Amikor ezt írom, 2021. júliusában, Magyarországon abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy végre visszatérhettünk a jól megszokott életünkhöz. Elegen vagyunk beoltva ahhoz, hogy a jelen állás szerint ne terjedjen tovább úgy a járvány, hogy az kontrollálhatatlan legyen. Sokan azt gondolják, hogy ez már a végállomás. Nem szívesen mondom, de az én álláspontom az, hogy ez még nem egy győztes háború utáni állapot, csak egy tűzszünet. Élvezzük ki minden percét, de ne feledkezzünk meg a teendőinkről, és tartsuk szem előtt, hogy mit kockáztatunk, ha ezeket nem végezzük el.

Mindenekelőtt: amit itt leírok, az az én álláspontom. Elfogadom, ha más másképp gondolja, de a cél nem az, hogy erről vitatkozzak, hanem az, hogy megosszam az ötleteimet azokkal, akik legalább részben egyetértenek velem abban, hogy az őszi negyedik hullám több, mint reális esély. Ebből számos olyan dolog következik, amely magánemberként fontos – ezekre most nem is térek ki. Ebben az írásban azt mondom el, hogy mi az, amit egy cégvezetőnek szem előtt kell tartania. Szerintem.

Láthatjuk, hogy a világ jól átoltott részein is milyen sebességgel tud végigsöpörni egy-egy újabb variáns. Egyelőre úgy tűnik, a beoltottak elég nagy biztonságban vannak, és ez jó. De a világ jelentős része oltatlan, ahogy Magyarországon is sok millió ember szintén. Nincsenek illúzióim az oltási hajlandósággal kapcsolatban. Aki eddig nem talált rá elegendő érvet, azt nagyon nehezen fogja meggyőzni bármilyen kampány, de talán még egy újabb hullám is. Ezért érdemes abból kiindulnunk, ami a legvalószínűbb: amint kellő számban jelen lesz nálunk is egy olyan fertőző mutáns, amelyik elég gyorsan tud terjedni, az tömegesen fertőzni fog. Mire érdemes készülnie egy vállalkozónak?

Egy teljes lezárás már nem fér bele a gazdaságnak, és nem is gondolom, hogy ezzel kellene számolni. Ez legfeljebb akkor történhet meg, ha olyan vírusvariáns kerül elő, amely meg tudja kerülni a vakcinák adta védelmet. Ebben a helyzetben valószínűleg nem volna más megoldás, mint mindaddig teljes zárat tartani, amíg ezen újabb variáns ellen nem fejlesztenek vakcinát. A gyártók azt mondják, és ebből ki merek indulni, hogy ez most már sokkal gyorsabb folyamat lenne. Ez jó hír, de a gyártás és az elosztás azért hosszadalmasabb folyamat. Éppen ezért volna jó döntés minél több embernek beoltatnia magát – de, mint már jeleztem, akit eddig nem győztek meg az érvek és a történések, az nem fogja meggondolni magát. Marad tehát a remény, hogy vagy nem lesz olyan vírusmutáció, amely megkerüli az oltást, vagy marad a felkészülés. Mivel nem látunk a jövőbe, a legjobb, ha mindenre van forgatókönyvünk. Ha lesz mindent megkerülő mutáns, akkor azt kell tenni, amit az előző másfél évben kellett. Az se lehetetlen, csak sokba kerül. De teendő akkor is akad, ha csak az eddig ismert vírussal kell megbirkóznunk – márpedig nem sok esélyt látok arra, hogy ezt a jelenlegi átoltottság mellett elkerüljük.

Induljunk ki a legvalószínűbb forgatókönyvből, abból, hogy lesz negyedik hullám, és felfut a fertőzések száma, de a beoltottak és a betegségen átesettek védettek maradnak. Ez mindenképpen azt fogja jelenteni, hogy az egészségügynek hatalmas kapacitásait fogja lekötni az, hogy azok életét próbálják menteni, akik elkapták a fertőzést, és súlyos lefolyású a betegségük. Ebben az esetben azok elől is kapacitást vesz el, akik ebben az időszakban kapnak infarktust, vagy ekkor ütik el őket a zebrán, vagy áramütést szenvednek, gyomorfekélyük lesz vagy vakbélgyulladásuk, vagy egyéb okokból kerülnének intenzív osztályra. Még egy érv az oltás mellett, de tudom, akit nem győztek meg az eddig látottak… Inkább lapozzunk.

