H1N1 oltás — A bélyegzőkészítő megpörgeti a rulettkereket

Szerző: | nov 10, 2009 | h1n1, influenza, sertésinfluenza, újinfluenza | 33 hozzászólás

h1n1Bemegy a kondás a falu orvosához, és megkérdezi tőle:

— Doktor úr, há' mit tegyek, ha jön az újinfluenza?

— H1N1 almát minden reggel, akkor nem lehet semmi baja.

Lehet valami ebben a megközelítésben is, de ha a naponta megjelenő, egymásnak teljesen ellentmondó szakmai állásfoglalások kereszttüzében szeretnénk jó döntést hozni, akkor nem úszhatjuk meg a mélyebb elemzést. Nem vagyunk könnyű helyzetben. Sőt, nem is egy döntést kell hoznunk. Nekem például ezt az egész H1N1 kérdést végig kellett gondolnom családapaként és cégvezetőként is. Mindkét szerepemben más-más szempontok mentén kellett haladnom, és mindkét esetben olyan támpontokra kellett volna hagyatkoznom, amelyek egymagukban nem bizonyultak elég szilárdnak.

De mivel döntenem kellett, megpróbáltam az egymásnak ellentmondó orvosi szempontok mellé egyéb döntést segítő szempontokat is bevonni. Végül mind magánemberként, mind cégvezetőként meghoztam a döntést. Később fog kiderülni, hogy helyes volt-e.

Nem a döntésemet, hanem a szempontokat, sőt, leginkább a döntési mechanizmust szeretném megosztani Önnel, hátha segít. Könnyen lehet, hogy Ön más eredményre jut, mint én. Egyetlen dologban biztos vagyok: nem én vagyok az egyetlen, aki dilemmaként tekint a H1N1 kérdésre.

Nem fogok tudni állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy ez a vírus mennyire veszélyes, azzal kapcsolatban sem, hogy lesz-e nemzethalál, vagy csak egy kicsit többen és többet fújjuk az orrunkat, mert sem orvos, sem virológus nem vagyok. Megkérdeztem jó pár olyan orvost, akire hallgatok, és még az ő véleményük sem volt egységes. Pedig kivétel nélkül mind jó szakemberek, és más kérdésekben eddig többnyire egységes volt az álláspontjuk.

Nem tudom elhallgatni, milyen nagyon dühít, hogy az arra illetékesek mennyire elhanyagolták az orvostársadalom maradéktalan, magas szintű tájékoztatását mind a vírussal, mind a vakcinával kapcsolatban. Érthető, hogy az orvosok, amikor vakon kell dönteniük, saját kockázatértékelési szempontjaik alapján adnak tanácsot a pácienseiknek. Van, aki bevállalósabb, van, aki óvatosabb. Van, aki azt mondja, inkább az oltás, mert a vírus veszélyesebb lehet, van, aki azt mondja, ne nyomkodjunk fölöslegesen vegyi anyagokat a szervezetünkbe, ha nem muszáj, főleg azért ne, mert ezt az oltóanyagot nem sokat tesztelték.

Így egy betegséggel kapcsolatban abban a rendkívül ostoba helyzetben találtam magam, hogy nem fogok tudni pusztán orvosi érvekre hallgatva döntést hozni. Pedig az összeesküvés-elméleteket ki is hagytam a számításból, mondván: bulvárszinten nem lehet gondolkozni.

De mivel dönteni kell — akár úgy, hogy oltatunk, akár úgy, hogy nem, de valamerre lépni kell —, hát kerestem más kapaszkodókat. Hogy magánemberként, családapaként mi alapján döntöttem, azt külön kérdésre szívesen elmondom. Itt egyelőre arról szeretnék beszélni, hogy cégvezetőként mi az álláspontom, és mi alapján alakítottam ki.

Matematikai esélyek a H1N1 járvánnyal kapcsolatban

Alapvetően három forgatókönyv lehetséges.

  1. Nem lesz H1N1 járvány.
     
  2. Lesz H1N1 járvány, de kicsi lesz.
    a. Nem lesznek durva szövődmények.
    b. Durva szövődmények lesznek.
     
  3. Eddig nem látott mértékű járvány lesz.
    a. Nem lesznek durva szövődmények.
    b. Durva szövődmények lesznek.

Valószínűségszámítás

Mennyi az esélye az 1. forgatókönyvnek? (Annak, hogy nem lesz járvány.)

A környező országokban már kezd körvonalazódni egy elég izmos kis járvány. A Google-nek egy szellemes algoritmus alapján egész pontosan sikerült megbecsülnie, hogy melyik országban épp milyen mértékű a járvány — érdekes módon a visszajelzések a Google-t igazolták. (Végre egy szilárd pont, Google for president!)

A Google influenza trendek alkalmazást itt érheti el. Érdemes megnézni, betenni a kedvencek közé.

Magyarország kormánya és a magyar egészségügy hivatalos álláspontja szerint akkor tudunk megelőzni egy járványt, ha Magyarországon legalább 6 millió ember beoltatja magát.

