Önök kérdezték: Párnacsere vagy utánfestékezés? Meddig él egy dátumbélyegző?

Szerző: | dec 10, 2007 | bélyegző, bélyegzőpárna, dátumbélyegző, festékpárna, párnacsere, utánfestékezés | 9 hozzászólás

Kollégáimmal továbbra is gyűjtjük a leggyakrabban feltett, egyben legérdekesebb kérdéseket.

Az elmúlt héten a párnacserével, a festékezéssel és a dátumbélyegzőkkel kapcsolatban kérdeztek a legtöbben.

Nézzük!

1. Hány lenyomatot fog bírni a bélyegző festékpárnája?

Ez a lenyomattól és a festéktől is függ. Vegyünk egy általános példát. A legtöbb bélyegzőt a hagyományos, vízbázisú festékkel kérik – a válasz ezekre vonatkozik. Az oldószeres festékek különleges tárolást igényelnek, és van, amelyik a betöltés után csak órákig alkalmas lenyomatok készítésére, utána beszárad – ez a dolga. Tehát maradjunk a hagyományos festékeknél.

Mint említettem, ezek esetében is nehéz konkrét lenyomatszámról beszélni, hiszen a bélyegzőpárnában adott mennyiségű festék van, melyből annyi fogy, amennyit a lenyomat készítéséhez használt szöveglemez – a bélyegző gumilap – felvesz. Egy sűrűn teleírt bélyegzőből hamarabb fog kifogyni a festék, mint egy egyszavas pecsétből.

A nagy átlag azt mutatja, hogy egy átlagosan teleírt, megfelelően tárolt bélyegző körülbelül ötezer hibátlan lenyomatot ad, mielőtt a lenyomat elhalványodna.

2. Ha kifogy a festékpárna, festékezzek vagy cseréljek?  Bélyegző festékpárna csereJó kérdés!

Nagyon szeretne engem a Trodat Austria, ha azt írnám, hogy minden esetben cseréljen festékpárnát – de nem írom ezt, mert nem minden esetben igaz, hogy ezzel jár jobban. Az biztos, hogy ez a legtisztább megoldás, és ha festékpárnát cserél, biztosan nem fog pacázni a bélyegzője, és nem is lesz halvány a lenyomata.

Ha festékpárnát cserél a bélyegzőben, az új típusú Trodat Printy-hez (a 2003-ban és azután gyártott bélyegzőkhöz) itt talál egy remek kis animációt, amely bemutatja, mit is kell tennie.

Azonban, ha a festékpárna nem túl régi, nyugodtan megfestékezheti, csak ügyeljen a következőkre.

Először is javasoljuk, hogy kizárólag bélyegzőfestéket használjon. Ez semmivel sem kerül többe, mintha tust vagy más szörnyűséget töltene a bélyegző cserepárnájába – csak ezzel tényleg működni fog a bélyegző. Nem ritka, hogy töltőtoll tintát, tust, pénztárgép klisé festéket és egyéb nem odavaló folyadékokat töltenek a festékpárnába. Ennek a legtöbbször az a vége, hogy a párna tönkremegy.

Ha a bélyegzőt fotopolimer bélyegző szöveglemezzel vásárolta – vagy nagyon régen, sok-sok éve vásárolt tőlünk, vagy nem tőlünk vásárolt -, akkor az ilyen oldatok akár a bélyegző szöveglemez halálát is jelenthetik. A pénztárgép klisék festéke például órák alatt feloldja a fotopolimer szöveglemezeket. A végeredmény: a szöveglemez megnyúlik, nem fér el a bélyegző nyomófelületén, majd az első lenyomáskor begyűrődik.

Használjon tehát bélyegzőfestéket. Hogyan?

Először is vegye ki a festékpárnát a bélyegzőből. Vegye le a bélyegzőfesték kupakját – a legtöbb ilyen festék flakonja egy kis csőrben végződik. Bármennyire is kiszáradt a festékpárna, ne essen túlzásokba. Egészen kevés festék elegendő! Fordítsa a flakont fejjel lefelé, és könnyű kézzel, a flakon nyomása nélkül húzzon 3 párhuzamos, vékony festékcsíkot a párnára a festékpárna hossztengelye mentén. Várja meg, míg a párna beissza a festéket (egy-két perc).

Ezután tegye vissza a párnát a bélyegzőbe, és várjon 10-15 percet, mielőtt újra használná. Ennyi idő alatt a festék a párna minden pontjára elszivárog.

