Ne rendeljen bélyegzőt, amíg ezt nem olvasta!

Szerző: | nov 27, 2007 | bélyegző, bélyegző rendelés, trodat | 2 hozzászólás

… avagy hogyan kerülje el azokat a hibákat, amelyeket sokan elkövetnek?

Bármit is vásárol, a legjobb, ha átgondolja, pontosan mire szeretné használni azt, különben lehet, hogy mást vesz, mint amire szüksége van. Ugye nevetségesen hangzik? Hiszen mi másra is használhatna egy bélyegzőt, mint bélyegzésre?

Igaza van, egy pecsét legfeljebb még iratnehezéknek jó, mégsem mindegy, milyet rendel.

Milyen hibákat követhet el, és hogyan kerülheti el ezeket?

Nézzük!

1. Nem mindegy, mire szeretne bélyegezni!

Ha hagyományos irodai papírt használ, akkor könnyű dolga lesz – elegendő kiválasztania bármelyik bélyegzőt – hogy milyen további szempontok alapján, arról hamarosan többet is megtudhat -, hiszen a hagyományos, vízbázisú festékek, melyekkel a legtöbb bélyegző festékpárnát töltik, épp ezekhez a papírokhoz készültek.

Azonban ha Ön nem nedvszívó felületre – fémre, fára, műanyagra -, vagy nedvszívó, de nem papír alapú felületre (például textilre) szeretne bélyegezni, különleges bélyegzőfestékre lesz szüksége. Akkor is speciális bélyegzőfestékre lesz szüksége, ha fényes papírfelületet szeretne megjelölni – ezen ugyanis a hagyományos bélyegzőfesték elmaszatolódhat. Ha különleges felhasználási területre szeretne bélyegzőt rendelni, mindenképp konzultáljon irodánkkal, örömmel segítünk!

A nem megfelelő festékkel rendelt bélyegző nem ad megfelelő lenyomatot!

2. Gondolja át, mely adatait szeretné megjeleníteni a bélyegzőn. Ez azért fontos, mert mind a bélyegző mérete, mind az ára attól függ, hány sort szeretne feltüntetni rajta.

Nem mindegy, hogy mekkora helyre kell pecsételnie. Ha előnyomtatott számlatömbbe való bélyegzőt keres, ne feledje, hogy a számla kibocsátójának nagyjából akkora helyet enged a nyomtatvány, amekkora egy 5 soros bélyegző (a Trodat termékek közül erre a legalkalmasabb a 4912 típusú automata bélyegző). Ennél nagyobb lenyomatot már csak ferdén tud belepecsételni a tömbbe, főleg akkor, ha épp a középső lapnál tart – ekkor ugyanis a tömb gerinc felőli oldala a legvastagabb. A 4912-es pont elfér ilyenkor is, nem is kell ferdén lenyomni hozzá.

Ha céglogót is kér a bélyegzőre, már nagyobb készülékben kell gondolkodnia, de akkor azt is figyelembe kell vennie, hogy ez a pecsét nem lesz éppen számlatömb-barát kivitel. Cserébe szebb lenyomatot ad, és nehezebb lesz hamisítani.

3. A megfelelő méretű bélyegző kiválasztásához tudnia kell, mely adatokat fontos feltétlen feltüntetnie. Nincsenek kötelező sztenderdek, hiszen – mint kevesen tudják – maga a bélyegző sem kötelező, csak a cégadatok feltüntetése (bár ez bélyegző nélkül elég bonyolult feladat).

Melyek tehát azok a cégadatok, amelyeket mindenképp érdemes a bélyegzőre íratni?

Ezek a következők: cégnév, a vállalkozás székhelye, adószám, cégjegyzékszám. Ezeket az adatokat ugyanis valamennyi hivatalos cégiraton fel kell tüntetni. Ha összesen ennyi adatra van szüksége, akkor az átlagosnál nem hosszabb nevű cégek esetében (nem tartozik ide a Fővárosi Sárkánygépellátó- és Fejlesztő Kisiparosok Szövetségének XXIV. Kerületi Tanácsa) a legkézenfekvőbb, ha a 4 soros Trodat 4911-es bélyegzőt választja.

Ha bankszámlaszámát is fel szeretné tüntetni, a háromszor nyolc számjegy akkor lesz olvasható, ha eggyel nagyobb bélyegzőt választ (nálunk ez a 4912-es méret). Ugyanezt tudom tanácsolni akkor, ha bankszámlaszámot nem, de telefonszámot vagy e-mail címet, esetleg weblapjának címét szeretné feltüntetni.

Még egy fontos tanács: az e-mail cím elé ne írja ki, hogy "e-mail", a www cím elé pedig nem szükséges kiírni, hogy "web" vagy "honlap". Ma már mindenki tudja, mit jelentenek ezek a karaktersorozatok – aki pedig nem, az egyébként sem ér semmit ezekkel az információkkal.

