Egy zseniális eszköz merész gondolkodóknak

Szerző: | jún 9, 2011 | elmetérkép, mindmap, projekt management, projekt menedzsment | 6 hozzászólás

mindmap-elmeterkepMindannyian ismerjük azt az érzést, amikor előttünk magasodik egy új projekt, és akkora feladatnak látszik — akkora is —, hogy eltörpülünk mellette. A legtöbbször sokáig azért nem kezdünk bele, mert egyrészt leküzdhetetlen nagyságúnak látszik, másrészt nem tudjuk, hogy melyik oldala felől közelítsük meg.

Annyi részlet van, ahol el lehet szúrni az egészet, olyan áttekinthetetlennek tűnik, hogy inkább tologatjuk egy kicsit a feladatot, mintsem elkezdjük a rossz végén, vagy elhibázzuk az elején. Nem tudom, Ön hogy van vele, de én gyűlölöm a kudarcot, és biztos vagyok benne, hogy a nagy, összetett feladatok előtt azért állunk sokáig bénultan, mert félünk attól, hogy rosszul fogunk neki, és megoldás helyett kudarcot fogunk gyártani.

A feladat olyan, mintha meg kellene ennünk egy elefántot.

Hogyan is kellene hozzálátni?

Egyszerű.

Fel kell kockázni kis falatokra.

Mutatok egy módszert és egy ingyenes — céges környezetben is ingyenes — szoftvert.

Minden feladat megoldása során a legnagyobb ellenség a káosz. Először is ezt kell felszámolnunk.

Aztán pedig el kell indulnunk a kályhától.

Vagyis a legjobb, ha leülünk egy hatalmas papír elé, felírjuk a projektünk címét vagy a célját a lap közepére, és bekarikázzuk.

Tüzet oltani tűzzel

Most jön a káosz felszámolása — a káosszal.

Ugyebár ott bukik el mindig a projekt tervezése, hogy minden ötlet felvet egy csomó további kérdést és problémát. Ezeket ötletelés közben elképesztő nehéz úgy rendszerben tartani, hogy az ötletek is szabadon szárnyalhassanak.

A helyzet az, hogy az agyunk szeretne csapongani — ez kell az ötleteléshez —, de a feladat megkívánja, hogy szigorú rendszerben, a lehetőségek és a felmerülő problémák figyelembevételével haladjunk.

Gondolkodjon kontroll nélkül

Ha szabad folyást enged az ötleteinek, elveszíti a kontrollt a projekt felett. Ha viszont kizárólag a korlátokra koncentrál, nem fog előbbre jutni, és garantálom, hogy nem születnek korszakalkotó ötletei.

Hacsak nem tudja a két dolgot egymással párhuzamosan, de egymástól cseppet sem zavartatva működtetni.

Márpedig tudja!

Az elmetérkép (mindmap)

Erre való az elmetérkép. Ami pontosan úgy működik, ahogy az előbb elmondtam: a hatalmas papír közepére írjuk azt, hogy mit kell megoldanunk, bekarikázzuk, és köré különféle buborékokba felírunk mindent, ami erről eszünkbe jut.

Az a zseniális ebben a módszerben, hogy nem korlátozza az agyunkat, hanem engedi szabadon működni. Elég, ha jegyzetelünk, és figyelünk, mit mond az agyunk, ha engedjük dolgozni.

Elő a nagy, egy négyzetméteres papírt!

Ha egy új terméket szeretne tervezni, akkor még az sem baj, ha ötlete sincs, mi legyen a termék. Csak írja fel a lap közepére: ÚJ TERMÉK.

Aztán írja mellé egy-egy buborékba mindazt, ami eszébe jut, mindent, ami jó lenne, ha ennek az új terméknek tulajdonsága lenne. Például ide jöhet, hogy

  • legyen nagyobb, mint a mostaniak
  • legyen erősebb, mint a mostaniak
  • legyen tartósabb
  • legyen megdöbbentő
  • stb.

Minden ilyen tulajdonságot karikázzon be. Aztán ezeket egyenként kezdje el kibontani.

Például a "legyen tartósabb" buborék mellé beírhatja, hogy mitől lesz tartós, hogyan lehet ezt kivitelezni, mik ennek a költségei, buktatói, előnyei, hátrányai. A végén kiválóan fog látszani, hogy érdemes-e ebbe az irányba menni. A lényeg, hogy mindent, de tényleg mindent írjon le, ami az eszébe jut.

Háborúban is működik

Nézze meg ezt a 3 perces videót, mi mindenre fényt deríthet egy jól sikerült mindmap (elmetérkép) ábrából! Ilyen rendszerek megrajzolására Ön is képes lesz, a videó után megmutatom, melyik — ingyenes — szoftver segítségével.

 

 

 

Megmutatom, hogy egy nagyon egyszerű, és percek alatt ingyenesen telepíthető szoftver segítségével hogyan kezdtem el tervezni a QR-kódos bélyegző projektemet.

Évek óta elmetérképet használok minden komoly tervezéshez, de még a céges belső szabálykönyvünk megírásához és folyamatos bővítéséhez is.

