Mi köze az új Áfa-törvény 142.§ (1) bekezdésének a bélyegzőkhöz?

Szerző: | jan 14, 2008 | bélyegző, bélyegző expressz, bélyegző fordított adózáshoz, bélyegző webáruház

  

Áfa-törvényEgyes törvényi változásokra azért figyelünk fel, mert sokan rendelnek olyan bélyegzőt, amely összefüggésbe hozható velük. Így akadt meg a szemünk azon, hogy az elmúlt két hétben milyen sokan rendeltek ilyen vagy ehhez hasonló szövegű bélyegzőt:

"A számla az Áfa tv. 142.§ (1) bekezdése alapján fordított adózás miatt áfát nem tartalmaz."

Kinek lehet hasznos egy ilyen bélyegző?

Egyáltalán: kiket érint a törvény?

Értelmezésem szerint azokat, akik ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak (építés, szerelés, fenntartás, takarítás, karbantartás, javítás, állagmegóvás, bontás).

Érdekes kérdés, hogy a fűnyírás vagy a fakivágás ebbe a körbe tartozik-e. A törvény átolvasása alapján úgy tűnik, hogy az ingatlan részének az tekinthető, amelynek elválasztásával az ingatlan vagy az adott dolog elpusztulna. Így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy az Ön tevékenysége miként kapcsolódik egy ingatlanhoz (vagy annak részéhez).

Hogy a fakivágás ugyanolyan megítélés alá esik-e, mint a fametszés – nos, próbáltam eligazodni az anyagon, de nem derült ki, hogy a fa kivágása, amely fával még az ingatlanhoz szervesen hozzátartozó részként kezdi meg munkáját az adott szolgáltató – végül ebbe a körbe tartozik-e. A fűnyírást például az ingatlan karbantartásához sorolják, a fametszést is – de mi a helyzet a fa kivágásával? Ez karbantartása az ingatlannak, vagy ez már másnak minősül? Netán attól függ, hogy a fát azért kell kivágni, mert veszélyezteti az ingatlant, vagy azért, mert megunták? (Ezen a ponton elakadtam.)

Javaslom, ha Ön vagy cége a fent felsorolt tevékenységek valamelyikét végzi, illetve bármilyen ingatlannal kapcsolatos tevékenységet folytat, kérdezze meg könyvelőjét, hogy a továbbiakban miről adjon áfás számlát, és mely tevékenységeknél alkalmazza a fordított adózást.

Mire figyeljen, ha Önt is érinti a törvény?

Ha Ön a számlaadó, akkor fontos, hogy a számlán áthárított áfát nem tüntethet fel, ugyanakkor köteles a számlán a beszerző, igénybevevő adóalany adószámát feltüntetni.

Ha Ön is érintett, és szüksége van egy olyan bélyegzőre, amelyet fordított adózással kapcsolatos tevékenységről kiállított számlához szeretne használni, máris megrendelheti azt webáruházunkban. Segítségül a szöveg még egyszer:

"A számla az Áfa tv. 142.§ (1) bekezdése alapján fordított adózás miatt áfát nem tartalmaz."

Ne ijedjen meg a szokatlan – egyébként helyes – írásmódtól: az "áfa" szó kisbetű (ha nem a törvény neve), és így helyes a toldalékolása: áfás, áfát, áfázik stb.

A törvényről – mely 2008. január elsejétől hatályos – a legrészletesebb leírást a http://www.euroastra.hu/node/8941 oldalon találtuk.

Tisztelettel:

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

0 hozzászólás