Összezsúfolható több sor is egy kisebb bélyegzőbe?

Természetesen igen, de csak jóval apróbb betűkkel – így azonban nem lesz olvasható. Hiába, hogy 1000 dpi minőségben tudunk gravírozni – mint egy általánosan használt  lézernyomtató nyomatminősége -, az apró betűket, bár tisztán fognak megjelenni, nem fogja tudni elolvasni.

4. Milyen betűméretet érdemes használni?

Ez a kérdés akkor fontos, ha webáruházunkban rendel – itt ugyanis Ön választhatja meg a betűméretet.

Tapasztalataink szerint a 7-es betűméretet minden betűtípusból könnyedén el lehet olvasni. A 6 pontos betűket már "határesetnek" tartjuk, az annál kisebbeket pedig a "feltétlen kerülendő" kategóriába soroljuk. Ezeket csak akkor használja, ha például biztonsági jelként szertné alkalmazni azt a sort, amelyet ekkora karakterekkel szed.

Tehát azt javaslom, a kisebb betűvel írott sorokat legalább 7-es betűmérettel szerkessze.

A cégnevet a legtöbben vastag, és a többi sornál 2 ponttal nagyobb betűvel szedik. Azaz, ha – például – 7-es betűméretet használ az adatokhoz, akkor a cégnevet célszerű 9 pontos betűvel szednie, vastagítva. Ezek nem kötelező szabályok, de 100-ból 90 bélyegző így készül.

5. Mikor lesz szép a grafika (ha logót is szeretne)?

A bélyegző tipikus 1 bites kép alkotására alkalmas eszköz (kivétel a többszínű bélyegző, de az egy külön cikket érdemel). 1 bites a köztudatban azt jelenti: fekete-fehér. Ez így természetesen nem pontos, mert lehet fekete-fehér, kék-fehér, piros-fehér, zöld-fehér, lila-fehér – és akkor az egyéb speciális eseteket, mint UV-fehér nem is említettem. A lényeg, hogy egy szín és a fehér.

Ezért a szürkeárnyalatos vagy színes képek, főleg a fotók nem kifejezetten alkalmasak arra, hogy bélyegzőre tegyük őket. Vannak kivételek, sőt, egy-egy fotó, ha átfordítjuk 1 bites képpé, igen mutatós tud lenni, de a cégemblémák többsége grafika.

Ha céglogót szeretne tenni a bélyegzőre, a legfontosabb, hogy az eredeti grafikát át kell alakítani 1 bitesre. Ha ez megtörtént, nézze meg, így is azt a képet kapja-e, amit látni szeretne. Például, ha olyan céglogója van, amelynek egyik színe sárga, a másik középszürke, az a kellemetlen meglepetés érheti, hogy egy egyszínű szürke pacnit kap.

Ebben az esetben is van megoldás, de ekkor már grafikusra van szükség. Ha másért nem, azért, hogy az eredeti grafikát nagy felbontásban el tudja hozzánk küldeni, és megnézzük, hogyan tudjuk átalakítani úgy, hogy az Önnek is megfeleljen.

Ha már van 1 bites grafikája, fontos, hogy az legalább 300, de lehetőség szerint inkább 600 dpi felbontású legyen. Ennél kisebb felbontású grafika nem lesz szép – ha kinyomtatja, akkor sem – így a bélyegző lenyomatán sem.

Ha céglogója van, akkor azt egyszer valaki megtervezte, elkészítette – keresse elő a tárolt változatot, abból sokmindent ki lehet hozni. Ha segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, örömmel állunk rendelkezésére.

6. Mekkora legyen a grafika?

Ez a kérdés csak akkor érinti Önt, ha logót szeretne a bélyegzőre. Nem elegendő, ha nagy felbontású grafikát küld – annak jól láthatónak is kell lennie a lenyomaton. Ha tudni szeretné, hogy az Ön által elképzelt méretben jól látszik-e a grafika, javaslom, mielőtt leadja megrendelését, nyomtassa ki azt az Ön által választott méretben. Ha minden vonal jól elkülönül, és az ábra szépen, tisztán látszik, akkor jól választott. Ha nem, de a grafika egyébként hibátlan, akkor nagyobb méretben kell gondolkodnia.

Ha megvan a jó méret, már csak meg kell keresnie azt a bélyegzőt, amelybe az adott méretű ábra elfér. Szívesen segítünk!

7. Címerhasználat

Magyarországon törvény szabályozza a címerhasználatot. Erről bővebben itt olvashat.

Röviden: a törvényben felsoroltakon kívül más magánszemély vagy cég nem jogosult címert használni.