Akkor itt időzzünk el egy percre.

Ha be akarom oltatni magam, akkor először el kell jutnom a háziorvoshoz, aki ad egy receptet, majd el kell mennem a patikába, ahol kiváltom, majd vissza kell mennem a háziorvoshoz, újból ki kell várni a soromat, majd végre megkapom az oltást. Ember legyen a talpán, akinek ez nem viszi el legalább nettó egy munkanapját. (Számoljunk úgy, hogy a munkavállalók fele oltat, ez már akkor is 3 millió elveszett munkanap, pedig még senki nem betegedett meg.)

Szerény, és bevallom, kritikától nem mentes véleményem szerint a magyar egészségügy a legjobb akarattal és az orvosok teljes egyetértése esetén sem tudna 6 millió embert beoltani a rendelkezésre álló idő alatt. Tekintve, hogy a járvány itt kopogtat az országhatáron, és az eddigi tapasztalatok szerint csupán néhány hét szokott ilyenkor eltelni a magyarországi járványig, elég merész azt feltételezni, hogy ha a járvány kizárólag oltással előzhető meg, akkor itt bármit is meg lehet még előzni.

Persze mindez az okfejtés akkor helyes, ha az alapinformáció helytálló. Nos, azt tudjuk, hogy hivatalos, de azt nem, hogy igaz-e. (Láttunk mi már éjjeliőrt nappal meghalni.)

Az 1. forgatókönyv esélye tehát tekinthető kicsinek.

Mennyi az esélye a 2. forgatókönyvnek? (Annak, hogy kis járvány lesz.)

Erről a vírusról azt mondják, hogy sokkal gyorsabban fertőz, mint a hagyományos szezonális influenza. Kérdés, hogy ez igaz-e. Ha igen, akkor csekély az esély arra, hogy a járvány kicsi lesz, illetve nyilván akkor lesz kisebb a járvány, ha minél többeket beoltanak — időben.

Mivel nem tudjuk, igaz-e, hogy a H1N1 vírus gyorsabban fertőz, mint az elődei, de az ellenkezőjét sem tudjuk, vegyük ennek a forgatókönyvnek az esélyét 50%-nak.

A 3. forgatókönyv esélye (Annak, hogy nagy járvány lesz.)

A 6 millió oltás kivitelezhetetlensége és a kis járvány 50%-os esélye után ennek a forgatókönyvnek 50% esélye maradt.

Összegzés

Nem lettünk okosabbak. Még mindig nem tudjuk — pedig már egy csomót gondolkoztunk —, hogy lesz-e nagy járvány, azt sem, hogy igaz-e, hogy széles tömegeket érinthet-e a vírussal járó, a korábbi influenzákénál valóban veszélyesebb szövődmény. Azt viszont elég jól lehet látni, hogy 50% esélye van annak, hogy nagy járvány lehet. Ez pont annyi, mint amikor a ruletten feltesszük a zsetont a pirosra. Vagy kijön, vagy nem. Ez pont 50%. (Ugyanennyi az esélye annak, hogy egy kék elefánt berepül az ablakon. Mert vagy igen, vagy nem.)

Oké, akkor legyen rulett.

Hogyan rulettezzünk?

Attól függ, mivel. A konyhapénzzel például sehogy, mert igaz ugyan, hogy ha nyerünk, akkor nagy kanállal eszünk, de mi van, ha nem jön ki a piros?

Vagyis ha fontos, hogy ne bukjuk el azt, amink van, akkor az egyetlen helyes döntés, hogy nem tesszük fel.

Na de mi a tét?

És főleg: mi számít pörgetésnek? A tét nyilván az egészségünk. Na de azzal tartjuk meg, ha beoltatjuk magunkat, vagy azzal, ha nem engedünk beadni magunknak egy olyan oltóanyagot, amelyről az orvostársadalomnak legalább is megoszlik a véleménye? Vagyis akkor pörgetünk, ha oltatunk, vagy akkor, ha nem?

Aki erre magabiztosan — és jól! — tud válaszolni, az akár el is mehet rulettezni, garantálom, hogy nyerni fog.

Ez az a pont, ahol nem tudok mást mondani, mint azt, hogy mielőtt döntene, beszéljen annyi orvossal, amennyivel csak tud, és kérdezze meg az álláspontjukat a vakcináról. Ne csodálkozzon, ha pont 50% fogja azt mondani, hogy kockázatos, 50% pedig azt, hogy nem.

Az általam közvetlenül vagy közvetve elért orvosok véleménye a következő volt:

FIGYELEM! A felmérés NEM reprezentatív!

  • 50% azt mondta, hogy be lehet adni a H1N1 elleni vakcinát, nagy valószínűséggel védeni fog.
     
