belyegzo-karbantartas

A bélyegző nem túl bonyolult szerkezet, minimális karbantartást igényel, majdnem semennyit. Azt a keveset viszont érdemes betartani.

Hogyan kell vigyázni rá, hogy mindig finoman járjon?

Mint minden tárgy, egy bélyegző is tönkretehető. Ez nem nagy csoda, hiszen semmi sem elpusztíthatatlan, egy páncélozott harci járművet is ki lehet lőni.

Elég ellenállhatatlan garanciát vállalunk a termékeinkre, így aki arra használja őket, amire egy ilyen pecsét való, biztosan nem fog csalódni. A legritkább esetben kell bélyegzőt cserélnünk gyártási hiba miatt. A hiba oka a legtöbbször az, hogy nem megfelelően használták. De ezt minimális odafigyeléssel el lehet kerülni.

Mit kell tennünk, hogy a bélyegző mindig hibátlanul működjön?

1. Nem kell vele verekedni. Egy Trodat bélyegző egy könnyű, finom lenyomásra is tiszta lenyomatot ad a papíron. Csak a régi filmeken meg a vasútállomáson szokták a bélyegzőt odacsapni a papírhoz. Csak nyomja le könnyű kézzel, és kész.

2. Ha halványodni kezd a bélyegző lenyomata, az NEM azért van, mert nem nyomta le elég erősen. Hanem azért, mert kezd kifogyni a festék a párnából. Ne csapja oda jobban – úgysem segít. Viszont – maradjunk a tank elpusztíthatóságánál – a forgó műanyag alkatrészek nem fogják megköszönni, hogy olyan erőknek vannak kitéve, mintha egy kocsi ajtaját csapkodnánk. Naponta több százszor. Cserélje ki a festékpárnát, vagy festékezze újra. Minden másra ott az edzőterem.

3. Ha a párna utánfestékezést választja, legyen körültekintő. Először is csak gyári bélyegzőfestéket használjon. NEM JÓ a tinta vagy a tus (utóbbi garantáltan azonnal ki is nyírja a festékpárnát), mert ezek a levegőn megszáradnak, eltömik a festékpárna pórusait, és az soha többet nem fogja felvenni a normál bélyegzőfestéket sem. A Trodat bélyegzőfesték vízbázisú, de soha nem szárad be. Évek múlva sem. Egy ilyen tubus több tízezer lenyomatra elegendő festéket tartalmaz, az ára pedig nevetséges. Csak a papíron szárad meg, a párnába töltve, a levegőn nem. Így a bélyegző mindig harcra kész lesz.

4. Mennyi festéket használjunk?

Keveset. Még annál is kevesebbet. Ha a párna teljesen kifogyott, akkor is elegendő három csíkot húzni rajta a bélyegzőfestékes tubussal. Várja meg, míg a párna beissza a festéket, majd tegye vissza a bélyegzőbe, várjon 10 percet, és nézze meg a lenyomatot. Az esetek 90%-ában ennyi elég. Ha nem, akkor vegye ki a párnát újra, és már csak egy nagyon kevés festéket csepegtessen oda, ahol kevésbé fogott a bélyegző.

Ha túltölti a párnát, pacázni fog. De az is lehet, hogy apró festékcseppeket fröcsköl a papírra és a bélyegzőházra, aminek könnyen az a vége, hogy összekeni a kezét vagy a ruháját.

5. Ha mégis túltöltötte a párnát, vegye ki a bélyegzőből, és egy több rétegbe hajtott papírtörlővel vagy zsebkendővel itassa ki belőle egy kis festéket. Szorítsa a párnára a többrét hajtott törlőpapírt, és tartsa ott kb. fél percig.

Ha mindezt betartja, garantálom, hogy a bélyegzője mindig hibátlanul fog működni.

Ha kérdése maradt, keressen bennünket, segítünk!

0 hozzászólás