Cégalapítás, olcsó kft. és egyéb újdonságok (Nem is olyan új dolgok)

Szerző: | nov 16, 2007 | bélyegző, cégalapítás | 8 hozzászólás

Amikor felröppent a hír, hogy hamarosan elektronikus úton is lehet majd céget alapítani, ráadásul a különböző gazdasági társaságok kötelező alaptőkéjét is jelentősen csökkenteni fogják, a bélyegzős szakma örömtüzeket készült gyújtani. Mindenki arra számított, hogy ugrásszerű forgalomnövekedés várható, és az emberek csapatostul rohannak majd 500 ezer forintos kft.-t alapítani. Sőt, leülnek a számítógép elé, és a következő kávét már úgy isszák meg, hogy új cégük közben "bejegyzés alatt" státuszban alakul valahol az éterben.

Arra nem mindenki gondolt, hogy az elektronikus cégalapítás nem azt jelenti – szerencsére -, hogy bárki, akár percek alatt, rövid regisztráció után úgy alapíthat céget, mint ahogy lefoglalhatunk egy ingyenes e-mail címet.

Jómagam egyébként – némi keserű szájízzel –  a fantomcégek elszaporodására számítottam, ugyanis az 500 ezer forintos korlátolt felelősségű társaság alapítása – könnyű belátni – többeket ragadtathat könnyelmű döntések meghozatalára. Elképzelem azt a gazdasági társaságot, amely – tegyük fel – egyenként 20 milliós ingatlanok kivitelezését és értékesítését végzi, és a munka megkezdése előtt átvesz a megrendelőktől néhány milliónyi előleget. Mindehhez elegendő az 500 ezer forintnyi korlátozott felelőssége. Ha pedig az ingatlan mégsem épülne meg, és a pénz elúszik – nem mert ellopták, hanem mert rossz üzleteket kötöttek -, akkor a vevő okul, és némi bírósági procedúra után foglalhatja a mintegy 500 ezer forintnyi cégvagyont (illetve azt, ami maradt belőle).

Érdekes, hogy a jóval alacsonyabb alaptőke híre sem terjedt futótűzként – sokan máig nem hallottak róla. Pedig a hír igaz.

Nézzük a jó oldalát.

Olyan vállalkozások is alakulhatnak korlátozott felelősséggel, amelyek nem azt tűzték ki célul, hogy mások pénzével könnyelműen, netán rosszhiszeműen bánjanak, hanem teljesen elfogadható üzleti céljaik vannak, ámde szerényebb alaptőkével tudnak nekilátni az egyébként sem egyszerű vállalkozói munkának. Ez a bejegyzés nekik lehet segítségükre.

Miért érdemes elektronikus úton céget alapítani, és mit jelent ez a gyakorlatban?

Az elektronikus cégalapítás nem azt jelenti, hogy nem kell ügyvédhez menni. Csupán azt, hogy az ügyintézés egyszerűbbé vált, és az alapítási költségek csökkenhetnek. Az ügyvédi iroda mindaddig nem bocsáthatja szárnyára a cégpapírokat, amíg a tagok adatait nem ellenőrizte, velük kötelességeiket és jogaikat nem ismertette, a cégiratokat alá nem íratta. Ámde nagy segítség, hogy a hosszú, esetenként többszöri ügyvédi látogatás száma és ideje – ezzel a költsége is – csökkenthető azzal, hogy a cég alapításához szükséges alapadatokat a cégtulajdonosok elektronikus úton juttatják el az arra jogosult irodákhoz. Az iroda időpont egyeztetés után fogadja a cég tagjait, az ügyvéd összeállítja a papírokat, majd amikor minden elkészült, elektronikus úton továbbítja a területileg illetékes cégbíróság felé.

