kicsi az esélye, de ezek szerint nem nulla, így megpróbáljuk kiküszöbölni a hibát. Köszönöm, hogy jeleztél!

  11. Meditáció Otthonra

    Ez tényleg szuper volt!

    Gratula!

    Éljenek a „fegyverek”, a „nyertesek”, az oktatók, a tanulók, és a példamutatók!!!

    …ami igazán fokozta még a szimpátiámat,
    az az egyik válaszban volt:

    „…nincs szerződés. Nincs rá szükség.”

    Az egész életünket szabályokkal, törvényekkel, szerződésekkel akarjuk bebiztosítani…..
    hhhrrrbrrrr

    Aztán van ez a fajta hozzáállás, hogy nincs szükség szerződésre! Ez igen!

    …halkan jegyzem meg, hogy azért erről a pontról is lehet még egy nagyot ugorni a Nyer-Nyer, a Magabiztosság, és az Önbizalom területein, de ez már elkanyarodna a meditáció világának a területére, amivel itt most nem szeretném félrevinni az üzleti jellegű blog irányvonalát!

    Mégegyszer gratulálok!!!

    Ajánlom vigyétek hírét az eféle blogbejegyzéseknek, hogy öröm támadjon a nép között, hogy látszik már a fény az alagút végén!!!!!!

    ….és bizony az nem a vonat!

    (-:

    Séra András

    Séra András

  12. jó_info

    Sorry, ha okoskodok de az agy, a ravasz és a két füstölgő puskacső mellé elengedhetetlen még egy plusz dolog, ami nélkül sajnos ezek mit sem érnek: a tőke !