15 perc múlva készítsen próbalenyomatot. Ha a nyomat megfelelő, nyugodtan használhatja tovább a bélyegzőt. Ha halvány, akkor nagyon óvatosan, az előbbinél jóval kevesebb festékkel ismételje meg az előbbi lépéseket. Ha túlfestékezte a párnát – ha a bélyegző maszatol -, vegye ki, és egy több rétegben összehajtott papírtörlővel itasson le egy keveset a tintából.

Soha ne festékezze úgy a párnát, hogy nem veszi ki a bélyegzőből! (Igen, találkoztunk már ilyennel is.) Ha így tesz, azzal kell számolnia, hogy a bélyegző valamennyi pontján ömleni fog a festék, és garantáltan mindig össze fogja kenni a ruháját, ráadásul semmi sem garantálja, hogy a szép lenyomathoz szükséges festékmennyiség a bélyegzőpárnába jut.

3. Hány évig jó egy dátumbélyegző?

Trodat márkájú minőségi bélyegzőkRendeltetésszerű használat mellett egy dátumbélyegző 12 évig működik. Miért pont ennyi ideig? Azért, mert ennyi évre elegendő dátumszalag van egy ilyen pecséten.

Ha letelt a 12 év, nincs lehetőség a dátumszalagok cseréjére – ezt az év vége közeledtével sokan kérdezik -, hanem új pecsétet kell venni.

Tényleg, az Ön dátumbélyegzőjén még van jövő évi dátumszalag? Ha nincs, kattintson ide, és rendelje meg új dátumbélyegzőjét!

További kérdéseit, észrevételeit várva,

tisztelettel:

Horváth Attila


Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.
Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 9 és 17 óra között
www.belyegzoexpressz.hu

9 hozzászólás

  1. Stausz Csaba

    Neked mi lesz a karácsonyfa alatt? Nekem játékbélyegző. A játékboltban lehet kapni. Be-e-ezony. A fiamtól ezt kértem. Játékbélyegző-ő? – kérdezte megerősítésként tágra nyílt szemekkel. Az bizony – erősítettem meg, hogy ragyogó a hallása. Még hozzá olyan, amin nem nem kis állatok meg virágok meg mesefigruák vannak. De nem ám! Hanem olyan amivel KRESZ-táblákat lehet nyomkodni a papírra. Hogy növeljem a fiam kíváncsiságát, még hozzátettem: – Ebből lesz majd sok pénze apának. Nem értette, és talán Te is csak sejted Attila, de nem baj, én tudom, hogy mi a célom vele. Bocsi, ha nem Nálad rendeltem, de egy ezrest összedobnak a srácaim és megveszik nekem a dobozt, amiben van kb. 10 darab gumibélyegző. Ilyen árat csak milliós darabszámnál lehetne kihozni.

    Nade nem is ezért írok, ez csak a bevezető volt. 🙂 Azt terveztem el, hogy szép piros papírra fehér színű bélyegzőt nyomok és az milyen szép is lesz. De nem ilyen egyszerű ez. Van lila, fekete, piros, talán még zöld bélyegzőfesték is, nade fehér?- kérdezte a papírboltos amolyan holélönuram-nézéssel. Engem persze nem könnyű fából faragtak, napokon át addig kavircoltam, mígnem ott fehérlett az asztalomon egy kis karcsú nyakú tubus, amiben még a – most – frissen leesett hónál – is fehérebb volt a festék. Megkérték az árát is: kb. 10-15-ször annyit mint egy normál színűért. Luxus termékért luxus ár, nincs is ezzel semmi baj. A gond ott kezdődött, amikor belenyomtam egyik cégbélyegzőnket, de mivel az előtte csak fekete festéket ismert, a fehér nyomaton átütött a fekete. Ráadásul kiderült, hogy a piros papíron nem is igen látszik a fehér szín. Kipróbáltam olyan papíron amin volt fekete szín, ott meg „lelopta” a papírról a feketét. Hamar rájöttem, hogy egy szűz, más párnába még nem nyomott bélyegzőt kell használnom, hogy valamelyeset elérjem a célomat. Hát ezért kértem játékbélyegzőt a fiamtól.

    Ui.: Remélem tudom majd használni, mert úgy tűnik mintha beszáradt volna a fehér festék a párnába, de lehet, hogy csak tévedek.

  2. bélyegző expressz

    Kedves Csaba!