  • 25% azt mondta, hogy be lehet adni, de értelmetlen, mert nem lesz rá szükség, fölöslegesen terheljük a szervezetet, az sem biztos, hogy ér valamit, de bajunk nem lesz tőle, maximum nem véd meg semmitől. De a legrosszabb esetben sem történhet velünk nagyobb baj, mintha elkapnánk a vírust.
     
  • 25% azt mondta, hogy a vakcina teszteléséről keveset tudunk (azaz az orvosok tudnak keveset), és matematikailag ott a kockázat, hogy ha a vakcina nem hibátlan, komolyabb mellékhatása lehet, mintha elkapnánk a vírust.

Összegzés:

  • 25% kifejezetten az oltás ellen
     
  • 25% semleges válasz
     
  • 50% az oltás mellett

Mit kell még egy munkáltatónak figyelembe venni?

50% matematikai esélyt adtunk a nagy járványnak. Ez azt jelenti, hogy könnyen lehet, hogy a cégnél többen betegszenek meg, mint ahány munkatársat nélkülözni tudnánk. Sőt, ha nem vagyunk védettek, megfertőzhetjük a vevőinket is.

A döntés

Mind a munkatársak, mind a vevők, mind a cég érdekei azt kívánják, hogy minél többen legyenek védettek a vírussal szemben. A betegség lehetséges szövődményei a munkatársak és a vevők számára emberileg vállalhatatlanok, a kiesett munkaerő pedig a cég működését veszélyeztetheti, ami a vevőknek sem jó. A munkatársaimnak és a vevőimnek is van családja, őket is védeni kell. Vagyis mind emberként, mind munkáltatóként az tűnik helyes döntésnek, ha beoltatjuk magunkat.

Az én munkatársaim a hivatalos közlemény szerinti legérintettebb réteghez tartoznak, így nagy az esélye annak, hogy ha valóban lesz járvány, és a vírus valóban olyan veszélyes, mint mondják, akkor ők megbetegedhetnek, sőt, szövődmények is kialakulhatnak náluk. Én koromnál fogva pont nem tartozom már a legveszélyeztetettebbek közé, de ez nem azt jelenti, hogy nem kaphatom el a vírust, csak azt, hogy nálam kisebb a rizikó, hogy komolyabb szövődményekkel jár. De ha én elkapom, tőlem elkaphatják a munkatársaim és a vevőim is.

Úgy döntöttem, beoltatom magam, és felajánlom a munkatársaimnak is, hogy amennyiben vállalják az oltást, úgy annak minden költségét vállalom, és lehetőséget biztosítok arra, hogy mind az oltást, mind az ezzel kapcsolatos egyéb teendőket munkaidőben intézhessék.

Még soha, egyetlen döntésem során sem éreztem magam ennyire hülyén és bizonytalanul. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy jó döntést hoztam, csak arról, hogy matematikailag jól döntöttem. De semmi sem garantálja, hogy az fog történni, aminek nagyobb(nak látszik) az esélye. Remélem, a vakcina rendben van.

A megérzésem azt súgja, hogy az egész H1N1 hiszti egy marketing színjáték, és ha nem az lenne, hanem igazi nagy baj volna, akkor az orvosokat már rég minden részletről tájékoztatták volna mind a vírussal, mind a vakcinával kapcsolatban. (Ez persze egy jóhiszemű ember gondolatmenete.) Tudom, hogy az oltóanyagot gyártó Omninvest akkor is megkapja a pénzét, ha az általa legyártott oltóanyagot senki sem veszi meg. De ez a tény még nem győz meg arról, hogy a H1N1 vakcina fontosságát nem pusztán azért kell ennyire felnagyítani, mert az offshore cégben érdekelt felek nem szeretnék, ha kiderülne, hogy a cégbe pumpált milliárdokra valójában nem is volt akkora szükség.

Úgy érzem magam, mint aki vett egy pólót 50 ezer forintért, és nem tudja, miért pont az van ráírva, hogy "BALEK". Viszont minden ettől eltérő döntésem emberileg vállalhatatlan lenne.

Szóval megyek, és beoltatom magam. A kollégáim is így döntöttek.

És akkor azt még nem is mondtam, hogy semmitől nem félek jobban, mint a tűtől.

Ön melyik színre tett ebben a rulettben? A pirosra tett vagy a feketére?

Mondja el itt a blogban.

Ha pedig nem akar lemaradni a többi írásról és a blogban olvasható egyéb érdekességekről, és még nem regisztrált olvasója a Bélyegző Expressz blognak, akkor gyorsan regisztráljon itt.

Horváth Attila
Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.
Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között
www.belyegzoexpressz.hu

 

33 hozzászólás

  1. zizi

    Jó!

  2. zizi

    Aki 1957-ben átesett a honkongi influenzán, anak nem kell beoltatnia magát.

  3. Lehner Viktor

    Tisztelt Attila!

    Engem érdekelne privát levélben, hogy hogyan döntött mint családapa.

    Üdvözlettel:

    Lehner Viktor

    • Bélyegző Expressz

      Kedves Viktor!

