Egy kis retró, egy kis játék

Szerző: | nov 12, 2007 | bélyegző, ex libris, régi bélyegző, trodat | 6 hozzászólás

printy1976Rendet raktunk a raktárban, és találtam néhány történelmi emléket. Előkerült egy nagy doboz 1976-os Trodat Printy. Az első szériából. Még érintetlenül.

Van, amelyiken árcédula is van: 451.- forintba került (rég volt).

Ez volt az önfestékező bélyegzők első sorozata. Innen számítjuk a "befordulós" mechanikájú bélyegzők történetét. Amíg ez a termék nem létezett, a világ fanyeles bélyegzőket használt.

Eleinte ezeket másolta a többi bélyegzőgyártó, később – máig – ezek utódait.

A "lelet" különlegessége, hogy minden darab eredeti csomagolásában maradt meg, és soha nem készült még rá szöveglemez. Gyorsan kipróbáltuk: a festékpárna 31 év után is hibátlan.

Amikor ilyen ereklyékre bukkanok, mindig végiggondolom, mi is történt akkor, amikor ezek a tárgyak újak voltak.

Nézzük:

1976-ban adott a Magyar Televízió először élő közvetítést a Forma-1-ről.

Ugyanebben az évben kapott Nobel Békedíjat Elisabeth Williams észak-ír politikus.

Ebben az évben játszotta Alain Delon a Klein úr című film főszerepét. Még egy évet kellett várnunk a Csillagok háborúja bemutatására.

Ebben az évben lett az Egyesült Államok elnöke Jimmy Carter.

Ekkor alakult a Boney M., és ekkor kezdett szerveződni a U2 (akkor még Feedback néven).

Ekkor mentem általános iskolába. Emlékszem, (ha jól emlékszem) ebben az évben október 6-án esett az első hó Budapesten.

És ebben az évben hunyt el Latinovits Zoltán.

Ekkor készültek ezek a bélyegzők.

Gondolkoztam, mi legyen a sorsuk.

Természetesen jónéhányat elajándékoztam a Kollégáknak, meg néhány elvetemült gyűjtőnek. Néhányat megtartok – jó lesz az utókornak -, de úgy döntöttem, 20 darabot elajándékozok a blog olvasóinak.

Kié legyen?

Az első 10 darabot azok kapják, akik elmesélnek 5 eseményt, ami 1976-ban történt velük. Mivel ez súlyos diszkrimináció lenne azokkal szemben, akikkel – életkoruk miatt – ekkor nem történhetett semmi, így a másik 10 darabnak egy másik játékkal keresek gazdát. Holnapra kitalálom, hogyan szerezhetik meg.

A történeteket a blogba kérem szépen bejegyezni. Az első 10 történet gazdája, amint beírta a történetét, kérem, kattintson ide, és küldje el az elérhetőségét, hogy mielőbb elküldhessük neki a bélyegzőt. Amint itt a történet, és megkaptuk az adatokat a szállításhoz, máris küldjük a pecsétet. Ha kér rá feliratot, két rövid sor fér rá, szívesen elkészítjük, ez is ingyenes, és szívesen legyártjuk, de ezek a bélyegzők olyanok, mint a postatiszta bélyegek: kár lenne használati tárggyá tenni őket.

Persze, ha azt írjuk rá, hogy XY házi könyvtára, akkor jó kis ex libris lehet belőle, és erre a célra talán elég nemes darabok.

Várom a történeteket!

Utóirat:

Határidő is van: 2007. december 12-én akkor is lezárom ezt az akciót, ha senki nem osztja meg velünk a történetét. De – remélem – ennél sokkal hamarabb elfogynak a bélyegzők.

Horváth Attila
Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

6 hozzászólás

  1. Erdélyi Norbert

    Attila, ez nagyon jó!

    Amikor még csóró egyetemistaként elindítottam a vállalkozásomat édesapám hozott egy nekem bélyegzőt, azt mondta a hivatalból kiselejtezték, de csak egy új párna meg gumilap kell bele, hátha jó lesz valamire.

    Azóta használom, de nem tudtam mi van a kezemben: nézd meg ezt a képet: http://www.webdesignesmarketing.hu/trodat/

  2. bélyegző expressz

    No lám!

    Szép darab. Ez azt jelenti, hogy ez a bélyegző már látta a történelem vérzivataros századait. Fogadjunk, hogy még hibátlan…

  3. Holmes

    Hoppá!

    Rátaláltam egy titkos oldalra. Nem biztos, hogy titkos, de az tény, hogy a főoldaltól eltűnt. Node előttem nincs lehetetlen. 🙂

    Amiért a rábukkanásomat az az, hogy nagy
    kedvem lenne egy retro-történetet írni, de nem tudom, hogy ez a topic működik-e még?

  4. bélyegző expressz

    Kedves Holmes!

    Már hogyne működne! Várom a történetet.

    Üdv:

    Horváth Attila

  5. István

    Tisztelt Horváth úr!

    Tudom, hogy már nem aktuális az ajánlata az 1976-os történetekre, hiszen már elmúlt a határidő, de két dolgot szeretnék megosztani Önnel az 1976-os esztendőből, 3 okből.
    Az 1., hogy abban az évben nősültem. A 2.: 1976 december 24-én született elsőszülött fiam. Ő még — hál’ Istennek jó egészségben — megvan, a házasságom már nincs. 🙂
    És amiért leírtam: mert a fia(i)mra büszke vagyok, tetszett a retrós játék (is), és NAGYON tetszik a honlap. Tanulságos, ötletes, értékes.
    Köszönöm!

    • Bélyegző Expressz

      Kedves István!

      Szíves elnézését kérem, amiért csak most válaszoltam. A blogot kb. már egy hete folyamatosan átalakítottuk. A fejlesztők remek új dolgokat építettek be a szerkezetébe, így a legtöbbször arra kértek, ne nyúljak semmihez, amíg dolgoznak, mert még el találok rontani valamit. Ez tehát a késői válasz titka. Még egyszer elnézését kérem.

      Bár a játék már rég véget ért, a történetnek nagyon örülök. És köszönöm az impulzust! Azzal ugyanis, hogy felidézte ezt a játékot, adott egy ötletet. Erről hamarosan többet is megtud, ha figyeli a blogot.

      Kedves hozzászólását megköszönve,
      tisztelettel:

      Horváth Attila