Többször írtam már, hogy a cégtáblát nem vesszük elég komolyan. Mármint mi, a Bélyegző Expressz, akik készítünk ilyet, nagyon is komolyan vesszük, de a hazai vállalkozók hajlamosak elbagatellizálni a jelentőségét. Pedig elég csúnya következményei lehetnek.

Ha csak bírságot kell fizetni miatta, az még egész jó. Van rosszabb is.

A napokban jelentették be, hogy változások lesznek az adózás körül. Az erről szóló cikket (mindjárt belinkelem, csak befejezem a gondolatot) átfutva ütköztem bele ebbe a részletbe (forrás: Portfolio.hu):

"Megszűnik az adószám felfüggesztés is, azonban annak legfontosabb esetei – így a bírósági gyakorlat alapján is problematikus, a címzett ismeretlensége vagy levélszekrény hiánya miatt kézbesíthetetlen hivatalos irat miatti felfüggesztési ok – átkerülnek az új Art. adószám törléssel járó intézkedései közé, azaz az érintett adózó súlyosabb fenyegetettséggel néz szembe, mint eddig."

Miről van tehát szó?

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy küldött a NAV egy levelet bármilyen banális okból. Ez a levél mindig ajánlva érkezik. Szerencsés esetben a postás tudja, hol a cégem, mert egyéb leveleket is kézbesít. Szerencsétlen esetben ez a postás épp szabadságon van. Vagy beteg. Vagy mégsem tudja pontosan, hol a cégem. Vagy tudja, hol van az irodám, de a székhelyem máshol van, a NAV meg a székhelyemre címezte a levelet.

A lényeg, hogy a postás valamiért nem találja meg banálisan egyszerűen a cégemet. Mit tesz ekkor? Visszaküldi a levelet a feladónak "címzett ismeretlen" címkével.

Erre a NAV még egyszer megkísérli a kézbesítést. Sanszos, hogy a levéllel ugyanez történik.

Mindezek után az adóhatóság vagy kiküld egy embert, hogy ugyan, nézze már meg, ott van-e a cégem, ahová be van jegyezve, vagy ki se küldi. Ha egyáltalán keresni kezdik a cégemet, és a székhelyen nincs cégtábla, akkor jön az, hogy ez egy potenciális fantomcég, és felfüggesztik az adószámát. Erről természetesen nem értesít senki, hiszen a cégem elérhetetlen. Ha eszembe jut megnézni a NAV listáján, hogy nincs-e a cégem adószáma felfüggesztve, akkor innen még lehet menteni az ügyet, de azért ez szép feladat.

Ha nem jut el hozzám az információ, hogy az adószámomat felfüggesztették – és miért is jutna el? -, akkor egy rövid türelmi idő után törlik is ezt az adószámot. Mindeközben a cégem zavartalanul üzemel, ontja a számlákat – amelyeket a vevőim el se tudnak majd számolni, de ezt ők még nem tudják (én sem).

Izgalmas helyzet, és nem sok esélye van annak, hogy egyszerűen, mosolygósan oldódjon meg.

Mondom: ez volt idáig.

Mostantól ez lesz egy kicsit keményebb – amint az a fent idézett részben is olvasható. Mert eddig a felfüggesztett vagy törölt adószámot kellett valahogy visszaküzdeni az üzleti aréna fűrészporos porondjára, most viszont a felfüggesztés megszűnik, és – ha jól értelmezem – rögtön a törléssel és a bírsággal nyit a hatóság.

Hogyan lehet mindezt elkerülni?

A legegyszerűbb, ha – ahogy azt a törvény előírja – a cége székhelyét cégtáblával is megjelöli. Ez mindig is kötelező volt. Az ügyfeleinek is tájékoztatást nyújt, és Önt is megvédi attól, hogy egy kalap alá vegyék a fantomcégekkel.

Ha máshol van az irodája, mint a székhelye, célszerű mindkét helyet cégtáblával megjelölni.

Érdemes tudni, hogy a cégtáblára vonatkozó technikai megkötések nincsenek. Lehet ez akár egy papírlap is. Ámde. Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy egy genotermbe gyömöszölt ánégyes papírlap nem a legszerencsésebb üzenet az ügyfele felé. Ha pedig egy postás vagy egy NAV alkalmazott a céget keresi, cégtábla kinézetű cégtáblát fog keresni.

cégtábla-a-bélyegző-expressztőlVan erre egy remek megoldásunk, a kültéri cégtábla (pontosabban kül- és beltérre is kihelyezhető). Percek alatt megrendelhető, és ha kéri, Budapesten már 2 órán belül házhoz is visszük, az ország többi részébe pedig 1 munkanap alatt megérkezik.

Az ára a legenyhébb bírsághoz képest is nevetséges, ráadásul szép, és a vevői is megtalálják.

Ha még nem használ cégtáblát a székhelyén, gyorsan kattintson ide, és rendelje meg a táblát most!

A fent idézett cikk egyébként itt olvasható teljes terjedelmében. Kellemes borzongást kívánok hozzá.

3 hozzászólás

  1. bgy

    Elmondom a saját tapasztalatom. Attól, hogy megtalálnak a levelek, még kijöhet a NAV ellenőrizni. És nem biztos, hogy képesek megtalálni a cégtáblát. Felcsöngetnek egy lakóhoz, az nem tud semmiről, a NAV bizonyítottnak érzi, hogy nincs ott a cég. Erről persze NEM küldenek levelet – amit természetesen megkapnék -, hanem két hétig kifüggesztik valamelyik NAV ügyfélszolgálaton.

    Tehát adózom, és levelezek a NAV-val, de képesek fantomcégnek minősíteni. Egy bazinagy cégtábla persze előny, de sajnos nem garancia semmire.

  2. bgy

    A cégtábla műanyag legyen, és semmiképpen ne fém/arany színű, mert ellopják. Praktikerben lehet kapni ipari ragasztót olyan tubusban, mint a sziloplasztot.

  3. Bélyegző Expressz - Horváth Attila

    Mi kétféle kivitelben gyártjuk, és az arany és ezüst színűek is tartósan a helyükön szoktak maradni, mert

    – vagy egy bivalyerős, kétoldalas, szivacsos ragasztóval készítjük, aminek köszönhetően a tábla csak azzal az ajtóval/ falszakasszal együtt távolítható el, amire felragasztották

    – vagy furattal gyártjuk, és fel lehet csavarozni.

    Nem szokták ellopni.

    Idáig egy tábláról tudok, ami órák alatt eltűnt, ez volt az:

    https://youtu.be/I3D5yGX2xI0

Trackbacks/Pingbacks

  1. A cégtábla kötelező - Önnek van? | Bélyegző Expressz Blog - [...] FIGYELEM! FRISSÍTÉS! 2017 augusztusában tovább szigorodik az eljárás. Részletek itt. [...]