Mire használjuk a lézergravírozó gépünket?

Szerző: | nov 6, 2007 | bélyegző, bélyegző expressz, lézergravírozás | 13 hozzászólás

Lézeres gravírozás és kivágás: feliratok, ábrák, emblémák, képek…Számos jelöléstechnikai lehetőség van a világon, a lézergravírozás csak egy ezek közül. Mire érdemes használni, mikor érdemes ezzel a technológiával dolgozni, mikor éri meg Önnek így jelölt tárgyakat rendelni? Erre a kérdésre igyekszem választ adni – a teljesség igénye nélkül -, néhány példával.

A lézergravírozás hatalmas előnye más technikákkal szemben, hogy a munkadarab jelöléséhez nincs szükség szerszám készítésére, ezért akkor is rendkívül költséghatékony, ha csak egyetlen tárgyat kell megjelölni, de abban az esetben is ideális választás, ha nagy darabszámú, ám különböző szövegű/grafikájú terméket kell feliratozni.

Akkor is ezt a jelölési módot érdemes választani, ha nagy finomságú grafikát kell készíteni, illetve akkor, ha a jelölni kívánt tárgy törékeny, sérülékeny, és egyéb megmunkálási módokat nem viselne el. Remek példa erre a vékony falú üvegtárgyak jelölése, melyeket homokfúvással igen nehéz, esetleg lehetetlen volna megmunkálni.

 » Reklámfeliratok, névtáblák, cégtáblák

Tipikusan az a felhasználási terület, ahol általában kis darabszámot kell készíteni, elképzelhető, hogy különböző méretű és feliratú munkadarabokra van szükség.

Ha Ön már rendelt tőlünk bélyegzőt vagy más terméket, akkor Ön is kapott egy kis plasztik cégkártyát. Ez egy kétrétegű műanyag tábla. A legtöbbször erre gravírozunk, ha reklámtáblát, névtáblát, cégtáblát rendelnek tőlünk, de számos más anyagot tudunk jelölni, többek között eloxált alumíniumot, festett fémtárgyakat, fát, plexit, márványt, üveget. Bevonat nélküli fém tárgyakat szén-dioxid lézerrel nem lehetséges jelölni, ehhez más technológiára van szükség.

» Kitüntetések, emléktárgyak

Lézeres gravírozás és kivágás: feliratok, ábrák, emblémák, képek…Kitüntetések és emléktárgyak gyártása és/vagy feliratozása nagyon hatékonyan végezhető lézergépekkel. Népszerűek a trófeák, serlegek, de a Trodat Goldring bélyegzős tollak egy része is szépen gravírozható, így egyedi, névre szóló ajándékot készíthetünk akár néhány perc alatt. Ha ajándékot ad, nyilván azért is teszi ezt, hogy emlékezzenek a pillanatra, és Önre, aki az ajándékot adta. Lézergravírozással egyedivé teheti ajándékait. Akár egyetlen darabot, akár több száz vagy ezer egyforma vagy különböző ilyen tárgyat költséghatékonyan és gyorsan lehet lézerrel jelölni.

» Bélyegzőkészítés

Igen, a bélyegzőket is lézergravírozással készítjük. A korábbi – régen általunk is alkalmazott – fotopolimeres technikával szemben ennek az eljárásnak több előnye is van.

Az egyik a gyorsaság, a másik a nagy pontosság – 1000 dpi felbontás -, a harmadik előny pedig az, hogy a lézergravírozáshoz használt alapanyag valódi gumi, amely bármilyen bélyegzőbe tölthető festékkel szemben ellenáll, és az oldószeres festékek használata során sem deformálódik. A polimeres technológiával készült bélyegzőgumik – az "átlátszó" szöveglemezek – csak a vízbázisú festékeket bírják, de hosszú távon a festékben lévő víztől, mely a fotopolimer egyik komponensének oldószere egyben, felpuhulnak, a kisebb, vékonyabb betűk meghíznak, és az apró betűs szövegek olvashatatlanná válnak. Bosszantó lehet ez például egy bankszámlaszám, adószám esetében. A lézergravírozott szöveglemezekkel ez nem fordulhat elő.

» Lézeres famegmunkálás

Lézeres gravírozás és kivágás: feliratok, ábrák, emblémák, képek…A fa kiválóan alkalmas lézeres megmunkálásra. Sok árnyalat létrehozható különféle lézerbeállítással. Minden fatípusnak megvannak a sajátos jellegzetességei.

Nagyon szép kontrasztok hozhatók létre világos faanyagokon. A cseresznye- vagy rózsafán, az éger, a tölgyön és a dión lézergravírozással különféle elegáns hatások érhetőek el.

