Ettől a letölthető ajándéktól 100 olvasóból 95 sokkot fog kapni! – Ön köztük lesz?

Szerző: | febr 9, 2009 | árképzés, cégkalkulátor | 8 hozzászólás

ki_teheti_tonkre_a_cegetHa úgy döntött, Ön is szeretne veszíteni ezen a válságnak nevezett világbotrányon, akkor sok sikert, ez a bejegyzés nem Önnek szól!

Akkor is nyugodtan továbblapozhat, ha korábban már olvasta az árképzéssel kapcsolatos cikkeimet itt és itt, és el is készítette azt a táblázatot, amely segítségével kiszámolhatta, jó-e az árképzése, termel-e profitot a cége, és az jött ki, hogy minden rendben.

Ha viszont a fentiek közül egyik megállapítás sem igaz Önre, akkor van egy jó meg egy rossz hírem.

És nem utolsósorban egy ajándékom.

Kezdem a jó hírrel.

Elkészítettem Önnek egy táblázatot, amelyet kb. 10 perc alatt ki tud tölteni, és most teljesen ingyen le is töltheti, szabadon felhasználhatja, mi több, tovább is küldheti ismerőseinek. Csak annyit kérek, hogy ha továbbküldi, említse meg ezt a blogot a címzettnek, hátha neki is hasznára lehet, ha máskor is ellátogat ide.

Íme tehát a táblázat:

 cegkalkulator

Hogyan működik?

Egyszerű: töltse ki a sárgával jelölt mezőket — de csak azokat! A többit a táblázat automatikusan kiszámolja.

FIGYELEM! Vannak cellák, amelyek havi, és vannak, amelyek éves költségeket tartalmaznak. Ahol nem havi, hanem éves adatot kell beírni, ott erre külön figyelmeztetem (piros betűvel jelzem).

Mivel az Ön cégét nem ismerem, lehetnek olyan költségtételek is, amelyekre nem gondoltam. Ezeket a 33-50. sor közötti területre tudja beírni. A táblázat ugyanúgy számolni fog velük, mint a többi tétellel. Ha ezekre a cellákra nincs szüksége, egyszerűen hagyja figyelmen kívül őket, és ne írjon ide semmit.

A középső oszlopban található adatokat főleg a számlázó programjából szerezhető adatok segítségével fogja tudni kitölteni. Ezek nyilván tavalyi adatok, de ha meg tudja becsülni az idei várható forgalmát, számolhat azzal is. Javaslom, hogy mind a tavalyi, mind az idei adatokkal számolja végig a bevételeket és a költségeket.

A jobb oldali nagy oszlopban zöld mezőben jelennek meg a fontos számadatok. (Üljön le, mielőtt megnézi.)

Ha ezek között negatív számot talál, akkor nagy baj van: a cége veszteséget termel. Akkor vagy a kiadásokat kell csökkenteni — próbálkozzon a táblázat rovataival, az adatok dinamikusan fognak változni —, vagy a bevételeket kell növelni.

És mivel nehéz úgy csökkenteni a költségeket, hogy az ne hasson vissza a bevételre, attól tartok, ha a cége veszteséges, akkor nem az a legjobb döntés, ha megnyirbálja a költségeit. Persze fontos lehet ésszerűsíteni a költségeket, de egyetlen olyan tételről se mondjon le, egyet se húzzon le, amely a jó minőségű munkához, a jó szolgáltatáshoz elengedhetetlen. Különben tönkreteszi a cégét, és hamarosan egyáltalán nem lesz bevétele.

Ha a költségek ésszerűsítése után még mindig veszteséges vagy profitszegény a cége, akkor nincs más lehetősége, árat kell emelni.

És akkor most elmondom a cikk elején ígért rossz hírt is.

Ha ebből a táblázatból az derül ki, hogy Önnek változtatnia kell, de mégsem teszi meg, akkor csakis önmagát okolhatja a következményekért.

A válságnak nevezett világbotrány csak körülmény. A világ semleges. A hibákat Önnek kell elkövetni.

Na, most tegye fel a kezét, akinek rendben volt a cége!

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

8 hozzászólás

  1. Tövishátiné Böszörményi Zsuzsa

    Kedves Attila!

    Már eddig is elkötelezett olvasód voltam. De az utolsó előtti mondatod ismét talált.

    Köszönöm a rendkívül jó írásokat.

  2. Tóth Mária (Maya)

    Kedves Attila! Ez aztán igen! Nagyon hasznos ez a táblázat! Fel fogom használni és remélem tudok én is adni már végre valamit cserébe. ÜdvMy

    • Bélyegző Expressz

      Volt, aki jelezte, hogy a fájl megnyílt, de nem volt szerkeszthető.
      Ezen könnyű segíteni. A problémát az okozza, hogy a felhasználó nem mentette, csak megnyitotta az anyagot. Ha menti — tetszőleges könyvtárba — az eredeti vagy tetszőleges más néven, azonnal szerkeszthető.

      Horváth Attila

  3. Steiner Roland

    Köszi a táblázatoz,nagyon király!

  4. Krisztián

    Kedves Attila!

    Zseniális ez a táblázat.
    Innen már csak egy lépés, hogy heti (gyors változásokat jelez) adatokkal számoljak, mert akkor a heti statisztikai számokat összehasonlítva egy heti értekezlethez szükséges grafikont kapunk, ahol az értékesítés munkáját lehet vele kielemezni.

    • Bélyegző Expressz

      Nos, aki hajlandó hetente végigszaladni a számokon, az cserébe azt kapja — saját magától —, hogy mindig tisztán látja, merre halad a cége. Vajon hány cégvezető használ egy ilyen vagy ehhez hasonló, egyébként rém egyszerű táblázatot?

  5. Veres Zoltán

    Szia Attila!

    Egyszerűen nagyszerű, ahogy felnyitod a szemeinket!

    Veres Zoltán