Miért nem vennék kirakós bélyegzőt?

Szerző: | jan 8, 2008 | bélyegző, kirakós bélyegző, trodat | 14 hozzászólás

Kirakós bélyegzőFura dolog, ha egy kereskedő le akarja beszélni a vevőit egy termékéről, ami ráadásul nem is olcsó. Most mégis ez következik, noha a végén elmondom, ki az, akinek esetleg mégis hasznos lehet ez a pecsét.

A kirakós bélyegző az a termék, ami látszólag mindenki számára ideális. Látszólag! Valójában sokkal több vevő keresi, mit ahánynak valóban erre volna szüksége, és nem valami másra, praktikusabbra. Pedig a megoldás sokszor olcsóbb, de legalább is nem drágább.

Gyűjtsük össze gyorsan a kirakós bélyegzők hátrányait!

1. hátrány:

Lényegesen drágábbak, mint a fix szöveglapos testvéreik. Ennek nem az az oka, hogy használatukkal akár több bélyegző is helyettesíthető, hanem az, hogy lényegesen bonyolultabb szerkezetet kell gyártani, betűkészletet, csipeszt kell csomagolni a termékhez.

2. hátrány:

Bár általában nem hiszek a hamisíthatatlan bélyegzőben, a kirakós bélyegző egyediségével szemben nem nehéz kételyeket támasztani. Bármikor bárkinek az adatait kirakhatjuk, aki ilyen bélyegzőt használ. Tehát nem a biztonságos bélyegzőhasználat iránt elkötelezetteknek való csúcsmodell.

3. hátrány:

Képzelje el, hogy két cége van, és hol egyik, hol másik nevében ír számlát – ezért vásárolt kirakós bélyegzőt. Mondjuk most épp a kettes számú cég számláit fogja bélyegezni, ezért az egyes számú vállalkozás adatait leszedi a bélyegzőről. Kirakja a másodikét, megírja a számlákat, majd legközelebb ugyanezt fordítva is elvégzi. Azaz kirakja az egyes számú cég adatait.

Mi fog történni? Egy biztos: kétszer ugyanoda nem fognak esni a betűk. Ha pedig ilyen bélyegzővel hitelesít egy számlát, még Ön sem lehet biztos benne, hogy a pecsét eredeti rajta. (Szerencsére az aláírásáról el fogja tudni dönteni, hogy valódi-e vagy hamis, és ez már valami.)

4. hátrány:

A betűk ki-be rakosgatása se nem túl felemelő, se nem túl tiszta munka.

5. hátrány:

Mit gondol, mennyire tartja majd komoly cégnek az Ön vállalkozását az, aki ilyen bélyegzőlenyomatot lát a számláján? Olyasmi ez, mint a Trabant motorháztetőből eszkábált hólapát.

Miért van, hogy mégis annyian keresik ezt a terméket?

Valamikor, amikor még bélyegzőhöz jutni nem volt ennyire egyszerű, a kirakós bélyegző virágkorát élte. Még azok is sokan használták, akiknek egyetlen változó paraméter sem volt a bélyegzendő szövegben – egyszerűen szerették, hogy gyorsan hozzá lehetett jutni.

Kik szerették, kik szeretik a mai napig ezt a terméket – és kiknek lehet hasznos?

Gyakran találkozhatunk olyan szórólapokkal, melyeken a sztenderd szöveg – pl. "Konyhai edények reklámáron!" – mellett van egy állandóan változó mező, a vásár helyszíne. Sokan vannak mozgóárusok, akik egy-egy akciójukkal csak egy napig tartózkodnak egy helyszínen. Ők általában legyártatnak egy nagyobb mennyiségű szórólapot, és az értékesítés helyszínét üresen hagyják. Ide nyomják majd a kirakós bélyegzőt.

Az elmúlt héten egyik Vevőnknek szüksége lett volna egy olyan bélyegzőre, amely a dátumbélyegzőkhöz hasonlóan, állítható szöveggel nyomtatná az év hónapjait – de csak a hónapokat, teljes nevükkel kiírva.

A dátumbélyegzők erre nem alkalmasak, hiszen a hónapok neve vagy számmal (ISO kivitel), vagy a hónap rövidített nevével (UNG kivitel) készülnek. Ennek a Vevőnek a kirakós bélyegzőt ajánlottuk.