    A közlekedési táblás bélyegző jópofa játék, és természetesen nem baj, hogy nem nálam vettétek. Valószínű, más felkészültebb ebből a termékből – tőlem még sosem rendeltek ilyet, és bár mindent el tudunk készíteni, való igaz, hogy egy doboz bélyegző ennyi pénzért… Szóval jó vétel volt, és szerintem a titokzatos üzleti célon túl remek játék lesz ez, amit a Fiaiddal együtt játszhatsz.

    A fehér festékes problémánál elakadtam.

    Azt írod, a cégbélyegzőt belenyomtad a fehér festékbe. Hogy van ez?

    Automata bélyegzőt fehér festékkel kezelt párnába? Vagy fanyeles bélyegzőt használ a cégetek? (???) Vagy vettél egy automata bélyegzőbe való festékpárnát, feltöltötted fehér festékkel, beletetted az automata bélyegzőbe, de előtte nem tisztítottad meg a bélyegzőgumit?

    A fehér bélyegzőfesték is sokféle lehet. Van, amelyik pigmenteket is tartalmaz – ez sokkal jobban fed, mint a többi -, és van, amelyik csak hagyományos festékanyagot.

    Abból kiindulva, hogy nagyon drága volt, és úgy tűnik, beszáradt a párnába, feltételezem, hogy valami oldószeres festéket adtak el Neked. Erre utal az is, hogy a fekete lapról, mint mondod, „lelopta” a színt. Ha így van, könnyen meglehet, hogy jól látod, hogy kezd a festék belekötni a párnába. Ha van oldószered, akkor semmi gond. Ha nincs, szerezni kellene.

    Valószínűleg ott, ahol eladták Neked a festéket (ha tudják, mit adtak el, és ha ismerik az oldószerét). Ha nem, akkor csak írd meg itt, mi a festék típusa (mi van a címkéjén). Ha ismerem, lesz ötletem.

    Sok szerencsét!

  3. Stausz Csaba

    Kedves Attila!

    A kérdésed utáni három zárójeles kérdőjelből ítélve úgy gondolom, hogy a fanyeles bélyegzőnek még a gondolata is
    gondolkodóba ejt.

    Pedig van (még) ilyen. Mi használunk egy fanyelest (ez egy elegáns körbélyegző) és egy automatát, ez utóbbival megyünk a bankba.

    Természetesen nem az automatát nyomtam a fehér festékbe 🙂 (itt már szörnyűlködésre semmi ok!), még csak nem is a körbélyegzőt, hanem (van mááásik!) egy hosszúkás fanyelűt, „TÉRTIVEVÉNY” felirattal.

    Az eset pedig így történt:
    Vettem egy új festékpárnát, azt(aranyárú) fehér bélyegzőfestékkel be-bélyegzőfestékeztem, majd belenyomtam a „TÉRTIVEVÉNY” feliratú bélyegzőt. Ezt követően csináltam egy lenyomatot, ami nem fehér lett,hanem csúnya feketés-fehér.

    De! Szerencse a Te szakértelmednek, mára megoldódott a problémám. Olvastam a válaszod és egy nagy Heurékát kiáltottam.

    Ugyanis, ha én a tértivevényes bélyegző gumiját a levél megírása előtt alkohollal letisztítottam volna, ez a levél soha meg nem iródott volna…

  4. bélyegző expressz

    Kedves Csaba!

    Semmi baj a fanyeles bélyegzővel, csak nem kényelmes tárolni, ezért kevesen használják. De van, aki a hagyományosat szereti – nincs ezzel semmi gond, csak azt hittem, rosszul értek valamit.

    Azonban most is van egy aggályom – remélem, időben szólok.

    Mielőtt alkohollal támadnád meg a fanyeles bélyegződet, nézd meg a gumilapot, hogy valóban gumiból készült-e. Ha igen, akkor támadáááás! Ha nem, akkor inkább vízzel öblítsd le, vagy egy vizes papírtörlőbe nyomkodd, amíg fog, ugyanis ha polimerből van a szöveglemeze, tönkremehet az alkoholtól! Hogy polimer vagy valódi gumi szöveglemezed van, az abból derül ki, hogy a polimer többé vagy kevésbé átlátszó – a lézergumi egyáltalán nem átlátszó, hanem kék, piros vagy szürke. A polimer szöveglemezek egy kicsit átveszik a festékpárna színét, mert a víz is oldja az anyagot, csak a víz lassan, ezért a szöveglap színes áttetsző lesz – de ez még áttetsző. Magyarul: ha a szöveglemez nem teljesen átlátszatlan, akkor NE mosd le alkohollal!