      Itt is szívesen elmondom. Egyrészt a cégvezetőként beadott védőoltás családapaként is bennem lesz, így ezzel már valamit tettem az otthoniakért is. A feleségem is beoltatja magát, a nagyobbik gyerkőcünk is kap oltást. A kicsi miatt voltunk bizonytalanok — még mindig nem 100%-os a döntésem —, mert még nem múlt el 3 éves, így többet szeretnék megtudni az oltásról, mielőtt beadatom neki. Akkor lennék nyugodt, ha megkaphatná, de csak akkor, ha tudom, hogy ezzel nem kockáztatok semmit.

      Egy biztos: körülötte mindannyian be leszünk oltva, ezzel máris tettünk egy lépést annak érdekében, hogy kevesebb esélye legyen elkapni a vírust. De mivel nem tudjuk teljesen elzárva tartani a világtól, meg nem is lehet, jobb volna beoltatni.

      A gyermekorvosi vélemények 50-50%-ban oszlanak meg, így elég nehéz dönteni. De nincs sok idő, határozni kell.

      Itt tartunk.

  4. zizi

    Viktor!

    Azt megmondom, nyilván beoltatott mindenkit. Egyébként én is.

    Hogyan magyarázod meg a gyereknek/szülőnek, hogy az életerős szülője/gyereke nincs többé. Pedig lesz néhány száz ilyen család.

    • Bélyegző Expressz

      Gábor, az összeesküvés-elméleteket (pont az ellenőrizhetetlenségük miatt) ki kellett hagynom a döntési mechanizmusból. Ettől még persze minden megtörténhet. Ha felteszem, hogy igaz, hogy a világ népességét mesterségesen szeretnék csökkenteni, még mindig nem tudom, hogy melyik a népirtás eszköze: a vírus vagy a vakcina.

      Szóval ettől sem könnyebb a döntés.

  5. Gábor

    Persze, így van! Néha úgy érzem, van hátránya is ennek a rengeteg információnak, legalábbis megnehezíti a döntést… Ma mindenért nekünk kell vállalni a felelősséget, ha beadatom akkor azért, ha nem akkor meg azért. Ember legyen a talpán aki kiigazodik… Tényleg aláíratnak egy papírt az oltás előtt, hogy Téged terhel a felelőség?

    • Bélyegző Expressz

      Gábor, kérdezted, hogy kérnek-e aláírást, hogy te kérted a gyerek beoltatását. A mi gyerekorvosunk kér, de korrekt tájékoztatást ad. Azt mondta, hogy a 3 év alattiaknál nincs meggyőződve arról, hogy az oltás kiváltja az immunreakciót, de ennek a vakcinának, mint minden oltásnak — a kötelező gyermekoltásoknak is — van egy matematikai kockázata. Ami persze gyakorlatilag nulla, de matematikailag nem nulla.

      A papír arról szól, hogy ő erről tájékoztatott. Nem hiszem, hogy a jogi felelősségre vonás elől akarna elbújni, sokkal inkább érzem, hogy a lelkiismerete miatt kell. Ez egy nagyon korrekt és nagyon jó orvos, és 10 percig mást se csinált, mint a gyerekem beoltásáról társalgott velem a rendelési idő után.

      Egyébként is mindegy, ki mit ír alá. A döntést én hozom, és ezzel akkor is tisztában vagyok, és akkor is enyém a felelősség, ha nem kell aláírnom semmit. Szülőként az enyém minden emberi felelősség a gyerekemért, bármit is mond a jog.

  6. Papp Zoltán

    Kedves Attila,

    nekem volt szerencsém Gábor szíves meghívására részt venni azon a bizonyos webkonferencián. Ezúttal is köszönöm!

    Mivel komoly tények hangzottak el, melyeket azonnal ellenőriztem is az angol nyelvű médiában, egyáltalán nem beszélhetünk összeesküvés elméletről.

    Még így sem, hogy meglehetősen óvatos folt a megfogalmazás, hiszen a megfélemlítés mindkét oldalon működik.

    A családommal mi lassan 2 éve egy bizonyos teljes értékű élelmiszert fogyasztunk, és éppen az elmúlt hétvégék valamelyikén hallhattuk Magyarország egyik legismertebb orvosától

    – aki megunván a sok hamisságot lemondott minden címzetes posztjáról, és teljes egészében magánvállalkozóként működik tovább (mindez azt is jelenti, hogy NAGYON NAGYOT KOCKÁZTAT-na, ha nem lenne teljesen biztos az állításában!) –

    hogy „Hölgyeim és Uraim, garantálom Önöknek, hogyha Önök ezt az élelmiszert fogyasztják, nem betegszenek meg a H1N1 vírustól.”

    Pedig nincs anyagi érdekeltsége a dologban…

    Az óvodában és az iskolában, ahová a gyermekeim járnak, csak csodálkoznak, hogy ők miért nem betegek már 2 éve?

    Barátsággal,

    Zoli

  7. zizi

    Gábor!