A legtöbben boros üvegek fadobozát, fa tollak, tolltartók, fa teásdobozok jelölését kérik.

» Üvegtárgyak gravírozása

Talán ez a legszebb, egyben legbonyolultabb lézeres eljárás. Az üveg lézeres gravírozása hatásos, szép és elegáns dekorálási lehetőség: ábrák, minták és szövegek készíthetők.

Lézeres gravírozás és kivágás: feliratok, ábrák, emblémák, képek…A lézer nagyon sokszor azért jobb megoldás más tradicionális eljárásokhoz képest, mert gyorsabb. Nincs szükség sablonra, mint a homokfújásnál, és azonos minőségben ismételhető több száz darabos jelölés esetében is, de az sem jelent akadályt, ha minden munkadarabra más grafika kerül. A lézer a munkadarab fizikai érintése nélkül, de közvetlenül munkálja meg az üveget.  A lézeres gravírozás előnye számos más alkalmazással szemben, hogy egész vékony falú üveget is megmunkálhatunk anélkül, hogy az anyag sérülne, akár olyan vékony falú üvegtárgyakat is, melyeket homokfújással már nem lehetne feliratozni, mert a nagy sebességgel becsapódó homokszemek megrepesztenék az üveget.

» Akril és plexi lézergravírozása

Világító reklámok, feliratok, display-ek gyártása során rendkívül hatékony lehet a lézeres gravírozás. Ha a lézergravírozott plexi lapot élénél világítjuk meg, a fény csak a gravírozott vonalak mentén látszik. Így térhatású, a levegőben "lebegő" rajzolatot kapunk.

Mint említettem, az itt felsorolt lehetőségeket csak ízelítőül soroltam fel, számos, itt nem említett alkalmazási terület létezik még, amely Önt érdekelheti.

Amennyiben a lézergravírozással kapcsolatban bármilyen kérdése volna, kérem, forduljon hozzánk bizalommal!

Megtisztelő figyelmét megköszönve:

Horváth Attila
Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

13 hozzászólás

  1. Végvári Endre

    Nem is gondoltam, hogy a bélyegzőkből ennyi mindent ki lehet hozni. Várom a további bejegyzéseket!
    Gratulálok a bloghoz! Profi módon tükrözi a cég egyéniségét!

  2. Péchy Imre

    A blog-hoz gratulálok, és sok szerencsét.
    Bármilyen plexi gravirozható lézerrel?
    Mennyire gyengíti az anyag eredeti szilárdságát? Ha nem ide való a kérdés akkor bocsi.

  3. bélyegző expressz

    Kedves Imre!

    A kérdés teljesen ide való.

    A lézergravírozás mechanikai igénybevételt nem jelent az anyagnak. Egész vékony réteget távolít el – valójában elgőzölögtet egy minimális anyagmennyiséget a felületről.

    Természetesen mélyen islehet gravírozni. A szilárdság csupán annyiban csökken, amennyit a hiányzó anyag mennyisége a szilárdság szempontjából jelent.

    Amennyire én tudom, a plexit eleve nem használják teherviselő elemként. Más kérdés, ha pl. nagy nyomásnak kell ellenállnia – ebben az esetben az adott berendezés tervezőitől kell érdeklődni, hogy mi az az anyagmennyiség, amely kockázatmentesen eltávolítható.

    Néhány mikronról beszélgetünk.

  4. Guszti

    Tisztelt Horváth Úr!

    Nekem nem tetszik ez a blogosdi!

    Eddig ha egy jó horrort olvastam, már sejtettem, hogy ki lesz a gyilkos…

    De, ez a maga blogja, hiába izgalmas, az istennek se értem, hogy ki gyilkolt meg kit, és miért…

    Nnnna idáig tartott a viccelődés !

    Te Attila!

    Aki ilyen érdekfeszítően tud írni olyan mindennap használatos dolgokról, mint a bélyegző, az ne blogot írjon, hanem bestsellert!
    Kívánom, hogy ezeken a lapokon sok olyan bejegyzés szülessen, amiből mi, egyszerű mezei bélyegzőhasználók, még jobban megismerjük ezt az érdekes világot, és Te is olyan felhasználói tapasztalatokat ismerhess meg általunk, ami tényleg a bélyegzőkészítés professzorává tesz Téged.
    Rendszeresen be-bekukkantok ezentúl, és előre mondom…semmi jóra ne számíts !

  5. bélyegző expressz

    Isten hozott, Guszti!