Míg a hagyományos cégbejegyzési eljárás keretében magasabb cégbejegyzési illetéket és közzétételi díjat kell befizetni, az elektronikus cégbejegyzés költsége – információim szerint – olcsóbb. Ehhez – természetesen – hozzá kell adni az ügyvédi munkadíjat. Tekintve, hogy az ügyvédi iroda tekintélyes időt spórolhat meg azzal, hogy Önnel csak egyszer kell találkoznia, és addigra már az adatok túlnyomó részével tisztában van, az iroda hatékonyabban tud működni, és a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen irodák barátságosabb ügyvédi díjjal honorálják ügyfeleiknek, hogy az elektronikus cégbejegyzést választották.

Ezt a szolgáltatást nem minden ügyvédi iroda tudja nyújtani, csak azok, akik rendelkeznek Minősített Hitelesítésszolgáltató Szervezet által kibocsátott aláírási tanúsítvánnyal, valamint hitelesített elektronikus aláírással.

Ha mindaz, amit írtam, Önt is behatóbban érdekli, netán érinti, akkor ajánlom az alábbi honlapot. Rengeteg hasznos információról értesülhet, és – ha jól látom -, épp igen kedvező feltételekkel alapíthat céget.

Az illető cég nem rokonom: az Interneten találtam, ahogy Ön is rábukkanhatott volna, csak úgy tűnik, számukra is fontos az Ügyfelek részletes tájékoztatása.

Ha tehát cégalapításon töri a fejét, olvasson erről minél többet, és bátran vágjon bele tervei megvalósításába! Jómagam azt vallom, aki mer, vállalkozzon, mert bátraké a szerencse!

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!


1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313


Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

8 hozzászólás

  1. Péchy Imre

    A fantom cégek elszaporodásától szerintem felesleges tartani.
    Aki fantom cégben gondolkodik, az úgy se hagyja ott a törzstőkét, tehát mindegy neki, hogy mennyi az alapító tőke.
    Legtöbb esetben még a cégtulaj se valódi, innentől kezdve pedig a törzstőkével se szoktak felelőséget vállalni dolgaikért.

    Mielőtt valaki egy számára idegen céggel kezd komolyabb kapcsolatba, nem árt ellenőrizni a cég valódiságát.

  2. bélyegző expressz

    Igen, Imre, ebben tényleg lehet valami. Mondjuk van az a haszon, amiért veszni szokták hagyni az alaptőkét, csak az az összeg mindig magasabb a jegyzett tőke összegénél.

    Ami tényleg furcsa, hogy nem hozott cégalapítási dömpinget az 500 ezer forintos alaptőke bevezetése.

    Gyakran tapasztalom, hogy sokan pl. csak azért alapítanak második céget, mert az elsőt átteszik az EVA körébe, a második pedig a hagyományos módon adózik. Olyat is gyakran látok, hogy egy cég havi ÁFA bevalló lenne, erre alapít egy új céget, a régi cégén keresztül egy évig nincs forgalom, az új cége pedig negyedéves bevallásban működik.

  3. PiTa

    En most szeretnek ceget alapitani, de videken meg alig 1-2 ugyved tud elektronuikusan ceget alapitani, mivel meg nem erkeztek meg az ehhez szukseges eszkozok, igy emiatt is csuszhat a cegalapitasi domping…

  4. bélyegző expressz

    Nem tudom, mennyiben függ ez attól, hogy az ügyvédek felkészültek-e az elektronikus bejegyzéshez szükséges technikai eszközökkel. Az alacsonyabb alaptőke miatt gondoltam, hogy többen alapítanak majd céget.

    Nem viccelek, van olyan bélyegzőkészítő, aki erre alapozta az utolsó negyedévi stratégiáját…

    Tanulság: sose alapozzon senki egyetlen, főként bizonytalan dologra.

  5. Péchy Imre

    PiTa

    Én utoljára egy közjegyzőtől hallottam, hogy náluk már lehet elektronikusan alapítani céget.
    Elsőre nem is gondolná az ember, hogy már nem csak az ügyvédek készíthetnek céget, hanem közjegyző is.