    Nem irathatnak alá.

    Na, és ha aláiratnának, akkor mennyivel lennél beljebb vagy kijjebb?

    A Czeizel azt mondja, oltasuk be magunkat. Az országos tiszti főorvos mondja, oltasuk be magunkat. Most én bulvár félinformációkból jobb döntést tudok hozni? Kérdezd meg a körzetiorvost, és csináld amit javasol. Úgyis ő fog tüdőgyulladással kezelni a kezdeti időszakban.

  8. Nagy Péter

    Érdekes okfejtés volt, köszönjük szépen.
    Én is beoltatom magam.

    Az algoritmusom a következő:
    1. Olyat már hallottam, hogy valaki, aki az én korosztályomba tartozik, belehalt a betegségbe.
    2. Olyat még nem , hogy az oltóanyagba halt volna bele.
    3. Egyre nagyobb az esélye egy világjárványnak.
    4. Még soha nem oltattam be magam influenza ellen.
    5. Nem nézek TV-t.
    6. A válság alatt melyik részvények árfolyama nem változott számottevően?
    Gyógyszergyártók.. Hmm erős társaság, sok pénz,”jó marketing”.

    Ezek a tények.
    Ebből csak az első kettő az érdekes, a többi csak „zavaró körülmény”.

    Azt hiszem, hogy ha valaki meghalt volna a védőoltástól, akkor már ezt hallottam volna.Hiszen, ha 50-50% a pro és a kontra, akkor az ellenzőknek ez a legnagyobb fegyverténye lenne.

    Hagyom, hogy beoltsanak.
    Hagyjátok Ti is.

    Üdvözlettel:

    Nagy Péter

  9. Papp Zoltán

    Még talán annyit, hogy édesanyám férje beadatta. 10 napig volt beteg utána, ahogyan ezt az oltás ellenzői jósolják is.

  10. Gábor

    Persze, nem is az aláíratás ténye a fontos, hanem a felelősség rádhárítása, ha baj lesz akkor nem mehetsz oda, mert aláírtad, ha nem oltatod magad és bajod lesz, akkor meg ugye miért nem oltattad?

    Ezért mondom, hogy úgy érzem annak a bizonyosnak a rossz végén állhatunk csak ebben a kérdésben! 🙁

  11. Gábor

    És abban is biztos vagyok, hogy lesz olyan aki a beadás miatt fog megbetegedni, lesz aki a be nem adás miatt és lesz akinek semmi baja sem lesz, ha kérte az oltást ha nem…

  12. Böszörményi Zsuzsa

    Én nem oltatom sem magam, sem a gyermekeimet. Pontosan amiatt a rengeteg információ és dezinformáció miatt, a tudhatóan kiváló gyógyszeripari marketing-gépezet miatt.
    Mi megelőzünk. Vitamin, friss levegő, gyümölcsök, homeopátia, ami a testi gondozást illeti. Társasjáték, beszélgetés, ölelés, ami a lelki egészséget illeti.

    Miért nem hiszek én a járvány-pániknak? Először is, ha tényleg gyorsan fertőző vírusról lenne szó, akkor a kórházakban már régen látogatási tilalom lenne.
    Másodszor, ha tényleg rettegett járvány közelítene, akkor a már eddig elhúnyt betegek hozzátartozóit gyorsan karanténba vágták volna, és beharsogta volna az összes média, hogy X napos megfigyelés az egész család számára.

    Azt hiszem, leghamarabb 2010 márciusa körül fogjuk tudni rátenni a pontot az esetleges vita végére. Biztos vagyok benne, hogy a füstje sokkal nagyobb lesz…

  13. Barna Tamás

    Gábor írja valahol, hogy „néha úgyérzem, van hátránya is ennek az információnak”.
    Azért ebben minden benne van: milyen jó lenne egy langyos kis diktatúra, ahol nem kéne itt értelmesen töprengeni, hanem eldöntenék helyettünk. Igaz, akkor Papp Zoli sem tudná ünnepelni X doktort, hogy a gyermekei nem esnek át a gyerekbetegségeken.
    Szerintem nem velünk van a baj, nagyon leszerepeltek ismét az orvosok és a politikusok.

    De miért mondjuk, hogy a gyógyszergyáraknak jó a marketingje? Ez nem egy hatalom, ők egymással harcolnak kőkeményen a piacért.

    • Bélyegző Expressz

      Nem tudom az orvosokat okolni ezért a felemás helyzetért. Az orvos a rendelkezésére álló információk alapján ad tanácsot, a legjobb tudása és lelkiismerete szerint javasolja azt, ami a legjobb döntésnek tűnik.

      Nem az orvosok tehetnek róla, hogy ilyen kevés információ birtokában kell okosat mondaniuk.

      Mivel az ember hajlamos egy bizonytalan helyzetben inkább a fölösleges túlbiztosítást választani — én is ezt tettem, mert kisebb kockázatként értékelem a vakcina beadását, mint az esetleg komoly szövődményekkel járó vírus hatását —, az adja el a legjobban a vakcinát, ha az emberek bizonytalanok.

