A bélyegzőkészítő 5 tippje a környezetbarát irodákért + 1 őrült ajánlat

Szerző: | jún 28, 2009 | bélyegzőkészítés, ecoprinty, környezetbarát bélyegző, környezetbarát iroda | 7 hozzászólás

kornyezettudatos_irodaEgy Skóciában sebészkedő orvos barátom mesélte, amikor az ország példás mennyiségű szélerőműveinek valamelyikét néztük egy domboldalról, hogy vannak olyan környezetvédők, akik már ezek ellen a remek szerkezetek ellen is petíciókat írogatnak, mert évente több sas pusztul el egy-egy ilyen szélturbina lapátjának ütközve.

Nálunk még nem tart itt a környezetvédelem ügye, és bevallom, a skóciai környezetvédők e csoportjának álláspontja nekem már szőrszálhasogatásnak tűnik, noha a sasokat én is sajnálom. Végül is nem mehetünk biciklivel a Holdra. Azzal viszont egyetértek, hogy sokkal jobban oda kell figyelnünk a környezetünkre, és magam is szívesen vezetek be ezzel kapcsolatos újításokat mind otthon, mind az irodában. A legtöbbször az egész csupán egy mozdulat — igaz, nem a jól beidegződött, rég megszokott mozdulat, hanem egy másik. De általában semmi fárasztó nincs benne. Sőt.

Végül is arról van szó, hogy milyen állapotban hagyjuk a gyerekeinkre a lakóhelyünket.

Ma adok Önnek 5 rövid és egyszerűen megvalósítható tippet, amellyel sokat tehet a környezetéért, és akár azonnal be is vezetheti az irodában. Gyakorlatilag nem kerülnek pénzbe — vagy alig valamibe —, az életmódját sem kell gyökeresen megváltoztatni, sőt, alig kell valamit változtatni azon, ahogy most dolgozik, és egy nagyságrenddel zöldebb lesz az irodája.

És az 5 tipp mellé kap egy ellenállhatatlan — ellenben határidős — ajánlatot, amellyel rögtön tehet is a környezetéért, ráadásul mindig azt fogja az eszébe juttatni, hogy Önnek ez fontos.

Nézzük először az 5 tippet!

Mindjárt látni fogja, hogy egészen kis változtatással — ha sokan hajlandók megtenni — mennyi mindent lehet megtakarítani, megmenteni mind a magunk, mind a jövő generációk számára.

1. tipp, amellyel 20 ezer lakás havi fogyasztását takarítjuk meg naponta:

Vajon Önnek naponta hány órán át van bekapcsolva a számítógépe? És mennyit dolgozik rajta valójában? Ha Ön naponta legalább egyszer 10 percnél hosszabb ideig nem használja a számítógépét, de az folyamatosan be van kapcsolva, érdemes beállítania, hogy a monitor 10 perc után kapcsoljon ki. Ha Windows fut a gépén, akkor az asztalon (vagyis azon a képernyőn, amelyiket akkor látja, ha nincs megnyitva semmi) kattintson az egér jobb gombjára, válassza a "Tulajdonságok" parancsot, majd a megjelenő ablakban a választható fülek közül kattintson a "Képernyőkímélő" feliratúra. Jobb oldalon, alul keresse ki az "Energiaellátás" gombot, és állítsa be a "Monitor kikapcsolása" felirat melletti mezőben a 10 perces várakozási időt, majd nyomja meg az "Alkalmaz" és az "OK" gombokat.

FIGYELEM! Ha képernyőkímélőt használ, nem csökkenti a monitor fogyasztását, csak védi a kijelzőt. A fenti módszerrel azonban energiát takarít meg. Ha a világ minden munkahelyén 10 perc üresjárat után kikapcsolnának a monitorok, az 1 millió munkahelyen, napi 2 óra üresjárattal számolva naponta minimum 200.000 kilowattóra megtakarítás. Ez 1000 háztartás teljes havi — nem is szerény — villanyszámlájának felel meg. (100 wattos monitorral számoltam.) Egy hónap (20 munkanap) alatt 20 ezer lakás fogyasztásának megfelelő megtakarítást lehet elérni ezzel a roppant egyszerű módszerrel. Meghökkentő?