Ha meg akarjuk tippelni, mi várható egy negyedik hullám esetén, ahhoz érdemes odafigyelni Horvátországra. Ők egy elég szerény átoltottság mellett, érthető anyagi megfontolásból kinyitották az országot a nyaralók előtt. Nem nagyon tehettek mást, hiszen a gazdaság összeomlása sem opció. Már most látható, hogy megnőtt az esetszám, és úgy számolnak, hogy náluk nem biztos, hogy szeptember-októberig kitart az a kellemes állapot, amit az előbb tűzszünetnek neveztem. De biztosak benne, hogy legkésőbb az ősszel negyedik hullám is lesz. A horvátok azt tervezik, hogy amint a megbetegedések száma jelentős emelkedést mutat, részleges korlátozásokat vezetnek be, amelyek legelsősorban az oltatlanokat érintik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy még ahhoz is oltási igazolvány kell majd, hogy valaki bemehessen a közértbe.

Úgy gondolom, nálunk és Európa jelentős részében is az várható, hogy őszre – ha megnő az esetszám – legelőször a be nem oltottakat érintő korlátozások lépnek majd életbe. Persze lesz ezzel kapcsolatban ellenállás, mert az Európai Unió álláspontja szerint senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem oltatta be magát, és a be nem oltottak szeretnek a jogaikra hivatkozni. Ezzel kapcsolatban az én magánvéleményem az, hogy amikor két jog ütközik, akkor az alapvetőbb jognak van elsőbbsége, vagyis ebben az esetben szerintem az élethez és az egészséghez való jog erősebb, mint az, hogy én magam döntsem el, hogy akarok-e felvenni egy oltást, amellyel magamat és embertársaimat védem a fertőzéstől. Érdekes, hogy a maszk használattal kapcsolatban még értették ezt az emberek: az mehet be a boltba, aki felveszi. Mindenkinek joga van nem hordani – de akkor nem mehet be. Most valószínűleg a maszk szintjéről az oltás szintjére lépünk ezen a téren. Vagy győznek a szabadságjogok, mindenki egyenlő bánásmódban részesül, és lehet megint bezárni mindent. Az oltatlanoknak nem lesz jobb, de legalább másnak sem.

Vagyis arra a kérdésre, hogy mi egy vállalkozó teendője, ha egy esetleges negyedik hullám közben és után is életben szeretne maradni (üzletileg is), az egyik javaslatom, hogy vagy oltasson, vagy, ha úgy érzi, hogy már átesett a betegségen, legalább egy antitest vizsgálatra menjen el, hogy jogszerűen nyitva tarthasson.

Aki pedig biztosra szeretne menni, és akkor is nyitva szeretne tartani, ha ugyanúgy be kell deszkázni az eget, mint 2020 és 2021 márciusában, annak azt javaslom, már most tegye rendbe az online megrendelési felületét. Először is: legyen neki egy. Aki ebben az időszakban nem volt online elérhető, aki nem tudott online értékesíteni, az hónapokra bevétel nélkül maradt. Döbbenten tapasztaltam, ahogy a saját iparágamban egyik napról a másikra tűntek el a térképről a vállalkozások. Az idén tavasszal éjjel-nappal dolgoztunk, ugyanis ha valakinek bélyegzőre volt szüksége, alig talált valakit, aki nyitva tartott volna. Boltban nem lehetett értékesíteni, maradt a kiszállítás vagy az érintésmentes utcai átadás. Az online értékesítésben és a futáros kiszállításban rengeteg tapasztalatunk van, és jó két évtizedes, bejáratott rendszerünk van, mivel mi alapvetően online működünk. Az érintésmentes utcai átadást pedig pillanatok alatt kitaláltuk és megszerveztük. Az órám lépésszámlálója napi 12-15 kilométert mutatott – ennyit sétáltam, amikor az ilyen megrendeléseket adtam át. Erre bárki képes.

Találkoztam néhány megdöbbentő esettel a tavasz folyamán.