      Az, hogy a magyar állam 6 millió vakcinát rendel, holott mindenki számára világos, hogy ennyi embert akkor sem volna lehetséges ilyen rövid idő alatt beoltani, ha mindenki akarná, elárul valamit arról, hogy ebben azért lehet biznic.

      De ez még nem elég ok arra, hogy ne vegyem komolyan a vírus esetleges következményeit.

  14. Gál Kristóf | Adwords-Hirdetes.hu

    Én nemrég beteg voltam (nem influenza, nem H1N1), és kiérkező doktorokkal való diskurálás során szóba került a H1N1 és a járvány.

    Az egyik orvos azt mondta, hogy ő ugyebár extra mód veszélyeztetett, ráadásul van két gyermeke is, de nem oltatja be magát!

    No de miért? Egyrészt, mert (és mint orvos, hiteles forrásnak tekintem) ez egy nagyjából ugyanolyan influenzavírus, mint a „szokásos”, és csak azért fél mindenki tőle ennyire, mert a média ilyen szinten „tolja” a témát. Ha meghal, vagy akár szinte csak megbetegszik egy ember, máris megy a híradóban.

    A „normál” influenzában is rengetegen meghalnak, de az áldozatok (ahogy igazából a H1N1 kapcsán is) döntő többségben eleve beteg, vagy legyengült emberek. Sőt, a szokásos influenzában az orvos szerint jóval többen halnak meg évről-évre, de mivel csak a járvány végén kapunk egy „meghalt X ember” számot (vagy azt sem), ezért nem olyan „feltűnő”.

    Az orvos összefoglaló véleménye mindenesetre az volt, hogy szerinte üzleti vagy politikai érdekek állhatnak a háttérben, mert önmagában semmi nem indokolja ezt a pánikot.

    • Bélyegző Expressz

      Kristóf, kétségtelen, hogy üzleti és politikai érdekek is állnak a háttérben. Ettől függetlenül van egy vírus, amiről legalább is annyit tudunk, hogy gyorsan fertőz. Vagyis legalább is van rá esély, hogy egy cég működését megzavarja.

      Továbbá tudunk arról is, hogy a lehetséges szövődményei között vannak komoly, nehezen felismerhető és ronda, veszélyes dolgok is. Nem garantált, hogy ezek kijönnek rajtunk, de az sem, hogy nem.

      Kérdés: mit kockáztatok, ha oltatok?
      Másik kérdés: mit kockáztatok, ha nem oltatok?

      Az ukrajnai statisztikák majd jól mutatják, mivel is állunk szemben. Ott ugyanis még a C-vitamin is hiánycikk. Ha ott nem történnek nagyon vad dolgok, akkor valószínű, hogy egy ronda marketing fogás volt, nyilván a háttérben meghúzódó magasabb érdekekért. És erre jó esély van.

      Ám mire megtudjuk az igazságot, már nem leszünk döntési helyzetben. Most kell jól dönteni, szerintem.

  15. Gál Kristóf | Adwords-Hirdetes.hu

    A gond szerintem az, hogy a „nem kockáztatok semmit, ha beoltatod magad” dolgot alapértelmezettnek veszed. 🙂 Márpedig, ahogy felteszed a többi tényezőről, hogy bizonytalan, szerintem ez is simán eléggé bizonytalan…

  16. Gábor

    Hát Attila, szerintem a bejegyzéseket is látva lehet most még bizonytalanabb vagy a kisgyerkőcöd beoltatását illetően… ahogy telik az idő, csak jobban elbizonytalanodunk… Mindenesetre én szurkolok, hogy jó döntést hozzatok! (bár még nincs gyerekem, ergó csak magamért kell felelősséget vállalnom, de átérzem a helyzetetek)

    • Bélyegző Expressz

      Kristóf és Gábor, valóban igazatok van: az is csak egy feltevés, hogy a H1N1 elleni vakcina nem veszélyes. Ezért is mondom azt, hogy ez itt egy rulettjáték, és az ember arra a színre tesz, amelyiktől jobban elvárható, hogy kijön. Ettől még tudjuk, hogy semmi nem garantálja, hogy az a szín jön ki.

      Az Omninvest már számos vakcinát készített, és azok eddig rendben voltak. Tudom, ez nem jelenti azt, hogy most nem hibázhattak, de az előzmények alapján van rá esély, hogy nem hibáztak.

      A vírusról pedig azt tudjuk, hogy nyáron is magabiztosan tudott terjedni, erősen fertőzőképes, és lehetnek veszélyes szövődményei.

      Persze, hogy nem könnyű dönteni. És itt is, mint a rulettben, csak a pörgetés után fogjuk megtudni, hogy jó színre tettünk-e. De az a helyzet, hogy az is pörget, aki a másik színre rak. Vagyis mindannyian játékosok vagyunk, és mindenki a saját szisztémájára kénytelen hagyatkozni.