    Remélem, időben szóltam!

  5. Stausz Csaba

    Kedves Attila!

    Hááát nem is tudom, hogy időben szóltál-e? Huhh! Már egy betű eltűnt a bélyegzőről! Csak annyit látok, hogy „TÉRTIVEVÉN ”

    De nicsak, hopsz, az egyik boríték alatt ott az Ypszilon. Mondhatom, jól rám ijesztettél.

    De jól tetted, mert ezentúl figyelek az alapanyagra is a „nagymosásnál”. Szerintem ezek igazi „békebeli” gumiból készültek, és cseppet sem átlátszóak.
    Vagyis nem kell a csap alá dugni őket.

    És ha már egy szakmai blogban vagyok, biztos szabad utat engedsz a kérdéseimnek. Arra lennék kíváncsi, mitől függ, hogy egy szöveglemez polimerből, lézergumiból vagy valódi gumiból készül?
    Bélyegzője válogatja vagy a szakmai fejlődés befolyásolja a technológiát?

    Mindhárom anyag állaga eredetileg folyékony vagy csak a polimeré, esetleg mindháromé?

    Válaszaidat előre is köszönöm.

  6. bélyegző expressz

    Kedves Csaba!

    Örülök, hogy minden betű megvan!

    Kérdésed: „(…) mitől függ, hogy egy szöveglemez polimerből, lézergumiból vagy valódi gumiból készül?”

    Válasz:

    A gyártótól függ.

    Egy fotopolimer gép viszonylag kis beruházással megvásárolható. Induló bélyegzőkészítő vállalkozások szokták venni – én is ilyennel kezdtem -, akik nem tudnak, vagy nem mernek nagyobb beruházással indulni.

    A gép előnye az alacsony beszerzési ár. Ezzel össze is foglaltam az előnyöket. Hátránya, hogy elég hosszú idő alatt készíthető el vele egy szöveglemez (a teljes technológia, ha semmit nem hibázol el, kb. 45 perc), és egyszerre kevés darab fér el egy levilágításnyi területen. Nekünk A/4-es gépünk volt – illetve még megvan a raktárban, de már nyugdíjas: pihen -, de a legtöbb ilyen gép képeslap méretű levilágító felülettel készül.
    Nagyon drága az alapanyag, a film, az előhívó. Fotopolimer folyadék kell hozzá, és ha a készítő rendes munkát akar kiadni a kezéből, akkor kell néhány drága anyag a tisztességes utókezeléshez. Ha ezeket nem használja, a bélyegzőgumi akkor is eladható, csak éppen egy-két év múlva olvashatatlan lesz, mert megeszi a bélyegzőfesték oldószere, a víz.
    Ha egy levilágítással csak kevés bélyegzőt gyárt a készítő, akkor rengeteg a hulladék, és vagy nagyon drágán kell dolgozni, hogy megérje, vagy hamar tönkremegy az, aki ezzel foglalkozik, és olcsón dolgozik. (Vagy kispórol pár dolgot, és akkor olcsón tud dolgozni, a vevő pedig okul, de a készítő nem megy tönkre.)

    A lézergravírozó gépek közül a legolcsóbb is annyiba kerül, mint egy jó kocsi – ellenben nagyon gyorsan, tisztán dolgozik, és kevés hulladékot termel, ami elég rentábilissá teszi a beruházást. Előnye, hogy éjszakára is magára lehet hagyni – vagyis nagyon szerény élőmunka-igénye van. Igaz, hogy óránként iszonyú összegű amortizációval működik – csak az elszívó egyetlen, hetente cserélendő szűrője is egy vagyon -, ellenben a költségek teljesítményarányosan keletkeznek. Vagyis akkor költesz rá, ha sok megrendelésed van. Azoknak éri meg, akik megfelelően széles vevőkörrel rendelkeznek.

    A vevő szempontjából – mert nyilván ez érdekel jobban – a különbség abban érzékelhető, hogy a lézergravírozott szöveglemez valódi gumiból készül. Tehát ezt nem UV fényre érzékeny folyadékból öntik, hanem egy A/4-es sík lapból gravírozzák. Ez az anyag minden bélyegzőfestéknek ellenáll, és nagyon finom rajzolatú grafikákat lehet rajta megjeleníteni. Az oldószeres – pl. gyorsan száradó – festékek nem teszik tönkre, míg a fotopolimer anyagokat legfeljebb órák alatt kivégzik ezek az anyagok.