  6. Cesar

    Az érdekes a dologban az, hogy ügyvéd uramék méltóztattak kompenzálni a költségcsökkenést, ami az illetékekből fakadt, tehát emelték a díjaikat, mondván egy adott cégalapító fejében úgyis az van/volt h egy cég x-ezer forintba kerül, ezért nem fogja drágállani a bejegyzési költségeket. Talán ezért is nincs dömping. Én magam így jártam. Egy egyórás megbeszélésért és egyórás háttérmunkáért 100e+ÁFA-val húztak le, úgy hogy a szerződésmintát én magam töltöttem ki nekik – még annak átmásolásában is 5 (!!!) hiba volt részükről amit nekem kellett észrevennem. Sürgős volt, ezért fogamat szívva, nem kerestem mást, de ez pofátlanság. És a másik ami miatt erre a post-ra ragadtattam magam, hogy a linkkel ajánlott cég is 25%-al emelte a díjait szeptember óta. Ez azért komoly, nem? Remélem mások jobban ki tudják használni az elektronikus cégalapítás előnyeit illetve el tudják kerülni a pénzéhes viselkedés hátrányait.

  7. bélyegző expressz

    Cesar, köszönöm a véleményt! Nehéz vitába szállnom Veled, inkább minden vita nélkül csak elmondom az álláspontomat, értékítélet nélkül.

    Ha ügyvédekről beszélgetünk, mindig azt szoktam mondani, hogy végre egy olyan szakterület, ahol a diplomások megkapják a pénzt cserébe azért, hogy évekig tanultak. Még valamit nem szabad elfelejteni: egy ügyvéd számtalan dologért felelős azzal a dokumentummal kapcsolatban, amit kiad a kezéből. Mind a felelősségvállalást, mind a gyorsaságot meg kell fizetni.

    Mindig drágább lesz az a szolgáltatás, amelyet várakozás nélkül igénybe lehet venni. Ez szerintem rendben is van, hiszen aránytalanul magasabb költségekkel és szervezőmunkával jár, mint egy Pató Pál módszer.

    Az is tény, hogy bosszantó, ha egy cégiratban hibák vannak – de szerencsére nem ment ki a rossz szövegezésű dokumentum.

    Írtad, hogy az irodák „lenyelik” a bejegyzési költségek csökkenése által keletkező összegeket. Bizonyára van, aki igen, van, aki nem. Aki csak lenyeli, de nem nyújt érte gyorsaságot vagy valami más pluszt, az ki is fog szorulni a piacról. Aki elkéri az ügyféltől, de el is költi rá, az – álláspontom szerint – nem cselekszik rosszul. Egy céget nem két hétre alapít az ember, így a kezdeti többlet kiadások több évre vetítve elenyészőek. Ha jól dolgozott az ügyvéd, a cég gond nélkül tevékenykedhet, nem kell értékes napokat a rossz adatok módosítása miatti utánjárással tölteni (munka helyett). Ha az újonnan alapított cég csak egy nappal hamarabb tud elkezdeni dolgozni, már lehetőséget kapott rá, hogy a magasabb alapítási költséget azzal az egy napi munkával többszörösen kitermelje.

    Ha a vállalkozás még ennyire nem termelékeny, akkor természetesen nincs szükség gyors bejegyzésre sem, így a költségeket is csökkenteni lehet.

    Mindazonáltal értem, hogy bosszantott, amikor elírták a papírokat. Fontos, hogy a gyorsaság ne kapkodás legyen, hanem jól szervezett munka.

  8. Nagy Imre

    Cégalapítással kapcsolatban nagyon sok infot megtaláltok egy remek honlapon amit én is használtam a cégem alapításához.Gyors , olcsó , azonnal megcsinálták, rugalamasak voltak, szóval legalább itt nem volt a szokásos bürokratizmus + adtak egy számlázóprogramot is ingyen. Ha bármire kíváncsiak vagytok még nézzétek meg:http://www.ceget.hu weboldalon.