  17. Mesterházy Levente

    Szia Attila,

    Mi nem oltattuk be magunkat, sem a 3 fiunkat, de meg tudom érteni azokat akik sokat dilemmáznak ezen.

    Ekkora méretű publicitást régen kapott bármilyen betegség, mint most a H1N1. Nekem már a könyököm jön ki. És gyanús is.
    Sajtótájékoztatón jelentik be, hogy egy 15 éves fiú a H1N1 legújabb áldozata. Azt nem említették meg, hogy a háziorvosa szerint olyan súlyos tüdőbeteg volt, hogy a tavaszt valószínűleg nem érte volna meg.
    És ez csak egy példa a mostani hangulatkeltésből…

    A helyi újságok hetente több oldalt szentelnek az új „pusztító” járványnak.

    A legáltalánosabb érv azok közül amiket eddig hallottam – és a legtöbb szülő is ezzel indokolja a döntését – ,hogy „..ha mégis elkapja a gyermek, esetleg súlyos beteg lesz, ne adj isten belehal, akkor az én lelkemen szárad…”

    És sajnos ezzel a bűntudat keltéssel nem nagyon lehet mit kezdeni. Erre komolyan lehet alapozni.

    Én nem szeretem az összeesküvés elméleteket, most is csak simán azt érzem, hogy itt kilóg a lóláb.

    A „sima” influenzában is meghalnak többen minden évben, de az már nem szenzáció, nem kelt pánikot.

    Én is a megelőzés híve vagyok, és azt kell mondjam eddig bevált. Mióta a gyerekek naponta szednek étrend kiegészítő vitaminokat (és e mellett természetesen egészségesen étkeznek) nem volt kimaradás az iskolából, óvodából.
    Évek óta.

    Ha eddig nem voltál elég bizonytalan, itt is találsz egy kis olvasnivalót:

    http://www.naturhirek.hu

  18. Gál Kristóf | Adwords-Hirdetes.hu

    „… lehetnek veszélyes szövődményei …”

    Ebben mennyiben tér el a „szokásos” influenzától? Engem az dühít egy kissé, hogy (szerintem!) feleslegesen keltenek pánikot. Attól, hogy gyorsabban/könnyebben terjed esetleg, még nem lesz gyilkos szupervírus.

    Aki elkapja, az valószínűleg ugyanúgy meggyógyul majd, mint ahogy eddig is meggyógyult az egyébként egészséges emberek 99.9%-a… Az időseket/kisgyerekeket és az eleve valami betegséggel rendelkezőket persze komolyabban érinti, de nem azért, mert ez a rettegett H1N1, hanem mert ez egy influenza…

    Tudom, hogy igazából nem ez az egész felvetésednek a lényege, úgyhogy megnyomom a féket. 🙂

    No még valami: a már említett doki azt mondta, hogy hiába van beoltva valaki, fertőzni még tud! Ez azért nem mindegy.

  19. Lehner Viktor (Szaniteráruház.hu)

    Tisztelt Attila!

    Azt tudtam, hogy családapaként is önben van az oltás. Nekem is 3 év alatti életkorú a lányom. Fontolgatjuk, hogy esetleg kivesszük a közösségből, jelenleg böcsödébe jár.
    Elhatároztam, hogy be fogom oltatni magam, mivel a családunkban lévő orvosházaspár egyik tagja is ezt javasolta.(a másik tagját nem kérdeztem)
    Miért hiszek neki?
    Mert orvos és ez a dolga.
    Én webáruház tulajdonos vagyok nekem ahhoz kell értenem.
    Hogyan tudnék egy ilyen fontos dologról dönteni nélküle?
    Bár Ő a lányom oltását is javasolta lányom beoltatásával kapcsolatosan: tényleg nem tudom mi a jó döntés.Ugyanis az Ő esetében jobban félek az esetleges mellékhatásoktól…
    Leegyszerüsítve: Inkább én legyek a „kisérleti nyúl” mint a lányom.

    Üdvözlettel:

    Lehner Viktor

    • Bélyegző Expressz

      Viktor, elnézést, azt, hogy a cégvezetőként megkapott oltás családapaként is véd, nem szúrás akart lenni, az irónia a helyzetnek szólt, nem Önnek szántam.

      A 3 évnél kisebbeknél valóban ijesztőbb belegondolni a vakcina esetleges mellékhatásaiba. Én is félek tőle, és bár az biztos, hogy kiváltom a vakcinát, meg az is, hogy a családban mi többiek beoltatjuk magunkat, amíg csak lehet, még várok a végleges döntéssel a kicsi beoltásával kapcsolatban.