2. tipp, amellyel megmentünk naponta 17 fát

Egy halom papírt nem kell elhasználnia, és nem is kell post-it-re költenie, ha a teendőit letörölhető filctollal írja fel egy üzenőtáblára. Egyébként is remek ötlet volna az egész irodának venni egy hatalmas, letörölhető filctollal írható táblát. A munkatársak neve mellé mindenki odaírhatná a nekik szóló üzenetet.

Ha 1 millió ember naponta 2 post-it-et megspórol (mármint csupán 2 lapot, nem 2 tömböt!), akkor ezzel naponta 333 ezer A/4-es lapnyi, azaz 333 ezerszer 5 gramm papírt nem dob ki a kukába. Ez 1665 kilogramm papír megtakarítása naponta.

Tudta Ön, hogy 1000 kilogramm papír gyártásához — a wikipedia.hu adatai szerint — 1700 kilogramm, azaz kb. 15-17 darab fára van szükség? Vagyis egy ilyen egyszerű lépéssel 1 millió irodai dolgozó naponta 26 fát menthetne meg.  Évi 250 munkanappal számolva ez 6500 fa. Ennyit tud megmenteni 1 millió munkavállaló 1 év alatt. Nos, Ön holnaptól mire írja az üzeneteit odabent?

3. tipp, amellyel megmentünk naponta 85 fát

Fax helyett használjon e-mailt, és csak azt nyomtassa ki, amit mindenképp muszáj papír alapon archiválnia. Minden egyébre ott a pdf. Tárolja fontos dokumentumait elektronikus formában! Mennyivel takarékosabb ez így, mennyivel könnyebb kezelni! Természetesen gondolni kell arra, hogy a számítógép meghibásodhat, de mivel egy egész könyvtárnyi iratot archiválhat csupán egyetlen DVD lemezre, ez nem lehet akadály.

És hogy hogyan készítsen bármilyen fájlból pdf-et? Íme egy remek ingyenes megoldás (céges környezetben is ingyenes!), ezen a linken:

A Pdf Creatort ezen az oldalon tudja letölteni

Ha 1 millió irodai munkahelyen naponta csak egyetlen oldalnyi nyomtatást megspórol azzal, hogy helyette pdf-ben menti el a dokumentumot, ezzel ennyi ember naponta 1 millió A/4-es lapnyi, azaz 5 millió gramm, vagyis 5 tonna papírt tudna megtakarítani. 5 tonna papírt 5 x 1700 kilogramm fából állítanak elő, azaz 8500 kilogramm, vagyis 85 fa kivágása válna szükségtelenné naponta. Egy év (250 munkanap) alatt 250 x 80, vagyis 20.000 (húszezer) fa menekülne meg a kivágástól.

Ön letölti ezt a programot? Esetleg használ már ilyet vagy hasonlót?

4. tipp, amellyel megmentünk 40 ezer fát

Egy papírnak két oldala van, mégis csak az egyikre nyomtatunk. Ha az 1 oldalnál hosszabb dokumentumokat 2 oldalasan nyomtatnánk, papírfogyasztásunk közel felét takaríthatnánk meg. Ha fejenként és naponta csupán 2 A/4-es oldalt nem pazarolnánk el ennek köszönhetően, akkor 1 millió irodai dolgozó 1 év alatt 40 ezer fát menthetne meg.

5. tipp, amellyel azonnal megtakarítok Önnek minimum 3000.- vagy 3400.- forintot, és a környezetét is védeni tudja

Ha most kell bélyegzőt vásárolnia, rendeljen Trodat EcoPrintyt, mert

  • 75%-ban újrahasznosított anyagból készül
  • a gyártása során keletkezett hulladékot 80%-ban újrahasznosítják, így alig keletkezik tényleges hulladék
  • a gyártáshoz megújuló energiaforrásokat használnak fel, így nem szennyezik a környezetet
  • a Trodat bélyegzők tartósabbak, mint bizonytalan eredetű, no-name versenytársaik, így csak egyszer kell megvenni őket
  • és végül azért, mert most — igaz, csak az akció végéig  — Ön egy no-name bélyegző áráért egy eredeti Trodat EcoPrintyt vásárolhat, méghozzá örök garanciával (tudja, a Trodat gyár gyakorlatilag nem termel selejtet).