Örülünk, amikor egy cég vagy magánember részéről a hazaszeretet abban is megnyilvánul, hogy a címert is el szeretné helyezni a bélyegzőjén, de a hatályos törvények szerint ennek a kérésnek sajnos nem tehetünk eleget.

8. Mindegy, milyen színű lenyomatot használ?

Erre az egyszerű kérdésre sem könnyű egyértelmű választ adni. Mivel törvény nem írja elő, milyen színű bélyegző lenyomatot kell használni, azt mondhatnám, mindegy.

Pedig mégsem!

Egyes szkennerek és faxok a piros színt nem látják, vagy nem jól látják. Éppen ezért fontos lehet, hogy ha hitelesített dokumentumait gyakran szkenneli vagy faxolja, ellenőrizze, hogy az Ön készüléke érzékeny-e erre a színre. Tegyen egy egyszerű próbát: piros színű golyóstollal írjon egy sort, majd szkennelje be, illetve küldjön egy faxot. Ha minden jól látszik, semmi akadálya nem lehet annak, hogy piros lenyomatot használjon.

Postai feladóvevényeken, banki átutalásokon okozhat még problémát, ha bizonyos színeket használ. Ez cégenként változó. Hallottunk már problémát a piros és a zöld színnel kapcsolatban, illetve van, ahol a fekete színt nem kedvelik, ugyanis arról nem dönthető el, hogy a nyomat eredeti-e vagy másolat.

Mielőtt eldöntené, milyen lenyomatszínt használ, javaslom, konzultáljon azokkal a cégekkel, intézményekkel, amelyeknek a bélyegzővel hitelesített dokumentumokat szeretné átadni.

9. Mennyit bír egy bélyegző?

A Trodat bélyegzők mindegyikét tartós használatra tervezték, sok százezer lenyomat elkészítésére alkalmasak, mégsem mindegy, milyen feladathoz melyik típust választja.

Nincs "átlagos felhasználó", de annyit biztosan állíthatok, hogy a nagy többség számára a Printy sorozat műanyagházas önfestékező bélyegzői megfelelő megoldást jelentenek.

Mikor van szükség ennél erősebb szerkezetre?

Akkor, ha Önnek napi több száz, esetleg több ezer lenyomat elkészítésére van szüksége. Erre az igénybevételre tervezték a Professional Line fémházas bélyegző családot. Ezeket a termékeket – bizonyos ésszerű megkötések mellett – örök garanciával kínáljuk. Nem vonatkozik az örök garancia a festékpárnára, valamint dátumos kivitel esetén a dátumszalagra, mely 11 évre elegendő évszám-karaktert tartalmaz. Az ilyen dátumos bélyegzők garanciája "csak" 11 év.

Természetesen ezek a bélyegzők drágábbak, azonban olyan fém mechanikával készülnek, mely bírja ezt a nem mindennapi igénybevételt is, és az sem utolsó szempont, hogy a könnyű fémszerkezetet úgy alakították ki, hogy a felhasználó napi több ezer lenyomat készítése közben se kapjon ínhüvelygyulladást.

Egyszer elhatároztuk, hogy kipróbáljuk, mennyit bír egy ilyen bélyegző. Dobáltuk, leejtettük – működött. Végül egy hatalmas vasajtót csuktunk rá. Erre már megadta magát a szerkezet. (Ez – természetesen – nem a garancia körébe tartozó esemény.)

10. Már van bélyegzőm, csak az adataim változtak meg, ezért csak szöveglemezt szeretnék cserélni. Mire kell figyelnem?

A legfontosabb, hogy ellenőrizze a bélyegző festékpárnáját. Ha a bélyegző nem egészen új, vagy legfeljebb egyéves, akkor igen valószínű, hogy a párnában a régi lenyomat szövege olyan mély nyomokat hagyott, hogy azt már ki kell cserélni. Az új szöveglemez ugyanis nem fog tudni felfeküdni a festékező felületre, ezért az új adatok nem lesznek olvashatóak. Minden Trodat bélyegzőhöz tudunk festékpárnát adni.

Ez tehát a 10 legalapvetőbb szabály. Természetesen ennél sokkal több kérdés merülhet fel. Amennyiben bármilyen kérdése volna, kérem, forduljon hozzánk bizalommal, hívja irodánkat – örömmel segítünk Önnek!

Horváth Attila
Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

2 hozzászólás

  1. Nagy Barna (Emc)

    „kivétel a többszínű bélyegző, de az egy külön cikket érdemel”

    Ha jól látom még nem született meg az említett külön cikk. Engem érdekelne a dolog.

  2. Bélyegző Expressz

    Kedves Barna!

    Köszönöm, hogy figyelmeztetsz, ígérem, rövidesen meg is írom.