Ha Önnek több cége is van, elsőre talán kifizetődőbbnek tűnhet, ha kirakós bélyegzőt vásárol, de ha kettőnél nincs több cége, olcsóbb és elegánsabb, sőt, biztonságosabb inkább két négysoros, Trodat 4911 bélyegzőt rendelnie, mint egy 4 soros kirakós bélyegzőt.

A kirakós bélyegző a bélyegzőipar nagy túlélője. Úgy szoktunk rácsodálkozni, ahogy az antropológusok néznének egy élő dinoszauruszra. Ott is van a helye, ahol a dínóknak: a szakirodalomban és a múzeumban.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

14 hozzászólás

  1. mihu

    Hát nekem csak 1 cégem van, de eszembe se jutna ilyen bélyegzőt csináltatni.

    Habár a gyerekek szeretnek bélyegezni, nekik is tökéletes.

    Csak sajnálni tudom, aki a rendes bélyegző árán, ezen a 4-5000 ft-on spórol, gondolom ez a kirakós sem olcsóbb 1-2000 ft-nál.

    Akinek meg 4 cége van, az meg ne legyen már olyan tahó, hogy ilyet rakosgat ki.

  2. bélyegző expressz

    Kedves Mihu!
    Épp az a lényeg, hogy ez a drágább! Tehát nemhogy spórolna, de több pénzt ad ki az, aki kirakós bélyegzőt rendel.
    Ha azért vásárol ilyet, mert netán két cég adatait szeretné váltva feltüntetni, akkor nagyjából ugyanott van árban – mert a kirakós bélyegző ára kb. kétszeres -, csak kényelemben van messze attól, amikor két különböző szövegű bélyegzővel dolgozhatna.

  3. freeman

    Én ráadásul úgy tudom, a kirakós bélyegzők nem is használhatóak már például számlatömhöz, vagy szerződések hitelesítésére. Nekem volt egy, a fiam használja. Mindene egymerő festék, és a tapéta sem menekült…
    Viszont a múltkor vettem Önöktől egy nagyon szép fémbélyegzőt, Professional van ráírva. Tényleg az. AZ irodám egyik dísze (nagyon adok sajnos az ilyen külsőségekre). Köszönöm, hogy ajánlották, mert eddig csak a műanyagházasokat ismertem. És még egy DVD filmet is kaptam hozzá ajándékba, ez külön meglepetés volt. Nagyon köszönöm.

  4. bélyegző expressz

    Kedves Freeman!

    A hozzászólása első része nagyon fontos kérdést feszeget. A helyzet az, hogy senki sem kötelezheti Önt arra, hogy pl. egy számlatömbbe bélyegezzen. Az aláírási címpéldánynak megfelelően kell hitelesítenie a számlát – a bélyegző nem kötelező. Hogy Ön a cége adatait kézzel írja a számlára, kirakós bélyegzővel tünteti fel, vagy más megoldást választ, az az Ön legbensőbb magánügye. (Más kérdés, hogy erről sokan nem tudnak, sajnos néha a hatóságoknál ülő ügyintézők sem.)

    A Professional Line bélyegzőt pedig nagyon fogja szeretni. És való igaz: az Ügyfelei is másképp gondolnak a cégére, ha az asztalon egy szép fémbélyegző áll.

    Örülök, hogy nem bánta meg a döntését!
    Horváth Attila

  5. Mozsár Gabi

    Mondok még egy területet, ahol nagyon jól jön a kirakós bélyegző.
    Egy pályázat elszámolásánál tudod milyen meló minden egyes számlára ráírni, hogy „Elszámolva az ilyen és ilyen számú pályázat terhére”?
    Én civil szervezetekben foglalkozom pályázat elszámolásával. Nélkülözhetetlen.

  6. bélyegző expressz

    Gabi, köszönöm! Tök jó ötlet!
    Mondjuk Nektek is akkor célszerű, ha sok-sok pályázattal dolgoztok, és egyikkel sem folyamatosan, hanem egy adott időben lebélyegzitek az összes dokumentációt, aztán erre a pályázati számra a munka befejezve, jöhet a következő szám. Jól értem?
    Ezek a HEFOP szövegű bélyegzők, igaz?