… és az ígért + 1 őrült ajánlat:

Most július 1-ig hihetetlen áron vásárolhat Trodat EcoPrinty-t a Bélyegző Expressztől!

 

4 soros Trodat EcoPrinty bélyegzőecoprinty_akcios_arak

6300.- forint helyett

most csak 3.000.- forint

>>> Megrendelem!

 

5 soros Trodat EcoPrinty bélyegző

6540.- forint helyett

most csak 3.550.- forint

>>> Megrendelem!

 

6 soros Trodat EcoPrinty bélyegző

7380.- forint helyett

most csak 3.950.- forint

>>> Megrendelem!

 

FIGYELEM!

Mint már megszokhatta, a Bélyegző Expressznél akciót nem hosszabbítunk, ezért fontos figyelembe vennie, hogy ez az elképesztően jó ajánlat csak két napig érvényes, vagyis kizárólag a 2009. június 29. 00:00 órától 2009. június 30. 24:00 óráig, és kizárólag a Bélyegző Expressz webáruházában online leadott megrendelésekre, 1 munkanapos elkészítési határidővel, külön szolgáltatások nélkül, és csakis a Trodat EcoPrinty bélyegzőkre.

Az 1 munkanaposnál gyorsabb átvétel is lehetséges, de ez feláras. Az 1 munkanapos határidő más bélyegzőkészítőknél expressz határidőnek számít, de a Bélyegző Expressznél ez a létező leghosszabb elkészítési határidő. Nálunk expressznek az számít, amit azonnal el kell készíteni — ezért feláras ez a szolgáltatásunk.

Megrendeli most, vagy megvárja, amíg újra drágább lesz?

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

7 hozzászólás

  1. Mozsár Gabi

    Kedves Attila!

    Én történetesen egy környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetnek dolgozom, de most nem a szélerőművek kontra sasok témára szeretnék reagálni. Ez azért sokkal többről szól, mint néhány sasról.
    Azért írok, mert van egy honlapunk – amit belinkeltem a nevem alá. 9 célcsoporthoz szólunk és olyan egyszerű tippeket adunk nekik, amik segítségével tehetnek a környezetért. Olyasmi tippeket, amiket Te is leírtál most ebben a posztban.
    Nem általánosságokra vagyunk kíváncsiak, hanem olyan konkrét lépésekre, amiket kipróbáltak és amik beváltak.
    Ha gondoljátok – és ez minden blogolvasónak is szól – írjátok meg, hogy Ti milyen változtatásokat vezettetek be a cégnél és ezek milyen eredményeket hoztak! Nagyon várjuk a hazai jó példákat a cégektől is.

    Köszi!
    Gabi

  2. Barazsy Ákos

    Örülök, mert én már legalább 10 éve így csinálom a fent leírtakat… 🙂

  3. Tulok Imre

    Még néhány tipp, amit rendszeresen használok:
    1. A többször nyomtatott, levélben jött, stb. A4-es papirok remek jegyzetpapirok, mert a másik oldaluk általában üres.
    2. Ugyenez igaz a régi névjegykártyákra is, post it helyett.
    3. Külön gyűjtöm a papirhulladékot és viszem a szelektív gyűjtőbe. A bizalmas doksikat ledarálom és úgy kerülnek oda.
    4. Szinte csak energiatakarékos izzóim vannak.