    Gyere minél gyakrabban, igyekszem úgy írni, hogy legalább félig meg tudjak felelni annak, amit itt mondtál rólam!

  6. ifj. Czinege Károly

    Attila!

    Sok érdekeset olvastam itt a gravírozási lehetőségről, de még egy terület érdekel.

    Konferenciákon járva általában kis műanyag névjegykártyatartót tűznek a mellünkre azonosítás végett.

    Egy pénzesebb konferencián el tudok képzelni egy gravírozott fémlemez (sokkal elegánsabb és gondolom meg is lehet csinálnio) névmutatót, csak ezt hogyan „tűzöm” magamra?

    Van erre is ötleted?
    Üdv. CzKaresz

  7. bélyegző expressz

    Kedves Karesz!

    Erre is van megoldás.

    Nem a fémlemezt javaslom – bár ezzel is meg tudjuk oldani -, hanem a sokkal olcsóbb kétrétegű, fém hatású műanyag lemezt. Erre fel tudunk erősíteni egy direkt erre tervezett nagyon erős kis mágnest, meg egy pici fémlapot. A kis fémlap a tábla hátoldalán van, ez kerül a ruha külső oldalára. Belülről fogja a mágnes. Így hölgyeknek a nagyestélyit, uraknak az öltönyt nem kell átbökni egy tűvel.

    Ha részletesebb információra van szükséged, kérlek, jelezz e-mailben, faxon vagy telefonon!

    Üdv:

    Horváth Attila

  8. Illés László

    Kedves Attila!

    Még nem láttam, hogy valaki lézer témában indított blogot, de nagyon jó ötletnek tartom, mert úgy gondolom kevesen ismerik ezt a sokrétű technikát. Azon kívül, hogy ezúton gratulálok az oldal külcsínyéhez és írásbeli tartalmához, lenne egy kérdésem: tudnak Önök a lézerrel egyedi meghívókat készíteni? Úgy láttam ezzel a géppel vágni is lehet. Lehetséges mondjuk két karikagyűrűt vagy az ifjú pár nevét stb. a papírba belevágni? Ha már készítettek ilyet, akkor képet is szívesen látnék róla.

    Laci

  9. bélyegző expressz

    Kedves László!

    Tudunk ilyen meghívót készíteni, de ez az az alkalmazás, amely esetében nem ajánlom a lézergravírozást.

    Miért?

    Azért, mert – hacsak nem igen kis példányszámról van szó – ez az eljárás lényegesen drágább, mint a nyomdai munka.

    Kis darabszám esetén a lézergravírozás olcsóbb, de nem olcsó, csak nem kell a kivágó szerszám költségét is kifizetni, mert itt a lézer vág. Vagyis csak fajlagos költséghatékonyságról beszélhetünk.

    Ha körülnéz a keresőkben, talál olyan nyomdát, akik az Ön által említetthez hasonló sablonú meghívókat is készítenek, ám a nevet nyomdai eljárással tüntetik fel a meghívón.

    Mivel esküvői meghívóról van szó, feltételezem, hogy nagyobb darabszámról lenne szó.

    Ha tévedtem, konkrétabb ajánlatkérését elküldheti weboldalunk Kapcsolat oldaláról.

    Tisztelettel:

    Horváth Attila

  10. Illés László

    Kedves Attila!

    Köszönöm gyors válaszodat. Megnézem az általad ajánlottakat.

    Üdv: Laci

  11. bélyegző expressz

    Te _az az Illés László vagy?

  12. Langmár Zsuzsanna

    kedves Attila,

    szeretném megkérdezni, hogy milyen jellegű ajándéktárgyak lézeres gravírozása a leggyakoribb.
    Karácsony előtt jól jönnek ezek az ötletek ..

  13. bélyegző expressz

    Kedves Zsuzsa!

    Az egyik leggyakoribb tulajdonképpen bélyegző, csak ez is lézergravírozással készül: ez az ex libris. Magánszemélyek a leggyakrabban ezt rendelik.

    A többi vegyes céges ajándék, névjegytartótól – nem mind lézergravírozható! – a bőrkötésű határidőnaplóig, vegyesen.

    Egyes eloxált fém tollakon is szépenmutat a gravírozás, ilyet is sokan rendelnek.

    Boros fadobozok mindig december végén szoktak érkezni – tizenötödike után már kötjük a fogadásokat, mikor pottyan be a szokásos 1 köbméternyi mennyiség, ami azonnal kell…

    Érdemes az ajándékgravírozásra időben gondolni, mert december 10. után a legtöbb cég kapacitása az adott évre le van kötve.