    A fotopolimer technika egyik hátránya, hogy kimosáskor – amikor a betűket félig már megkeményítette az első levilágításhoz használt UV fény – könnyű az apróbb ékezeteket véletlenül kimosni, így azok eltűnhetnek a szöveglemezről. Ezt azért észre szokták venni a készítők, és ilyenkor új gumilapot készítenek, de van egy másik, a kimosással összefüggő buktató is. Az apróbb betűk, számok kimosásakor nagyon szűk határon kell egyensúlyozni: ha túlságosan kimossák az anyagot, a pici számok eltűnhetnek. Ha nem mossák ki eléggé, akkor a nyolcasok, hatosok, kilencesek bezáródhatnak. Ez akkor gond, ha egy adószámnál vagy bankszámlaszámnál nem egyértelmű a lenyomaton, hogy az most ötös vagy hatos, nyolcas vagy nulla, hármas vagy kilences. (A leggyakoribb problémákat mondom.)

    Ugyanezért fontos egyébként, hogy ha bélyegzőgumit cserélsz, akkor ne újrafestékezd a párnát, hanem cseréld ki, mert a régi lenyomat összenyomja a festékpárnát annyira, hogy az soha nem fog rendesen felfeküdni az új szöveglemez betűire – hiszen máshol képződnek a kráterek, és máshova esnek a betűk (hiszen az adatok változtak).

    Hozzáteszem: egyes grafikákat néha oylan meghökkentően szép rajzolattal láttam már viszont fotopolimer bélyegzőkön, hogy kedvem lett volna kezet rázni a készítővel. Ez a ritkább eset, de van, aki tökélyre fejlesztette ezt az eljárást. (Annak idején mi is igyekeztünk – azt hiszem, sikerrel jártunk, de ezt az Ügyfeleinktől kell inkább megkérdezni.)

    Van még egy-két bélyegzőkészítési technológia, de a két uralkodó eljárás a fotopolimeres és a lézeres.

    Van még a vulkanizálás – ezt akkor használják, ha sok egyforma bélyegzőgumira van szükség. Ez a technológia miatt csak több száz, inkább több ezer azonos lenyomat esetén éri meg – viszont exponenciálisan csökkenti az előállítási árat. (Így készülhettek egyébként a kresztáblás bélyegzőid gumilapjai is.)

    Vulkanizálással készül egyébként a lézergravírozható gumilap alapanyag is, de azt sík felületűre vulkanizálják, és a lézergép égeti le róla a fölösleges szóközöket – meghagyva a betűket.

    Aztán van a Flash technológia. Ez elég érdekes, volt ilyen gépünk is, de már nem használjuk. A lényeg, hogy egy erős, villanófényre érzékeny, hajszálcsöves szerkezetű gumilapot egy grafikán keresztül villanófénnyel megvilágítanak. Erre a hajszálcsövek minden ki nem takart részen (tehát ott, ahol nincs grafika) összezáródnak. Ezután a gumilapot feltöltik festékkel, amely csak a nyitva maradt cellákon keresztül tud távozni.

    Előnye, hogy nagyon finom rajzolatú grafikát lehet vele készíteni. Hátránya, hogy borzasztó drága a jó minőségű bélyegzőház, a jó minőségű gumilap, a jó minőségű festék (mindből van olcsó, de az iszonyatosan gyorsan megy tönkre, vagy már tönkremenés előtt kritikán aluli lenyomatot ad), és a fel nem használt, de a festékező egységbe töltött festékanyag nagyon gyorsan válik használhatatlanná. (A bélyegzőbe töltött festék hosszú ideig megőrzi a minőségét.)

    További hátránya, hogy az így készült bélyegzők többségét nem lehet újrafestékezni, csak a bélyegző cseréjével oldható meg az a probléma, hogy kifogy a tinta. Vannak már újratölthető változatok, azokhoz viszont elég drága a festék. Azt még illik elmondanom, hogy ezek a pecsétek elég sokáig bírják egy festékezéssel – átlagosan 5-ször tovább, mint egy automata bélyegző. Cserébe viszont jóval drágábbak. (Vannak olcsóbbak is, de azokat én nem venném meg…)

    Akkor használtuk ezt a gépet, amikor még csak polimerrel dolgoztunk, de gyors szolgáltatásra volt szükségünk. Akinek azonnal kellett a bélyegző, annak 5 perc alatt a kezébe tudtuk adni a pecsétet – ugyanis egyes bélyegzőházak esetén ez a technológia kifejezetten gyors. Viszont itt egy elgépelés azonnal súlyos ezrekben mérhető anyagi kár alapanyag áron is.