  7. Mozsár Gabi

    Igen, általában így szokott lenni. Egyszerre csak egy pályázatot számolunk el, de ahhoz 100 számlát. Lehetőleg az elszámolási határidő előtti utolsó nap. Nem csak HEFOP. Minden pályázatnál (NCA, vagy minisztériumi) rá kell írni a számlára, hogy hova, melyik szerződés szerint lett elszámolva.
    Ja, és a „Másolat az eredetivel megegyezik” szöveget is leírtam már jópárszor.

  8. bélyegző expressz

    Nem akarlak rábeszélni semmire, de az ilyen „A másolat az eredetivel megegyezik” szöveget aztán tényleg érdemes bélyegzővel nyomni, és nem kézzel írni. (Nem eladni akarok Neked, akkor is ezt javaslom, ha másnál rendeled meg.)

  9. Mozsár Gabi

    Köszi, arra van bélyegzőnk (nem kirakós), csak én időnként itthon dolgozom, nem az irodában, így aztán nincs mindig kéznél, ami éppen kellene.
    Semmi gond nincs azzal, ha el akarsz adni nekem. Én is el akarok adni, csak én képzéseket.:)
    Egyébként májusban lesz a következő nagy pályázati elszámolásunk, akkorra veszek egy kirakósat. Tőled.

  10. bélyegző expressz

    Csak azért hangsúlyoztam, hogy nem eladni akarok, mert nem nyomulásból mondtam, hogy azt a feliratot bélyegzővel érdemes elkészíteni, hanem azért, mert kézzel tényleg lélekölő lehet.
    Kirakós bélyegzőt pedig tényleg csak akkor vegyél, ha gyakran változtatod a szöveget.

  11. Leiszter Éva

    Nekünk is van ilyen kirakós de nem lehet igazánm egfogni a betűket a csipesznől mindig kiesnek. Tudmnának olyat csinéálni
    aminek mondjuk 2x esetleg 3x nagyobb a sínje és 2x-3x nagyobb betűk férnének bele?
    Igy egyszer kellene megvenni bizonyos betűkombinációkat és állandóan lehetjne cseréln ha kellene.

  12. bélyegző expressz

    Kedves Leiszter Éva!

    Most újfent ki fog derülni, hogy a magyar nyelv sem száz százalékig fogalmaz pontosan: bélyegzőkészítők vagyunk, de valójában csak a bélyegzők szöveglemezét készítjük, a bélyegzőházat a Trodat gyár gyártja. A kirakós bélyegző úgynevezett késztermék, vagyis pont egy olyan darab, amelyhez a Bélyegző Expressz hozzá sem ér. Minden egyes alkatrésze a Trodat gyárban készül.

    Így, sajnos, nem ígérhetem Önnek, hogy a jövőben a hozzászólásában leírt paraméterekkel készülne kirakós bélyegző. Sajnos sem a betűket rögzítő talpat, sem a betűkészletet nem mi gyártjuk. A Bélyegző Expressz az összes többi – tehát a nem kirakós – bélyegzők szöveglemezeit (közismertebb néven a bélyegzőgumikat) gyártja.

    Bár a Trodat folyamatosan fejleszti termékeit, nem tudok róla, hogy a kirakós bélyegzők technikai paraméterei változnának. Sajnos, mivel egyre klevesebben keresik ezt a terméket, nem tartom valószínűnek, hogy a Trodat nagy hangsúlyt fektetne a továbbfejlesztésére.

    Szívesen segítek Önnek, ha az adott felhasználási területre más költséghatékony módszert tudok javasolni. Kérem, írja meg, pontosan mire szeretnék használni az Ön által leírt bélyegzőt, hányféle szövegváltozatra van szükség, és milyen gyakran kell ezeket változtatni, cserélni. Ha tudok jobb megoldást a kirakós bélyegzőnél, azonnal jelezni fogom.

    Horváth Attila

  13. Albu

    2015-öt írunk, és ilyet keresek. Most egy állandóan leírandó dolog kiváltására, máskor egy máséra. Nem cégbélyegzőre.

    Ezt a hisztit! Döbbenet