Cseng a telefon. Felveszem, és egy megkönnyebbült hang azt mondja: „Jaj, de jó, hogy megtaláltam! Maguk az első bélyegzőkészítő cég, akik felveszik a telefont!”

Egy másik történet. Telefon. Az ügyfél kérdezi, hogy el tudjuk-e készíteni a bélyegzőjét. Természetesen igen. Jó, de számlát tudunk-e adni? Hogyne tudnánk, ez automatikus. De miért kérdez ilyet, amikor ez magától értetődik? Elmeséli, hogy azért, mert volt olyan bélyegzős, aki mondta, hogy el tudja készíteni a pecsétjét, de számlát nem tud adni, ugyanis nem lehetne nyitva, és hát a számla azonnal megy be a NAV-hoz elektronikusan, és akkor egyből látszik, hogy illegálisan nyitva volt… Értetlenül néztem magam elé. Volt tehát, aki bement az üzletébe, és ült ott tétlenül, hátha talál olyan megrendelőt, akinek jó lesz számla nélkül. És közben egy lépést sem tett azért, hogy legálisan dolgozni tudjon. Pedig van megoldás.

Ez tehát azt jelenti, hogy életerős emberek 2020 márciusában, amikor először megállt az ország, és még nem volt online rendelési felületük és hozzá egy kiszállítási rendszerük, úgy álltak le – akkor nagyjából másfél-két hónapra -, hogy utána, amikor tavaly nyáron visszaesett az új megbetegedések száma, azt gondolták, hogy ezt megúszták. (Az is csak tűzszünet volt, akkor is csak kevesen hitték el.) Aztán októberben, amikor még a vendéglátóipar, a mozik, színházak, rendezvényhelyszínek voltak kénytelenek bezárni, ezek a cégek még mindig nem mozdultak. És tavasszal ott álltak egy online rendelési és kiszállítási rendszer nélkül a semmi kellős közepén, majd hazamentek, ültek, és várták, hogy történjen valami. Mindeközben hangosan szidták azokat, akik szerintük erről tehettek. Mert mindig mindenről más tehet. Természetesen. Holott nem kellett volna nagy dolgokat művelni. Webáruház rendszerekkel Dunát lehet rekeszteni, és egész nevetséges összegekért perceken belül el lehet indítani egyet.

Ha eddig nem történt meg, akkor bizony legkésőbb most van itt az ideje annak, hogy akinek nincs webáruháza, hozza létre ezt a felületet. Ősszel biztosan nagy hasznát veszi majd. (Egyébként is a XXI. században vagyunk.) De mit ér egy webáruház, ha nincs hozzá olyan futárszolgálat, amelyik ésszerű időn belül ki is tudja szállítani a termékeket? Mi kettővel is együttműködünk. Évtizedes, jól működő, kipróbált kapcsolatok. Meg kellett beszélnünk, mit tudnak vállalni, és ehhez igazítottuk a kiszállítási rendünket. Fennakadás nélkül működött. Köszönet a futároknak!

Fontos! Nem egy járvány felfutó ágában kell futárszolgálatot keresni, mert annyira tele voltak munkával, hogy esély sem volt ekkor szerződni velük. Főleg nem kisebb cégeknek, akik csak napi néhány csomagot szerettek volna feladni. A teljes bezárás ideje alatt az emberek mindent csak online tudtak megvásárolni, mosógéptől a körömreszelőig. Egyetlen megbízható futárszolgálat sem akart kis bevételnövekedés mellé nagy plusz terheket bevállalni. Aki ekkor kapcsolt, annak nem sok esélye volt. Futárszolgálattal megállapodni most kell, amikor nincs akkora zűrzavar, mint a járvány kellős közepén.

Röviden összefoglalva: az fog tudni ősszel is dolgozni, aki egészséges, védett, lehetőleg be is van oltva, egyben van olyan működő, online is elérhető megrendelési felülete, amellyel minden körülmények között ki tudja szolgálni a vevőit, és van a cége mögött egy nagyon megbízható logisztika.

Nyár van, most biztonságban vagyunk. Szerintem ez tűzszünet. A tűzszünetben fel kell készülni. Jó munkát!

0 hozzászólás