    Amikor megvettük a lézergravírozó gépet, a fotopolimer gép hamar felszabadult, mivel a lézergravírozó géppel egy átlagos bélyegző elkészítése (a Trodat 4912 például átlagosnak nevezhető szakmai körökben) 3 perc körüli gépidő.

    Remélem, nem riasztottalak el ezzel a hosszú bejegyzéssel.

  7. Stausz Csaba

    Kedves Attila!

    Egyáltalán nem untattál, sőt! Igazi csemegeként olvastam írásod minden sorát. Nekünk, laikusoknak nem mindennap van lehetőségünk ilyen mélyen belelátni egy mindenki által ismerni vélt szakma rejtelmeibe.

    Úgyhogy fogok még kérdezni máskor is. De ezt ne vedd fenyegetésnek! 🙂

  8. Eszter

    Kedves Attila,

    Szükségem lenne pár jó tanácsra. Külföldön élek és egy régi dán készítésű polimer lemez levilágítóm van. Nem bélyegzőket, hanem sokszorosított grafikai lemezeket készítek vele szeptembertől. Sajnos az előző felhasználó semmi útmutatást nem hagyott, így nekem kell kitalálni a gép kezelését és tisztítását. Azt tudom, hogy nem folyékony polimert, hanem egy félkemény polimer lemezt szoktak használni. Milyen gyakran kell egy ilyen gépet tisztítani? A kimosó folyadékhoz milyen vegyszert használjak? A film negatív készítésekor ha pauszra nyomtatok lézer nyomtatóval milyen speciális anyagot használjak, hogy a fekete rész tökéletesen fedjen?
    Köszönöm a segítséget!

    • Bélyegző Expressz

      Kedves Eszter!

      Nehezet kérdez…. Nagyon rég nem dolgozunk már polimerrel, annak idején pedig a folyékony fotopolimert használtuk, aminek semmi köze nincs ahhoz az anyaghoz, amit Ön fog használni. A bélyegzőkhöz használt anyagnak víz volt az oldószere – pontosabban szappanos víz -, ennek az anyagnak pedig talán (?) alkohol. A legjobb, ha ott kérdez rá, ahonnan az alapanyagot vásárolja, ők mindent el fognak mondani. Érdemes az anyag egészségre gyakorolt hatásai felől is érdeklődnie, mert azért ezek vegyszerek, ha nem is kifejezetten gyilkolásra alkalmas mérgek, azért érdemes betartani néhány szabályt.

      A levilágító karbantartása egyszerű lesz: figyeljen a csövek állapotára, mert különben nem lesznek jók a nyomatok. Új csővel drasztikusan csökken a megvilágítási idő, régivel rettenetesen megnő. Csőcsere után kis anyagdarabokkal állítsa be a szerkezetet, megéri elpepecselni vele.

      Tisztítás. Mi minden levilágítás után ablaktisztítóval lepucoltuk az üveglapokat – ennyit mindenképp megér a dolog. Ha az üvegre ragadt polimert más anyag oldja, akkor azzal kell majd lepucolni.

      A lenyomatokhoz mi AQ filmet használtunk – ez a legdrágább, cserébe a legkényelmesebb, legmegbízhatóbb megoldás volt. Íez egy kontakt film. Pauszra nyomtattunk, UV fénnyel átkontaktoltuk a filmre, előhívtuk, és arról készítettük a nyomatot. Elég drága volt a film, a hívó szintén. Mások pauszra nyomtattak, és lenyomatsötétítő sprayt használtak. Állítólag a terpenol ugyanolyan jó volt hozzá, csak olcsóbb – és nem kicsit mérgezőbb. De a lenyomatsötétítő spray használatát is csak jól szellőző helyiségben javasolták.

      Egy biztos: a pausz nem lesz olyan tökéletes megoldás, mint a kontakt film. Már a bélyegzőknél is látni lehetett a különbséget. Igényesebb nyomatoknál a különbség szembetűnőbb is lehet.

      Remélem, tudtam valamelyest segíteni.

      Sok sikert kívánok!

      Horváth Attila