Íme az első ábra, amit pár perc alatt készítettem (kattintásra nagyobb méretben, új ablakban nyílik meg):

qr-kodos-belyegzo1

A kisfiamtól tanultam

A gyerekek mernek értelmesen és bátran gondolkozni. A kisfiam a múltkor autómosás közben meglátott egy repülőt a magasban, és gondolkozás nélkül ráirányította a slagot, mert le akarta mosni. Persze mindketten azonnal bőrig áztunk — de megtanultam, hogy egy gyereket pont nem érdekel, mekkora távolság van a vágyai és a realitás között. És neki van igaza.

Aki leragad a távolságnál, az soha nem fog odaérni. Ennyi a titok. Csak mire felnövünk, ezt többnyire elfelejtjük (mert a hülye felnőttek lenevelnek róla).

Olyan nincs, hogy lehetetlen!

Kreatív feladatok megoldása közben tilos azt mondani valamire, hogy ez hülyeség!

Soha, egyetlen nagy ötlet se vált volna valóra, ha akkor értékelték volna, amikor az kipattant valaki fejéből. Mert az igazán nagy ötletek és a jelen valósága között szinte mindig hatalmas szakadék tátong. És hatalmasat téved az, aki azt gondolja, hogy jó ötlet az, amihez egy jól látható út vezet. Nem! Az ilyen ötletek mind középszerűek!

Nincs kitaposott ösvény

A jó ötlethez semmilyen út nem vezet. Még! A jó ötlethez meg kell találni az odavezető utat. Meg kell alkotni hozzá azt a szerkezetet — azt a megoldást —, amivel át lehet ugrani a szakadékot, amely elválaszt bennünket az ötlettől.

Az ilyen problémákat az fogja tudni megoldani, aki egy nagy ugrásban gondolkodik, és nem két kis lépésben — utóbbi ugyanis nem vezet át a szakadék felett.

Kontrollra persze szükség van: de kizárólag az ötletelés után.

Ezért zseniális dolog az emetérkép, mert egyszerre lehet benne gátlástalanul ötletelni, majd a kész ötleteket hideg fejjel kiértékelni. Igaz, hogy a zseniális ötletekhez nem vezet kitaposott ösvény, de korlátok sincsenek.

Van, akinek az elmetérkép (magyarul: mindmap) papíron működik. Ha Ön ilyen, akkor vegyen egy nagy halom csomagolópapírt, ürítse ki a garázst, vagy költözzön egy napra a játszótéri pingpongasztal mellé, és kezdjen el rajzolni.

Ha ennél kisebb helyen szeretné megoldani a problémát, akkor próbálja ki a számtalan elmetértkép szoftver egyikét.

Íme egy szoftver, a FreeMind, amely céges környezetben is teljesen ingyenes: innen letölthető. (Nem mellesleg magyar nyelvű.) Ha megtetszik, és netán kinőné, fillérekért kap ennél okosabbakat is. Bár mire ezt kinövi, lesz Ön mögött pár veszettül sikeres projekt.

Sok sikert, jó agyalást, kellemes agymenést!

Ha hasznosnak találta ezt az írást, kérem, nyomja meg az "Ajánlás" gombot! Köszönöm!

Ne iratkozzon fel a Bélyegző Expressz Blog blogértesítőjére, ha nem szeretne értesülni az ilyen hírekről. Ha mégis szeretne, és Ön még nem regisztrált olvasója a Bélyegző Expressz blognak, akkor  gyorsan regisztráljon itt.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz

Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, örök garanciával!

1163 Budapest, Cziráki utca 26-32. 1. em. 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212

Telefax: 06 (1) 411 1313

Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

Kövessen a Twitteren!

Csatlakozzon a Bélyegző Expressz rajongóihoz a Facebook-on!

Miért érdemes követnie a Facebook-on is?

Azért, mert

  • minden új blogbejegyzésről előbb értesülhet;
  • egy csomó olyan hírt is megosztok Önnel, amit máshol nem;
  • naponta mutatok valami érdekeset, amiről úgy gondolom, Ön is hasznát veheti;
  • Facebook azoknak is ideális, akik nem szeretnek e-mailt kapni.

6 hozzászólás

  1. Hertay Ákos

    Attila, köszönet a posztért! Nekem meghatározó élmény volt tavaly nyáron Edward De Bono – Tanítsd meg önmagad gondolkodni! c. könyve, mindenkinek ajánlom.

  2. Radics Péter

    Kedves Attila!

    Újra egy hasznos bejegyzés! Csak így tovább!

    Részemről ezt a programot részesítem előnyben: http://www.xmind.net/

    Valamivel barátságosabbnak találom a felületét, évek óta használom. Van ingyenes és bővített, megvásárolható verziója.

  3. Szabolcs

    A Mindmap-et én is régóta használom – a feladataim nyilvántartásához (és bokros teendőim átlátásához) is.
    És mivel szeretem, ha mindenemet bármikor bárhonnan elérhetek, én a Mindomo online szolgáltatását ajánlanám. Nagyon jó és fejlesztik is, tehát várhatóan egyre jobb lesz…. http://www.mindomo.com

  4. István

    Kedves Attila! A posztban szereplő videó közben eltűnt… Vissza lehet valahogy tenni, vagy küldenél egy linket, hogy hol található? István

  5. Horváth Attila

    Kedves István!

    Hűha! Ez tényleg eltűnt! Megpróbálom kideríteni az okát, és ha van rá mód, megkeresem és újra kiteszem!

  6. Horváth Attila

    Kedves István!

    Visszakerült a videó! Köszönöm a jelzést!