  4. Törő Gyula

    Tavaly nyár óta vagyok olvasója (rendszeres) ennek a blognak,de szólni még nem mertem.
    Ma megtöröm a csendet két dolog miatt:
    1.Lelkiismeretfurdalásom kell legyen a sok kivágott fa miatt,mivel most készülök
    szülőfalumban papír-,írószer-,valamint előregyártott nyomtatványkereskedést nyitni?
    2.Ma reggel igazi AHA élményem volt!
    Egyik kedves barátom Nagyváradon bélyegzőkészítő műhelyt üzemeltet.Tavaly készített nekem egy bélyegzőt,s használtam is,de a márkára nem figyeltem.Tudtam,ő Colop-ot forgalmaz.
    Gondolataimba mélyedve forgattam ma reggel bélyegzőmet a kezemben,s elkezdtem betűzni a sötét alapon a fekete írást:”trodat printy 46025″ .
    Egy év alatt Attila „belémnevelte”
    a Trodat az igazi,S én ma nagyon
    „büszke vagyok”!
    Nekem is van!

    Törő Gyula
    Bihardiószeg
    Románia

  5. Kocs Szebi

    Engedd meg, hogy köszönetet mondjak ezért, az előző és a talán még néhany következő „környezetbarát” belyegyzésért az én nevemben, a többi „földi” és a következő „földiek” nevében, bár tudjuk,hogy az EcoPrinty kampanyához tartoznak, de akkor is 😉

    Személy szerint is fontosnak tartom a környezetvédelmet, ézért is fogok hamarosan a mostani oldalamba külön zöld sarkot készíteni, ajánlom mindenki figyelmébe.

    Üdvözlettel,
    SZEBI.

  6. Bélyegző Expressz

    Sziasztok!

    Gabi, nagyon örülök, hogy belinkelted a honlapodat! Megnéztem, és jó szívvel ajánlom mindenkinek. Köszönöm!

    Ákos, rajtad meg sem lepődtem — senki sem véletlenül sikeres. Egyébként azt figyeltem meg, hogy az olyan dolgokra, mint a környezetvédelem, sokkal inkább azok fogékonyak, akik már elértek valamit — nem feltétlen gonosz gazdag emberek, hanem azok, akik már érzik, hogy az erőfeszítéseiket siker koronázta —, és szeretnének minél többet megtartani a világból. Magát a világot is az utánunk következőknek.

    Imre, köszönöm a tippeket! Még egy kiegészítés, ha már szóba hoztad az iratmegsemmisítőt: az iratmegsemmisítőből kivett papír kiváló csomagolóanyag, ha törékeny dolgot kell hullámpapír dobozban küldened.

    Kedves Gyula! Nagyon sok sikert kívánok a szülőfaludban nyitandó papír-írószer üzlethez! Ha segíthetek néhány ötlettel, csak jelezz itt a blogon, örömmel teszem! A papír-írószereseket mindig kedveltem — ők szegről-végről kollégáim. Sokukkal együtt dolgozunk, így rengeteg visszajelzést kapok tőlük, tudom, milyen gondokkal küzdenek. Remélem, neked minden simán fog menni, de ha kell egy ötlet, csak szólj, szívesen töröm majd a fejem.

    Kedves Szebi! Köszönöm a soraidat. Igazad van, ezek az írások részei egy kampánynak, no de azért az nem véletlen, hogy nem a piros bélyegzőnek készítek kampányt, hanem épp az EcoPrintynek. Amióta — nagy jóindulattal mondjuk így — kertészkedem, azóta látom csak igazán, milyen jól ki van találva az anyag körforgása. Hogy a lekaszált fűből komposzt lesz, a joghurtos dobozban a nénik palántákat nevelnek, és kiviszik a piacra, a jégkrém fapálcikájára ráírják, milyen palánta van abban a sorban, hogy a szép bébiételes fémdobozból hogyan lehet egy kis gipsszel nehezéket csinálni, amit a homokozót takaró fólia sarkára tehetsz — és így tovább. A feleségem egy szélturbina terveit hallgatja tőlem hetek óta. Szóval kampány ez, persze, de több is annál.

    Aki pedig még nem látta, nézze meg Luc Besson Home című filmjét.

    Horváth Attila

  7. Mozsár Gabi

    Attila, nem az én honlapom, hanem a HuMuSzé, de köszi az ajánlást. Némileg reklámtalanítva, feltettem a Trodatról szóló szöveget a céges jó példák közé.
    Ha pedig már a témánál vagyunk, hadd ajánljak én is egy filmet:
    http://www.civiljutub.hu/play.php?vid=267

    Gabi