      A gyerekorvosunk azt mondja, semmivel sincs nagyobb kockázata annak, hogy bármi baja lesz tőle, mint bármely más, adott esetben kötelező oltásnál, csak azt mondja, hogy míg azok bizonyítottan szörnyű betegségek ellen adnak bizonyítottan erős védelmet, addig ez a vakcina egy bizonytalan betegség ellen ad bizonytalan mértékű védelmet. Azt mondja, hogy nem véletlen, hogy a szezonális influenza elleni oltást sem javasolják 3 év alattiaknak beadni. Attól tart, hogy a vakcina a kicsikben nem vált ki immunválaszt. És ebben az esetben a — mondom, más oltásoknál is meglévő — matematikai kockázat vállalása szerinte értelmetlen is lehet.

      Úgy érzem magam, mint a tűzszerész, akinek egy ismeretlen időzített bombát kellene hatástalanítania, és két vezeték van a kezében. Ha a jót vágja el, akkor nyert, ha a rosszat, akkor a bomba robbanni fog.

      De melyik a jó vezeték?

  20. Szabó Ildikó

    Attila,

    miért törölted ki ezt a közérdekű információt?! Szerintem itt a helye! Ha már felvetetted a problémát, akkor tedd lehetővé, hogy ne csak az oltás mellett kampányolók mondhassanak véleményt:

    „Az osztrák újságíró, Jane Bürgermeister, pert indított az FBI-nál a WHO, az ENSZ, Barack Obama, a Rockefellerek, a Rothschild-ok, és még sok más személy ellen, miután leleplezte titkos céljukat, a halálos sertésinfluenza-vakcinával kitervelt népirtást. Bürgermeister azt állította, hogy a madárinfluenzát és a sertésinfluenzát laboratóriumokban fejlesztették ki és azzal a céllal terjesztették el a emberek között, hogy az oltás segítségével tömegmészárlást hajtsanak végre. A vádakat tartalmazó dokumentum neve: A Bioterrorizmus bizonyítékai.” További hírek:
    http://neoltsal.blog.hu/2009/10/11/nem_az_influenza_jelenti_a_legnagyobb_veszelyt_1_resz

    • Bélyegző Expressz

      Ildikó, nem töröltem ki a hozzászólásodat, csak mivel linket tartalmaz, a WordPress várakozó listára tette, mert a komment spam-ek szerkezete is hasonló.

      Egyébként pedig egyszer már megjelent ez a link, te küldted be. Többször szerintem már nem érdemes feltenni.

      Az összeesküvés-elméletekkel egyébként nehéz mit kezdenem. Nem szívesen kommentálom ezeket, nem is áll a rendelkezésemre elég információ ahhoz, hogy állást tudjak foglalni.

      Egyébként szerintem itt senki nem kampányol sem az oltás mellett, sem ellene, sokkal inkább megpróbálunk valamit összerakni abból a rengeteg egymásnak ellentmondó információból, ami elérhető ebben a témában.

  21. Papp Zoltán

    Kedves Attila,
    és kedves Olvasótársaim!

    Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk azáltal, hogy a felelős gondolkodást soha nem oktatták nekünk sem az iskolában, sem otthon, és akadály is van rendesen, amely nehezíti a tisztánlátást.

    Nagyon tiszteletreméltó, és – nézzétek el a szentimentalizmusom, de – szívbemarkoló az a küzdelem, amit folytatunk a jelen helyzetben.

    Örülök, hogy senki nem ragadtatta el magát túlságosan, és emberek tudtunk maradni ilyen körülmények között is!

    Gratulálok Nektek, és egyben köszönöm is!

    Ez fog megóvni bennünket a tragédiától.

    Akkor is, ha oltatunk, és akkor is ha nem.

    Barátsággal,

    Papp Zoltán

  22. Horváth Gábor

    Egy ismerőstől kaptam az alábbi javaslatokat a megelőzésre (nyilván csak mint kiegészítő lépéseket és nem 100%-os védelmet nyújtó gyógymódokat adom tovább őket). Mielőtt bármelyiket is kipróbálná kérje ki háziorvosa, gyógyszerésze, ügyvédje, stb. véleményét. Íme:

    Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a H1N1 vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben.

    Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést (vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos szervek sem hangsúlyozzák eléggé.

    1. Gyakori kézmosás (ezt a tanácsot azért gyakorta hallani)

    2. „El a kezekkel a szádtól” módszer.
    Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel,
    csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget
    okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre,
    hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

    3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy Hydrogen-peroxidos vízzel, ha nem bízol a sóban). A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással
    nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne
    becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

    4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki legalább
    naponta egyszer meleg sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztítópálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére.

    5. Erősítsd az immunrendszeredet magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával! Ha a c-vitamin szükségletedet tablettákkal
    fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

    6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit csak lehet! A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat
    a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak.

  23. HGyöngyi

    Itt lehet megnézni a legfrissebb influenza-adatokat.
    Országos Epidemiológiai Központ Influenza Figyelőszolgálata adatai:
    http://www.oek.hu/oek.web?nid=807&pid=1

    Gondolom a maga döntését már mindenki meghozta. Mi is. Itt a járvány alakulása kísérhető figyelemmel.